Slovenija
3295 ogledov

Takšne so razmere zaradi stavke, v tem zdravstvenem domu so se ji odpovedali

ZD Murska Sobota Sobotainfo.com ZD Murska Sobota.
V zdravstvenih domovih zagotavljajo le nujen obseg storitev, ponekod stavke skorajda ne čutijo.

V zdravstvenih domovih današnja stavka v skladu s poprejšnjimi napovedmi poteka tako, da zaposleni zagotavljajo le minimalen oz. nujen obseg zdravstvenih storitev. Marsikje zaradi pozne napovedi stavke že naročenih pacientov niso uspeli prenaročiti.

Čakalnica zdravnik ambulanta bolnišnica pacienti klinika Slovenija Zaradi stavke danes na to pozabite

V Zdravstvenem domu (ZD) Maribor po besedah pomočnika direktorja za zdravstveno nego Aleksandra Jusa stavka poteka v skladu s predhodnimi napovedmi. Zaposleni izvajajo le minimalen delovni proces, "kar pomeni, da obravnavajo vse paciente, ki imajo napotnico s stopnjo nujnosti nujno ali imajo neko akutno težavo, ki je nastopila zdaj". Vsem ostalim po besedah Jusa svetujejo, naj se pri njih oglasijo v četrtek. Normalno pa poteka cepljenje in testiranje na covid-19.

K stavki so pozvali vse zaposlene, tudi nečlane sindikata, podatkov o tem, koliko jih dejansko stavka, pa nimajo oz. jih ne zbirajo. Paciente pa so zaprosili za razumevanje. "Če namreč mi dostojanstveno opravljamo svoje delo, si zaslužimo tudi dostojanstveno plačilo," je dejal.

Zdravnik Slovenija Janševa vlada pred volitvami odprla Pandorino skrinjico

V ZD Trbovlje poskušajo po navedbah predsednic tamkajšnjih sindikatov zdravstva in socialnega varstva ter delavcev v zdravstveni negi Mojce Gošte in Dušanke Trebežnik v skladu z navodili delo organizirati po nedeljskem urniku, a je povsod težko odpovedati paciente, ki so že naročeni. O stavki so bili namreč marsikje obveščeni šele v torek popoldne.

ZD Trbovlje | Avtor: Facebook Facebook

Pri stavki se sicer držijo pravila, da z njihovimi dejanji ne sme biti ogroženo zdravje oz. življenje nikogar, zato izvajajo vse nujne obravnave, predvsem za rizične skupine, kot so otroci, onkološki bolniki, nosečnice in drugi. Zaposleni v ZD Trbovlje stavko po oceni obeh sindikalnih predstavnic podpirajo, "vendar trenutne razmere njeni izvedbi niso naklonjene", sta zapisali za STA. Kakšen bo odziv bolnikov, za zdaj še težko rečejo, saj bo stavka potekala do 22. ure.

Sindikati zdravstva in socialnega varstva danes stavkajo, ker jim z vladno stranjo v torek ni uspelo zbližali stališč glede stavkovnih zahtev, med drugim po zvišanju plač. Poleg v zdravstvenih domovih in bolnišnicah stavka poteka tudi v socialnovarstvenih zavodih, centrih za socialno delo in lekarnah.

V ZD Kamnik večinoma stavkajo medicinske sester, zaradi stavke pa ne pričakujejo težav. Kot je za STA povedal direktor Sašo Rebolj, so se s hišnim sindikatom korektno dogovorili, kako bo potekalo delo. Ker je bila odločitev o izvedbi stavke sprejeta pozno, tudi pri njih ni bilo časa, da bi paciente pravočasno prenaročili, zato za danes naročene bolnike v veliki meri tudi obravnavajo. Hkrati je ob tem poskrbljeno za nujno pomoč, nosečnice in druge ogrožene skupine.

Samotestiranje v slovenskih šolah Slovenija Te spremembe lahko pričakujete v šolah

V ZD Murska Sobota pa zaposleni ne stavkajo. Kot je za STA povedala direktorica Edith Žižek Sapač, so jo sindikalisti zjutraj obvestili, da se stavki odpovedujejo.

"Člani sindikata so bili seznanjeni s stavkovnimi zahtevami, vendar zaradi obsega dela in spoštovanja do pacientov v stavki aktivno ne bodo sodelovali. Člani sidikata podpiramo stavko," so njen odgovor dopolnili v soboškem Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS).

cepljenje covid-19 slovenija Slovenija Res vrhunski podatki o novih okužbah

Tudi v ZD Kočevje stavko komajda čutijo, saj so se zaposleni odločili, da bo večina ambulant in dejavnosti delovala normalno ali v le rahlo okrnjenem režimu. Vsi naročeni bodo tako pregledani v skladu z razporedom, skrajšan bo le razpoložljivi čas za telefonsko naročanje in informacije. Vsa nenujna stanja in naročila, kot so redni recepti, bolniške odsotnosti in podobno, bodo obdelana v sredo. Tako bo velika večina dela opravljena brez večjih motenj, pravijo v ZD Kočevje.

Komentarjev 4
  • bobubob 16:32 16.februar 2022.

    Ha - niso vsi v enaki meri pripomogli k vladni politiki 'deli in vladaj'. Takoimenovano oskrbno ali 'nižje' osebje ni neposredno sodelovalo pri vodenju psihofizičnega zastrupljanja države, zato bo tudi plačilo manjše, če sploh bo.

  • Pepe007 13:21 16.februar 2022.

    Sindikalistom se je zaradi prehudih lastnih političnih ambicij povsem strgalo. Stavko napovedati za čez nekaj ur je neresno in kaže na hudo neorganiziranost znotraj sindikata. Narediti vse, da je...š lastne sodržavljane, ki konec koncev vse skupaj plačujejo.

  • Gandi123 11:47 16.februar 2022.

    ZD Maribor: Normalno pa poteka cepljenje in testiranje na covid-19. 😢😭 Vsi lahko "škripnejo", samo da se porablja cepivo. Tu se vidi, kaj je prioriteta v zdravstvu!!! €€€ & $$$