Slovenija
1 ogledov

V Vegradu do ohlapnih dogovorov

Gradbeni delavec Saša Despot
Po končanih pogovorih so v Vegradu dosegli nekaj splošnih dogovorov, s katerimi naj bi prebrodili likvidnostne težave. Glede več točk obe strani še vedno narazen.

V Vegradu so se tako na večernem sestanku dogovorili, kako bodo organizirali prihodnjo proizvodnjo ter da je nujno najprej končati projekt Celovških dvorov in vseh drugih projektov, ki so v zadnjih fazah, je za Pop TV povedala glavna direktorica Vegrada Hilda Tovšak.

Na vprašanje, ali bodo delavcem izplačali plače, je Tovšakova povedala, da so proizvodni delavci za nazaj dobili že vse poplačano, problem pa je v režiji, kjer naj bi dogovor o izplačilo razlike v regresu za lansko leto in razlike v izplačilih plač dosegli v prihodnjih dneh. Pogajanja se bodo tako nadaljevala ta teden.

Poudarek nocojšnjih pogovorov je bil sicer namenjen januarskim plačam, ki naj bi bile izplačane "v bližnji prihodnosti", predsednik podjetniškega sindikata Samo Mastnak pa upa, da se bo to zgodilo še ta teden.

Na mizi tudi posojila delavcev
V zvezi z neplačanimi posojili delavcev je Tovšakova povedala da gre za manjšo zamudo, ki pa jo bo podjetje odpravilo. Kot je povedal Mastnak, pa gre za delavce, ki so imeli kredite urejene pri Novi Ljubljanski banki in Celjski banki, medtem ko so obroke kreditov pri ostalih bankah poravnali.

Stavka bi bila neproduktivna
Po besedah Mastnaka je možnost stavke zaenkrat izključena, saj bi v tem trenutku naredila več škode kot koristi. Ob tem je poudaril, da je tudi cilj sindikata, da se dogovorijo za delavske pravice, povezane z zamujenimi plačili, in da se ohranijo delovna mesta

Neporavnani računi
Vodstvo družbe 1700 zaposlenim dolguje izplačilo razlike za lanski regres, od 150 do 200 zaposlenim pa tudi razlike za decembrske plače.

Predsednik podjetniškega sindikata Samo Mastnak podrobnosti dosedanjih dogovorov z upravo še ni želel razkriti, ker usklajevanja po njegovih besedah še potekajo.

Povedal je le, da imajo prednost pred ostalimi še odprtimi izplačili januarske plače, v zvezi s katerimi se pogovarjajo, da bi jih izplačali ta teden. Glede drugih izplačil pa časovne roke še usklajujejo.
Podjetje ima že skoraj dva tedna blokiranih več poslovnih računov, zato so prizadevanja vodstva trenutno usmerjena predvsem v deblokado računov in rešitev likvidnostne situacije, je povedal Mastnak. Po njegovih informacijah doslej še ni bil deblokiran noben račun.


Uprava podjetja z glavno direktorico družbe na čelu si vseskozi prizadeva za deblokado računov. Družba je sicer za letos že pridobila za okoli sto milijonov evrov poslov.

Niso plačali kreditov delavcev
Ob tem pa se Vegrad srečuje z vedno večjimi likvidnostnimi težavami. Da so brez plačil ostali podizvajalci in dobavitelji, je že znano. Tokrat pa se je zataknilo še pri izplačilu plač.

Kot je za časnik Finance dejala Branka Gabrijel, ki je v Vegradu zadolžena za kadrovsko področje, so bila z zamikom izplačila decembrske plače z zamikom plačana tudi posojila delavcev.

Ob tem je dejala, da bodo anuitete za posojila delavcem poskušali nakazati čim prej in da bo podjetje nosilo posledice nepravočasno odplačanih posojil delavcev.

Bančniki v neuradnih pogovorih za omenjeni časnik pravijo tudi, da obstaja velika verjetnost, da Vegrad ne plačuje niti prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje.

Vegradovo prakso pa v pismu sindikalistom Zveze svobodnih sindikatov Slovenije direktor Delavske hranilnice Jože Stegne označuje za "čisto krajo", saj bodo delavci potegnili kratko in bodo dvakrat ob znesek za odplačilo obveznosti.

Zato Stegne pričakuje ukrepanje sindikatov, ki so tudi med delničarji Delavske hranilnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.