Slovenija
72 ogledov

V zaostanku zaradi papirja

Kataster Boštjan Tacol
Zemljiška knjiga. Dolg rok obravnave vlog ostaja zaradi papirnatih vlog.

Nepremičnine. Prepis parcel od vloge zemljiškoknjižnega predloga do sklepa sodišča o dovolitvi vpisa lahko kljub novi elektronski zemljiški knjigi (eZK) traja tudi 83 dni.

Ob majski predstavitvi eZK je bilo obljubljeno, da bodo zemljiškoknjižni vpisi trajali največ dva tedna. "Čas, potreben za rešitev predlogov, naj bi se postopoma skrajševal, a res občutno skrajšanje lahko pričakujemo šele takrat, ko bodo sodišča rešila vse predloge, ki so bili vloženi pred 1. majem letos, torej še v papirnati obliki," so pojasnili na vrhovnem sodišču.

 

Predsednica notarske zbornice Marjana Tičar Bešter je povedala, da gre pri vpisih v staro in novo ZK tudi za razliko v pravnomočnosti. Po starem je referent vpisal spremembe takoj, vendar pa še niso bile pravnomočne in so lahko bile pozneje zaradi pritožb vpletenih spremenjene, zdaj pa so vpisi vidni šele po pravnomočnosti. "Določene pomanjkljivosti so, vendar so se nekatere že odpravile," je dodala.

Namesto vložka zbirni izpis

Še vedno se pojavljajo pritožbe zaradi ukinitve zemljiškoknjižnih vložkov. Po teh je mogoče iskati le še podatke, vpisane pred uvedbo nove ZK. Na ministrstvu za pravosodje so pojasnili, da so bili vložki odpravljeni zaradi lažje povezljivosti ZK s katastrom, kjer je osnovna enota nepremičnina. Tičar Bešterjeva pa je ob tem opozorila na zbirne izpiske, ki jih lahko vsak naroči za svoje nepremičnine. Na teh izpiskih so zbrane vse parcele, kjer se vidijo obremenitve brez podrobnejše 
vsebine, plombe pa ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.