Slovenija
40 ogledov

Vaja, ki je prestrašila osnovnošolce

Požarna vaja v OŠ Koroški jeklarji.
1/12
OŠ Koroški jeklarji
V Osnovni šoli Koroški jeklarji v Občini Ravne na Koroškem je v torek potekala požarna vaja. Njeni organizatorji so poskrbeli za pravi "požar" in tako osnovnošolce za kratek čas prestrašili.

Ravnatelj Aljaž Benko je sporočil, da so podobno akcijo organizirali že pred dvema letoma, a ni dosegla svojega namena. "Informacije so prehitro zaokrožile in prav vsi so nestrpno pričakovali, kdaj se bo sprožil alarm. Tako nismo mogli realno oceniti, kako dobro smo pripravljeni na dejansko situacijo," je povedal in dodal, da so prav zato tokratno vajo pripravljali v "maksimalni tajnosti" in tako pripravili presenečenje.

Poskrbeli so za prave dimne bombe, "da je bila situacija še bolj pristna in praktično nihče ni vedel, da gre za vajo, dokler niso bili vsi na mestu, določenem za evakuacijo (šolsko igrišče)". Tako je zagorelo na dveh mestih: v kletnih prostorih in pri kuhinji.

Po opaženem dimu so poklicali številko 112 ter po ozvočenju učence in zaposlene obvestili, da naj zapustijo stavbo. V le nekaj minutah so bili učenci in zaposleni na dogovorjenem mestu, na samem prizorišču pa so se pojavili prvi gasilci.

"Hitra ocena je pokazala, kako dobro je, da redno izvajamo in obnavljamo znanje za primer naravnih nesreč. Izkazalo se je, da je kljub velikemu presenečenju akcija potekala usklajeno in brez panike ter drugih zapletov. Vsekakor pa se na ta način odkrije kup manjših pomanjkljivosti, ki jih bomo po skrbni analizi poskušali odpraviti," je dejal Benko.

Ena izmed pomanjkljivosti je, da bi bilo obveščanje o požaru, če ozvočenje ne bi delovalo, precej zamudno. "To moramo še dodelati," še pravi ravnatelj.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 15:15 30.april 2013.

    Na območju zahodnega dela LJ , je potekala taista vaja ob 10h zjutraj, za katero so vsi učenci vedeli in ob sprožitvi alarma, po vseh predpisih tudi zapustili šolsko poslopje. Super. Učenci se vrnejo v učilnice , poik se nadaljuje ...prikaži večje . Ob 12 h pridejo v šolsko avlo promotori Srednje gostinske šole , da med učenci 9. razredov dvignejo interes za nihovo šolo. In začnejo peči palačinke , s katerimi so mislili postreči učencem. Pa se po tretji palačinki sproži taisti požarni alarm. NOBEDEN ni prišel iz razredov , kaj šele da bi bežali !!!!!!

  • Jernej Oset 22:45 19.oktober 2011.

    Novinarji, dejte se pozanimat zakaj požarne vaje v šolah niso obvezne. 8 let sem hodu v OŠ (le nekaj let nazaj) in niti enkrat nismo imeli nobene požarne vaje. V SŠ pa prav tako ne.