Slovenija
25024 ogledov

Valentin Hajdinjak razkril, kaj je v resnici razlog za njegov odstop

Valentin Hajdinjak, predsednik uprave Dars Saša Despot Valentin Hajdinjak, predsednik uprave Darsa
Hajdinjak je s čela Darsa odstopil včeraj. "Odločil sem se, da se tega ne grem več, odhajam z dvignjeno glavo in brez odpravnine," je jasen.

Včeraj pozno zvečer je v javnost prišla novica, da je čela Darsa odstopil Valentin Hajdinjak. Po neuradnih informacijah, ki jih navajajo nekateri mediji, naj bi bili na mizi samo dve možnosti - ali odstopi sam ali pa ga nadzorniki razrešijo krivdno.

Razlog naj bi bila razkritja o domnevnih poslih s podkupninami, v katere naj bi bil vpleten Rok Snežič.

Odgovorni na Darsu se bodo morali v petek zagovarjati Slovenskemu državnemu holdingu (SDH).

Hajdinjak: Krivdna razrešitev je bila golo izsiljevanje

Pred kamere je danes stopil tudi Hajdinjak in povedal, da je odstopil zaradi šikaniranja. "Odločil sem se, da se tega ne grem več, odhajam z dvignjeno glavo in brez odpravnine," je povedal. Nadzorni svet mu včeraj ni dal časa, da bi se o tem posvetoval s svojim pravnim zastopnikom. Krivdna razrešitev, ki je bila včeraj na mizi, je bila po njegovih besedah golo izsiljevanje, prepričan je tudi, da bo revizija pokazala, da nepravilnosti z njegove strani ni bilo.

So se pa, je povedal Hajdinjak, v Zbiljah na skrivaj dobivali člani nadzornega sveta in člani uprave ter tam razpravljali o njegovi zamenjavi.

Menjava je bila po njegovi oceni nenavadna, saj da je predsednik nadzornega sveta še pred tednom dni trdil, da upravi zaupa, ker dela dobro, potem pa je mnenje kar naenkrat spremenil. "Dejstvo je, da je prihajalo do čudnih praks, ki se jih ne želim iti," je povedal Hajdinjak.

Napeljevali so ga k odstopu

Za čigave interese se je šlo, ne ve, bo pa po njegovem mnenju revizija razjasnila vse. Hajdinjak meni, da "zagotovo obstajajo sodelavci, ki imajo takšne ali drugačne želje", med drugim, da bi zasedli njegovo mesto ali vsaj mesto v upravi.

Letos mu je bilo večkrat rečeno, da bi bilo bolje, če bi se z vrha Darsa umaknil. "Če bi jaz poslušal in jih ubogal, potem nobene tako imenovane afere ne bi bilo," pa je povedal v zvezi z razkritji o podkupovanju, v katerega je bil vpleten Snežič.

Kot je ponovno zatrdil, Snežiča ne pozna, niti naj se ne bi nikoli osebno oglasil na Darsu. "S kakšnim pooblastilom je on hodil okrog, ne vem, to je vprašanje za organe pregona." Prav tako po njegovem vedenju ni prišlu do nobenega posla, v katerega je bil Snežič vpleten.

Očitali so mu, da ni obvestil službe, ki takrat sploh še ni obstajala

Pojasnil je tudi, kaj se je dogajalo po klicu direktorja podjetja Autocommerce. Hajdinjak naj bi o dogajanju takoj obvestil vodjo službe za korporativno varnost, naročil je, naj ukrepa v skladu s svojimi pooblastili. 

A to službo so na Darsu kasneje ukinili "na izrecno željo enega od članov uprave", namesto tega pa ustanovili službo za skladnost poslovanja in integriteto. Dejstvo je torej, je dejal Hajdinjak, da ta služba v času spornega dogodka sploh še ni obstajala.

"Jaz sem to prijavil službi za korporativno varnost, ki je bila pooblaščena za to. Problem bi bil, če jaz ne bi storil nič," je prepričan. Razpis, o katerem je bilo govora, pa še danes ni pripravljen, zato noben tak posel ni mogel biti izpeljan.

 

"Upam, da si bom najprej lahko vzel nekaj dni dopusta, potem pa bom videl, kam me vodi pot," je na vprašanje o tem, če ga čaka kakšna služba, odgovoril Hajdinjak. Zatrdil je še, da je na voljo vsem organom, ki preiskujejo zadeve na Darsu. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • sandi76 19:54 07.november 2023.

    Kakorkoli se bo ta zgodba odvijala, epilog bo tak, da bo Hajdinjak po več tožbah dobil ogromno odškodnino. Sposobna_sodišča_press !

  • Grof 17:52 07.november 2023.

    Je, pogled na golobjo senco, Andrej Ribič, … bil je siv, sedaj črn, kot vrana

  • vojko55 15:44 07.november 2023.

    NSI največji luzerji