Slovenija
674 ogledov

Valicon: Osmi sedež še zelo negotov

vložitev kandidature za volitve poslancev RS v Evropski parlament Saša Despot
Potencialni element presenečenja je še vedno v igri

SDS je najverjetnejša zmagovalka nedeljskih volitev, kaže raziskava Valicona, ki je merjenje izvajal v torek in sredo. Glede na raziskavo je pet mandatov že oddanih. Skupna lista SDS+SLS naj bi osvojila okoli 22 odstotkov glasov, LMŠ z 19 odstotkov in SD 16 odstotkov.

Raziskava POLITIKON-EP, Valicon 2019. | Avtor: Valicon Raziskava POLITIKON-EP, Valicon 2019. Valicon

Osmi sedež zelo negotov

Vodilni stranki bi tako z visoko verjetnostjo osvojili vsaka po dva sedeža, blizu drugemu sedežu je tudi SD. Sedmi sedež bi zelo verjetno pripadel NSi, zadnji sedež pa je v tem trenutku še zelo negotov.

Potencialni element presenečenja še vedno v igri

Ena od verjetnosti je, da bi lista SDS+SLS osvojila še tretji mandat, možno pa je tudi, da bi svojega poslanca v Evropskem parlamentu dobila bodisi SNS, Levica, SAB ali Desus, ali pa celo tretji za LMŠ ali SD – razlike so res majhne. Končni razplet bo v veliki meri odvisen od razpršenosti glasov levo od sredine ter od rezultata NSi, ki ga ankete navadno podcenijo, poudarjajo na Valiconu. Glede na izkušnjo z napovedmi in volitvami junija 2018 pa je kot potencialni element presenečenja še vedno v igri tudi SMC. 

vložitev kandidature za volitve poslancev RS v Evropski parlament, SMC Slovenija Strategije in računice za lovljenje glasov

Volilna udeležba bo verjetno višja kot leta 2014 in sicer blizu 30 odstotkov. Da je zanimanje za evropske volitve večje kot prejšnja leta, kažejo tudi podatki po prvih dneh predčasnega glasovanja. V dveh dneh se je predčasnega glasovanja udeležilo 20.408 volivcev kar je 1,20 odstotka vseh volivcev. Na volitvah v EP je v dveh dneh pa skupaj 11.826 volivcev kar je 0,70 odstotka vseh volivcev.  

Državna volilna komisija je napovedala, da bo prve neuradne izide objavila okoli Rezultati Slovenija Prvi podatki: Za evropske volitve letos večje zanimanje
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.