Slovenija
1512 ogledov

Varnost v šolah: Na sistematskih pregledih tudi duševno zdravje?

Šola Profimedia
Vlada sprejela ukrepe za zagotavljanje varnega okolja v slovenskih šolah.

"Protokol in konkretna navodila niso vedno dovolj, v vsakem primeru je ključen tudi človeški faktor, torej pripravljenost odziva pedagoga, ki je postavljen pred konkreten primer pojava ali grožnje nasilja. Pri incidentih se tudi najbolj vešči učitelji znajdejo v nezavidljivem položaju, ko je treba hitro in odločno reagirati, še posebno v primerih, ko gre za pojave nasilja zoper učitelje ali medvrstniškega nasilja, ki so vezana na območje ali okolico šole," opozarja minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda.

Felda skupaj z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom in ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesecem predstavlja aktivnosti vlade za zagotavljanje varnega okolja v slovenskih šolah. Grožnjo po dogodkih v Beogradu so zaznali tudi v eni od slovenskih šol. 

Po dogodkih v Srbiji, ko je učenec v Beogradu v strelskem napadu ubil osem učencev, je v slovenskih šolah povečana prisotnost policije, potekajo sestanki z ravnatelji z namenom odkrivanja in obravnavanja nasilja v šolah, prav tako pa imajo šole predpisan protokol ob zaznavi in obravnavi medvrstniškega nasilja. 

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je medtem ocenila, da začasno povečana navzočnost policije v okolici slovenskih šol ne naslavlja jedra problema. "Predvsem pa sem prepričana, da v Sloveniji ni bilo takšnih dejanj, da bi bila povečana varnost potrebna, da bi bilo več policistov pred šolami. To ni dober signal, mislim, da je treba zadevo nasloviti drugje," je dejala Pirc Musar.

Okrepljene svetovalne službe bodo v šolah ostale

"Ravnatelji nas opozarjajo na omejeno strokovno avtonomijo učiteljev, zato tudi v tem oziru odpiramo razpravo za spremembo nekaterih predpisov," pravi Felda. Zaznavajo porast duševnih stisk mladostnikov, ki se včasih izražajo tudi v obliki nasilnih dejanj. Stiske so se povečale predvsem v času epidemije koronavirusa, v šolah so zato povečali število svetovalnih delavcev. "To se je izkazalo kot izjemno koristna izboljšava v šolah, zato bomo s tem jeseni tudi nadaljevali," pravi Felda. 

Slab vzgled pri politikih

Ravnateljem osnovnih in srednjih šol so na pobudo predsednika vlade Roberta Goloba predlagali, da v petek, 12. maja, organizirajo dan kulture nenasilja in strpnosti, ko naj šole za različnimi aktivnostmi odprejo prostor za pogovore o nenasilni komunikaciji, čustveni odpornosti in ustreznimi odzivi pri soočanju z nasilnimi dejanji. 

"Kakršnokoli nasilje, tako fizično kot verbalno, je nesprejemljivo. Žal je tega tudi v najvišjem političnem vrhu preveč. Politiki smo vzgled in kdorkoli razpihuje kakršnokoli sovražnost, še posebej če to ostane nekaznovano, da je dovoljeno popolnoma vse, je slab zgled za mlade," poudarja minister za zdravje Bešič Loredan. 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je poudaril, da v postcovidnem času obstaja veliko tveganj za duševno zdravje. "Mladi se v tem času soočajo s številnimi pritiski in izzivi, kar vpliva na njihovo počutje, na stanje duševnega zdravja, pri tem potrebujejo našo pomoč," pravi Bešič Loredan. V novi postcovidni realnosti se je povečal tudi medgeneracijski prepad, ugotavlja minister. "Naš fokus ostaja preventiva," pravi minister. "Če pa se zgodi medvrstniško ali ostalo nasilje, je treba zaščititi žrtve in ne glorificirati napadalcev oziroma tistih, ki izvajajo sovražni govor." 

Vsi trije ministri so izrekli soželje svojcem streljanja v Srbiji.

Minister je ponovno opozoril na pomanjkanje kličnih psihologov, ki so ključni pri pomoči mladostnikom. "Pogovarjamo se končno tudi o psihoterapijah, to področje je v Sloveniji v celoti zakonsko nepokrito in žal mnogi, ki niso psihoterapevti izvajajo te dejavnosti in to tudi drago zaračunavajo."

"Saj moj otrok ni nor!"

Bešič Loredan je spregovoril tudi o predlogu dijaške organizacije, da bi v sistematske preglede otrok, šolarjev vključili vprašalnik o duševnem zdravju. "Problem preventivnih pregledov na področju duševnega zdravja je dovoljenje staršev. Starši pogosto smatrajo, da je fizični pregled v redu, ko pa pridemo na področje duševnega zdravja in želimo narediti anketo, pa je to za starše nesprejemljivo, v smislu sam moj otrok ni nor. To področje moramo destigmatizirati. Priti moramo do tega, da se o tem odkrito pogovarjamo in na družbeni lestvici izenačimo duševno s fizičnim zdravjem. Narediti moramo vse, da skrb za duševno zdravje pripeljemo na enak nivo dostopnosti fizičnega zdravja."

"Streljanja v šolah se dogajajo v državah, kjer je politika hujskaška."

"V Sloveniji moramo postati bolj pozorni na to, kaj se dogaja v naših šolah, skupnostih in družinah. Na dogodke v Srbiji se ne smemo odzvati paranoično in ne smemo začeti iskati potencialnih grešnih kozlov," pravi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec in politike poziva, naj ne izrabljajo tega za obračunavanja. "Zelo pogosto se v družbah sovraštvo usipa z vrha, streljanja v šolah se zelo pogosto dogajajo v državah, kjer je politika najbolj hujskaška."

Z reformo centrov za socialno delo skušajo zaposlene razbremeniti administrativnega dela, da bi lahko pomagali ljudem na terenu. "Potem pa so tukaj še socialno-varstveni programi, ki so prav tako kurativni. Tukaj je kontaktna točka center za socialno delo. Tam izvajamo različne programe. Od osebnih pomoči družinam, do varnih hiš in kriznih centrov," pravi Mesec. 

 

Komentarjev 14
  • Kmodri 01:01 10.maj 2023.

    Ko bodo šli poslanci na pregled bodo šli še otroci...oh, wait saj v parlamentu kot v vrtcu...en Gargamel še posebej izstopa!

  • Nemej3bat 12:44 09.maj 2023.

    Težava ni v šolah... Težava ni v otrocih... Težava je pri starših, pri vzgoji, pri mentaliteti in v sami civilizaciji. Dokler ne bodo bili starši starši in profesorji profesorji bo situacija takšna! Jaz, če sem kakšno "napalil" sem jih slišal ...prikaži večl od profesorja in nato še doma, tako, da sem dvakrat premislil o dejanjih in posledicah. Danes imajo vsi pravice, pravice pravice. Dolžnosti nima nihče, profesorji so presrani kaj rečt, ker bodo imeli težave s starši... Ker je otrok nevzgojen starši krivijo

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 12:12 09.maj 2023.

    Če so starši desničarji, obstaja velika možnost, da je tudi otrok nor, hehehe. Pri takih idiotih je treba biti še posebej previden.