Slovenija
110 ogledov

Varuh konkurence bo brez tajnice

damjan matičič Delo
Minister Žerjav. Ustavil razpise za štiri delavce.

Minister za gospodarski razvoj Radovan Žerjav je potrdil, da bo ustavil vse štiri začete postopke razpisov za nove zaposlitve na uradu za varstvo konkurence (UVK). Na uradu, ki ga kot vršilec dolžnosti vodi Damjan Matičič, so povedali, da so o tem že bili obveščeni, razlogi pa jim niso bili pojasnjeni.

Malo kadrov otežuje delo

Urad, ki naj bi v Sloveniji skrbel, da na trgu res vladajo konkurenčne razmere, ne pa karteli in dampinške cene, ima v tem trenutku le deset zaposlenih, ki delajo na primerih.

Trije so namreč trenutno na porodniškem dopustu. Tri delovna mesta za dva svetovalca in enega višjega svetovalca (po izobrazbi naj bi menda iskali pravnike in ekonomiste, ki so strokovnjaki za zakonodajo s področja varovanja konkurence) pa so nezapolnjena že več kot eno leto. Poleg tega naj bi UVK prihodnji teden ostal brez tajnice.

Po naših informacijah je Pahorjeva vlada, potem ko je iz neznanih razlogov več mesecev blokirala nove zaposlitve, uradu tik pred odhodom, to je 19. januarja, le dala soglasje za začetek treh postopkov. Ali je Žerjava pri vsem tem zmotilo prav to, da so bili postopki začeti tik pred njegovim prihodom, ali kaj drugega, iz odgovorov ni jasno. Na UKV pa so priznali, da “kadrovska problematika vpliva tudi na poslovanje državnega urada”. Z dvema v tem trenutku največjima primeroma, na katerih delajo, to sta gradbeni in farmacevtski kartel, se menda ukvarja le ena oseba, urad pa je že večkrat prestavil rok, ko bo padla odločitev v obeh primerih.

Porezan tudi proračun

Okleščen je tudi proračun urada. V primerjavi z lani so za letos dobili okoli 300 tisoč evrov več (torej milijon evrov) in pri rebalansu za letos, ki ga je pripravila še Pahorjeva vlada, jih je varčevanje obšlo. Žerjav pa jim ga je zmanjšal za 300 tisoč evrov. Kaj to pomeni, na UVK včeraj niso želeli komentirati, saj kot so dejali, “gre za neki preliminarni osnutek”.

Komentarjev 1
  • jose3 06:39 20.junij 2012.

    Glede na to, da Matičič res nič ne dela res ne potrebuje tajnice- potrebuje le šoferja, da ga pripelje v službo.