Slovenija
24 ogledov

Odstopiti ne namerava

Janko Veber Anže Petkovšek
Minister Janko Veber poudarja, da moramo biti z varnostnega vidika pripravljeni na novega lastnika, še posebej, če gre za tujca.

Obrambni minister Janko Veber zaradi očitkov, da je prekoračil pooblastila vojaško-varnostne službev primeru Telekoma ne namerava odstopiti. "Ne obstaja noben argument, ki bi to narekoval," je povedal na današnji novinarski konferenci. Kot je dodal, je nad zahtevo presenečen, prav tako nad tem, da na včerajšnjo sejo ni bil povabljen.

"Gre za politične poskuse, kjer se brez ministra poskuša govoriti o varnosti države," je poudaril. Dodal je, da je Telekom z vidika zagotavljanja komunikacijske infrastrukture ključni poslovni subjekt pri zagotavljanju varnosti države in po sklepu vlade podjetje posebnega pomena. "V luči tega sem naročil, naj pripravijo analizo menjave lastnika Telekoma," je poudaril. "Gre za pregled in primerjavo delovanja družbe glede lastništva, ne pa glede postopka prodaje." Tonin po njegovih besedah govori o postopku, sam pa o lastništvu infrastrukture. "Za delovanje varnosti države je treba a razčistiti vse, kar se tiče te problematike."

Prepričan je, da bi, v kolikor kot minister ne bi pripravil gradiva za vlado o posledicah menjave lastništva, deloval neodgovorno. "Če bi zamenjali lastnika in se šele po tem začeli spraševati, kako bo to vplivalo na varnost, bi deloval neodgovorno," je poudaril in se pri tem skliceval na 32. člen zakona o obrambi kot podlago za poseg v civilno družbo. "Šlo je le za analizo lastništva Telekoma, ne pa poseganje v civilno sfero."

Veber je bil kot poslanec proti prodaji Telekoma. "Vladni dokument o prodaji državnega premoženja ni vseboval analiz vpliva prodaje na varnost države," je dejal. "Ključni razlog, da sem bil proti, je bil prav to." Kot je poudaril, je na vlado že novembra poslal dokument o vplivih prodaje na varnost komunikacijske infrastrukture in državljanov.
 

Dobovšek: Ne morem z gotovostjo trditi, da je prekoračil pooblastila

Poslanec SMC Bojan Dobovšek poudarja, da je za takšne analize, kot jo je naročil minister Veber, najbolj pristojna Sova. "Če je minister za obrambo ocenil, da potrebuje takšne podatke za vojaško varnost Slovenije, bi moral, če ne drugje, na svetu za nacionalno varnost sprožiti to vprašanje," je dodal.
 

Iz zakona izhaja, da morajo policija, Sova in OVS medsebojno sodelovati in si izmenjevati podatke. Poslanec SMC ugotavlja, da v varnostnih zadevah obstaja pomanjkanje sodelovanja institucij in da bi morale biti akcije bolj usklajene in vnaprej dogovorjene.

Obramboslovec Iztok Prezelj poudarja, da OVS lahko spremlja in analizira pojave iz civilne sfere, ki so pomembni za obrambne interese države. "V tem smislu lahko OVS spremlja pojave, ki predstavljajo grožnjo obrambnim interesom, sistemu, Slovenski vojski, ... V trenutni aferi bo treba razčistiti, če je dejansko prišlo do poseganja v civilno sfero ali pa je OVS izvedel le oceno posledic prodaje Telekoma z vidika obrambnih interesov," pojasnjuje Prezelj.

Dobovšek pa na vprašanje, ali je Veber prekoračil pooblastila, odgovarja, da iz podatkov, ki so v javnosti, tega zaenkrat stoodstotno še ne more trditi. "Analiza bo pokazala, kaj je bilo dogovorjeno in katera služba bi lahko kaj opravila, da bi nacionalno-varnostni sistem deloval tako, kot je treba," je dejal. 

Komisija o prekoračitvi pooblastil

Državnozborska Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je po včerajšnji seji sporočila, da gre za prekoračitev pooblastil vojaške obveščevalno-varnostne službe in zato zahtevajo odstop obrambnega ministra Janka Vebra. Veber naj bi navodila, da naj preiskujejo potek privatizacije Telekoma oziroma analize njene pozitivne in negativne učinke direktorju vojaške obveščevalno-varnostne službe Gorazdu Rednaku predla že lani novembra, torej slab mesec po nastopu vlade. 

"Minister za takšen ukaz nima zakonske podlage, saj zakon o obrambi dopušča le aktivnosti v zvezi z varnostjo Slovenske vojske doma in v tujini, proučevanjem aktivnosti tujih oboroženih sil ter tujih obveščevalnih in varnostnih sil," je včeraj pojasnil vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, ki naj bi nepravilnosti odkril v nenapovedanem nadzoru skupaj z Žanom Mahničem (SDS) in Matjažem Nemecem (SD). Nepravilnosti pa so odkrili že prejšnji teden, 9. marca.

Odstop ali interpelacija

"Od direktorja vojaške obveščevalno-varnostne službe Gorazda Rednaka smo zahtevali, da nam predstavi vse zapisnike sej kolegija, ki jih je imel novembra in decembra lani. V teh zapisnikih smo našli zapisan tudi sklep, ki službi nalaga, naj za ministra za obrambo pripravi analizo procesa privatizacije Telekoma," je še pojasnil Tonin, ki pravi, da bi moral predsednik vlade ministra Vebra zaradi teh kršitev nemudoma odstaviti. V kolikor se to ne bo zgodilo, pa napoveduje ministrovo interpelacijo.

Komisija je prevčerajšnjim sicer že prejela pojasnila obveščevalno-varnostne službe, kjer navajajo, da do da do nezakonitih dejanj ni prišlo. "A to ne drži, saj omenjeni 32. člen nikjer ne dopušča, da bi vojaška obveščevalno-varnostna služba lahko posegala v civilno sfero in nadzirala stvari, ki so izven področja vojske," je še izpostavil Tonin.

"Nedopustna zloraba"

Da gre za "nedopustno zlorabo", se je na ugotovitve parlamentarne komisije odzval na družbenih omrežjih tudi prejšnji obrambni minister Roman Jakič, ki je izpostavil, da je potrebno ostro odreagirati na afero uporabe vojaško-obveščevalne službe v politično-strankarske namene oviranja procesa privatizacije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • mph 19:41 19.marec 2015.

    Kaj pa sem zdaj spet napisal? A katera, točko po točko, zgornja trditev ne drži?

  • mph 19:40 19.marec 2015.

    Verjetno ti je do heca s primerjavo tunela ali pa enega komunikacijskega giganta, preko katerega komunicirajo vse vladne ustanove, ki si ga bo podredil tujec.

  • mph 19:39 19.marec 2015.

    Hmm, kot sem že ugotovil, desnosučnim niso dovolj njihova trobila ala Demokracija (kakšen štos od imena), Požarreport, ... zdaj so si za domovanje izbrali še Žurnal24, ampak mi ne zmanjša veselja za postat. :-) Še posebaj, ker slepo štepajo minuse, ...prikaži več ko videjo osovraženo ime, argumentov pa itak ni. :-)