Slovenija
78 ogledov

Več potreb po dragih zdravilih

Z ustreznim zdravljenjem v otroštvu lahko preprečimo trajno invalidnost bolnikov Žurnal24 main
V agenciji za zdravila pričakujejo motnje v preskrbi zdravil.
“Trenutno z biološkimi zdravili zdravimo okoli 120 bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB), v kratkem pa bi takšno zdravljenje potrebovalo še 220 bolnikov,” je dejal zdravnik Ivan Ferkolj z gastroenterološke klinike.

Za chronovo boleznijo in ulceroznim kolitisom v Sloveniji trpi 2.500 bolnikov. “ Čeprav število bolnikov narašča, pa vsota denarja za biološka zdravila za njihovo zdravljenje od leta 2002 ostaja skoraj nespremenjena,” je povedal Ferkolj in dodal, da bolezni prizadeneta predvsem mlade med 15 in 30 letom.

 

12 do 16

tisoč evrov na leto stanejo biološka zdravila za odraslega s KVČB, za otroka 8.500.

Biološka omogočajo razvoj
Kar tretjina jih zboli do 18. leta,” je poudarila Darja Urlep Žužej, zdravnica in podpredsednica društva za KVČB. Kot pravi Urlep Žužejeva, biološka zdravila omogočajo normalno rast otrok s KVČB, bolnikom nasploh pa omogočajo kakovostnejše življenje, povrnejo zmožnost dela in preprečijo operativne posege. “ Z uporabo bioloških zdravil lahko torej tudi prihranimo,” je prepričana zdravnica. Dodaja, da je reševanje prošenj za povečanje sredstev za zdravljenje z biološkimi zdravili izjemno dolgotrajno.

Dva pravilnika o zdravilih
Doroteja Novak Gosarič z ministrstva za zdravje pa je dejala, da bosta v okviru finančnih zmožnosti dostopnost do dragih zdravil izboljšala pravilnik o razvrščanju zdravil na liste ter pravilnik o cenah zdravil. “Prvi naj bi bil uveljavljen do konca tega leta, ukinja pa dvotirno odločanje o razvrščanju zdravil, kar pomeni, da bodo tudi bolnišnična zdravila, med katere spadajo draga biološka zdravila, hitreje dostopna,” je pojasnila Novak Gosaričeva. Z drugim pravilnikom, ki že velja, pa naj bi zaradi triodstotnega znižanja cen zdravil prihranili denar.

Motnje v preskrbi zdravil
Z agencije za zdravila pa opozarjajo, da lahko pride do zamika v prihodu posameznih zdravil na trg, povečuje pa se tudi možnost, da nekatera zdravila ostanejo brez cene in odidejo s trga oziroma iz sistema javnih financ. Kot so še sporočili, bo vzrok za motnje tudi povečanje števila vlog za izredne višje dovoljene cene, ki jih napovedujejo farmacevtske družbe, in prekratek rok za oddajo vlog s preračuni cen, o čemer smo pisali v včerajšnjem Žurnalu24.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.