Slovenija
22 ogledov

Več upravičenih, manj denarja

Mlada družina Shutterstock
Mlade družine. “Računala sem na 900 evrov, dobili jih bomo le 360.”

“Nad višino subvencije za mlade družine, ki prvič rešujejo svoj stanovanjski problem, sem kar razočarana. Računala sem na 900 evrov na leto, zdaj bomo dobili le 360 evrov, kar je občutna razlika,” razpis Stanovanjskega sklada Republike Slovenije komentira mlada mamica Helena Primic. “Že tako imamo mlade družine veliko težav. Še to, kar nam je država podarila, je zmanjšala skoraj na tretjino,” pravi in upa, da bo prihodnje leto subvencija znova višja.

V petek je sklad objavil razpis za subvencije za mlade družine, ki prvič rešujejo svoj stanovanjski problem. Znesek je do letos znašal 300 evrov na družinskega člana, letos bo ta 120 evrov.

Upravičenih družin vse več
Višina subvencije se je letos znižala zaradi povečanega števila mladih družin pa tudi zaradi finančne krize oziroma pomanjkanja proračunskih sredstev, pojasnjujejo na ministrstvu za okolje in prostor (MOP).

Število družin, upravičenih do subvencij, je zelo hitro raslo. Leta 2006 jih je subvencijo prejelo le 177, lani že 6.817. Na MOP pričakujejo, da bo stopnja rasti števila družin, ki so upravičene do subvencije, tudi letos podobna kot prejšnja leta. “Vsako leto je treba na novo oceniti število družin, ki bi lahko bile upravičene do subvencije, zato zakon predvideva, da vlada vsako leto znova določi višino subvencije,” razlagajo. “Vsi, tudi dosedanji upravičenci iz prejšnjih let, se morajo vsako leto znova prijaviti na javni poziv, ki ga do konca junija objavi sklad,” pravijo na MOP. Vsako leto znova preverijo dohodkovni pogoj, in če je izpolnjen, družina dobi subvencijo. “Da bi zagotovili enake pogoje za vse upravičence, je bilo treba subvencijo znižati,” dodajajo.

Pripravljajo novo strategijo
Na ministrstvu sicer pripravljajo novo stanovanjsko strategijo. Ta bo po njihovih besedah postavila cilje in določila okvire glede zagotavljanja možnosti reševanja stanovanjskih vprašanj vseh kategorij prebivalstva. Bodo pa mladi in mlade družine še naprej prednostna kategorija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.