Slovenija
14 ogledov

Več zaposlenih kot obiskovalcev

Upravne enote in davčni uradi zdaj poslujejo vsako prvo soboto v mesecu oziroma Žurnal24 main
Obiski davčnih uradov in upravnih enot ob delovnih sobotah upadajo. Ministrstvo za javno upravo navija za gospodarnost in pripravlja analizo.
 
 

Ministrstvu za javno upravo smo posredovali predlog sprememb in dopolnitev uredbe, med drugim ukinitev uradnih ur ob sobotah ter skrajšanje poslovnega časa, delovnega časa in uradnih ur ob sredah z 18. na 17. uro.

Durs

 
"Ministrstvo za javno upravo (MJU) bo na podlagi opozoril nekaterih organov in Davčne uprave RS pripravilo analizo obstoječega stanja, ki bo podlaga za morebitne spremembe veljavne ureditve," pravi Miran Koren, vodja službe za odnose z javnostmi in promocijo MJU.

Sindikat državnih organov Slovenije je pred kratkim pozval vlado, naj pripravi analizo, saj delo ob sobotah glede na premajhno zanimanje uporabnikov ni racionalno.
Koren poudarja, da je "ekonomičnosti upravnih organov v obstoječih ekonomsko-socialnih razmerah treba posvetiti še dodatno pozornost", analizirali pa bodo tudi siceršnji nabor uradnih ur pri teh službah. Šele rezultati bodo pokazali, ali je potrebna sprememba normativne ureditve in v kakšnem obsegu, že zdaj pa kaže, da bo uradnih ur v prihodnosti manj.
Odgovora s finančnega ministrstva včeraj še nismo prejeli.

Na urad po naročilu?
Zavzemamo se za racionalizacijo in boljšo organizacijo. Zakaj bi imeli uradne ure, če ni ljudi?” pravi sekretar sindikata Drago Šernjavič, ki so mu na eni od upravnih enot povedali, da ob sredah med 17. in 18. uro strank praviloma ni. Ljudem bi po njegovih besedah v veliki večini primerov preprosto določili datum in uro, kdaj naj se oglasijo. Za začetek pa bi lahko tam, kjer je strank najmanj, ukinili sobotne uradne ure, dodaja.

Ob sredah ena ura manj
Durs je večkrat, nazadnje pa v začetku decembra lani, MJU posredoval predlog sprememb in dopolnitev uredbe o upravnem poslovanju, po katerem bi ob sobotah ukinili uradne ure in skrajšali poslovni čas, delovni čas in uradne ure ob sredah pa z 18. na 17. uro. Stroški, ki so nastali zaradi uvedbe sobotnega dela 1. maja 2007, so tega leta znašali 51.529 evrov, kar je približno 6.400 evrov na mesec. Lani so bili stroški nižji, in sicer okoli 3.300 evrov na mesec, kar nanese 39.600 evrov za celo leto. Septembra, oktobra in novembra lani je bilo na davčnih uradih povprečno zaposlenih 223 ljudi, povprečno število sobotnih obiskov pa je bilo le 137.

Davčni urad Ljubljana
V istem obdobju je bilo v Davčnem uradu Ljubljana ob sobotah na voljo 36 uslužbencev, prav toliko pa je bilo tudi obiskov davčnih zavezancev. Kar pomeni, da je imel en uslužbenec v povprečju opravka z enim zavezancem.

Upravna enota Ljubljana
"V zadnjih mesecih leta je obisk strank rahlo upadel," pravi tudi Dušan Verbič, načelnik Upravne enote (UE) Ljubljana. Stroške sobotnega dela ocenjujejo na okoli 1.200 evrov na mesec, od tega gre 700 evrov za obratovalne stroške, torej za ogrevanje, telefon, čišenje, varovanje, prenos gotovine in prevoz pošte, preostalo pa za dodatek za delo in povračilo stroškov prehrane na delu in prevoz.

Konec decembra je bilo v UE Ljubljana zaposlenih 372 javnih uslužbencev, povprečno število sobotnih strank od marca do decembra pa je bilo 265. V krajevnih uradih delovnih sobot ni, in kot pravi Verbič, tudi ni potrebe po tem. Tudi lokalne skupnosti niso dale takšne pobude.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.