Slovenija
99766 ogledov

Večina misli, da lahko, a danes to ni dovoljeno

policija nadzor Profimedia
Mnogi menijo, da sprostitev gibanja med občinami pomeni, da lahko gredo na sprehod na obalo ali na Bled, ampak to ne drži.

Ali lahko grem na obisk k sorodnikom ali prijateljem v drugo občino ali regijo?

Da, gibanje med regijami in občinami je sproščeno od 24. decembra od 12. ure do 25. decembra do 20. ure, enako bo na silvestrovo, sprostitev gibanja med občinami in regijami bo veljala od 31. 12. od 12. ure do 1. 1. do 20. ure. A pozor, tudi te dni velja prepoved zbiranja in policijska ura od 21. do 6. ure.

Kaj pomeni, da je gibanje med občinami in regijami sproščeno, policijska ura pa velja?

To pomeni, da 24. in 31. decembra lahko v drugi občini ali regiji, a po deveti uri ne smete biti več zunaj na javni površini niti na poti domov. Marsikdo bo najbrž zato pri sorodnikih ali prijateljih prespal. Na božič in novo leto pa morate biti že ob osmih zvečer v svoji regiji ali občini, po deveti uri pa morate biti doma.

Ali grem lahko za božič na sprehod ob Blejskem jezeru ali na obalo?

Načeloma ne, razen če je to vaša občina ali regija. Omejitev gibanja med občinami in regijami je namreč sproščena le za tiste, ki "prehajajo zaradi obiska na zasebnih površinah". Za tiste, ki bi šli na javne površine, sprostitev ne velja, kar pomeni, da bi morali uveljavljati eno od izjem za prehajanje občinskih mej, sicer bi bili v prekršku.

"To izjemo (prost prehod regijskih meja, op. a.) lahko uveljavljajo samo tisti, ki gredo dejansko na obisk zasebne narave," so nam potrdili tudi na ministrstvu za notranje zadeve. "Če ne gre za obisk zasebne narave, te izjeme (prostega gibanja med regijami, op. a.) ne morejo uveljavljati. Se pravi, da morajo upoštevati druge določbe odloka, ki omejujejo gibanje in zbiranje ljudi. Tako oseba, ki je npr. iz Ljubljane, ne more oditi na Bled na sprehod okoli jezera. Ob tem dodatno pojasnjujemo, da je v epidemiološko ugodnejših statističnih regijah (Gorenjska, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Goriška, Primorsko-notranjska) gibanje dovoljeno le znotraj te statistične regije, v kateri ima oseba stalno oziroma začasno prebivališče in ima na mobilni telefon naloženo in stalno aktivirano mobilno aplikacijo #OstaniZdrav, prehajanje v sosednje regije ni dovoljeno," so nam odgovorili. 

S koliko osebami se lahko družim?

Odlok dovoljuje največ šest oseb iz dveh gospodinjstev, otroci do 15 let ne štejejo v kvoto, ne navaja pa, ali je to kvota za celotne preznike ali posamezen obisk. Ob tem upoštevajte, da vsak stik pomeni tveganje za okužbo, presodite, s koliko različnimi ljudmi ste bili vi in ljudje, s katerimi se boste družili, v stiku. Priporočamo vam branje nasvetov na covid-19 sledilniku.

Z aplikacijo si lahko v nekaterih regijah prehajal v drugo občino, a se ta odlok izteče danes. Ali se bo podaljšal?

Da, ta določba je tudi v novem odloku, ki velja od 24. decembra. "Za posameznika ali osebo iz skupnega gospodinjstva, ki ima stalno ali začasno prebivališče v Osrednjeslovenski, Goriški, Obalno-kraški, Gorenjski ali Primorsko-notranjski statistični regiji in naloženo in stalno aktivirano mobilno aplikacijo za obveščanje oseb o stikih z drugimi uporabniki, pozitivnimi na virus SARS-CoV-2 (aplikacijo #OstaniZdrav), omejitev gibanja med občinami znotraj posamične statistične regije ne velja," piše v odloku, ki velja do vključno 4. januarja. DOPOLNITEV. Pozor, vlada je 23. decembra zvečer v Uradnem listu objavila spremembo dva dni starega odloka, tako da ta izjeme ni več. Nova izjema je sledeča: 

"Ne glede na določbo drugega odstavka 1. člena in prvega odstavka 2. člena tega odloka lahko posameznik ali osebe iz skupnega gospodinjstva prehajajo med občinami znotraj statistične regije, kjer imajo prebivališče, za namen izvajanja individualnih športnih aktivnosti ali gibanja v naravnem okolju izven naselij, pri čemer morajo upoštevati priporočila NIJZ."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 35
  • linklukab 15:35 24.december 2020.

    www︎.︎OrPic︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za seks

  • Ender3 14:28 24.december 2020.

    Poleg epidemiologov, inšpektorjev....so sedaj, še policijski inkasanti močno.....obremenjeni ! Pričakovati je, da bodo dobili posebno vladno stimulacijo, ker ne služijo narodu, marveč politiki.

  • tomaz65 23:08 23.december 2020.

    Bravo bedaki pa vi niste vec normalni kako nas zajebavate.vam se je totalno skisalo v mozganih resnicno.