Slovenija
19 ogledov

Večja poraba kljub pozivom k varčevanju

izvir vode Shutterstock
Kljub več pozivom k varčevanju s pitno vodo se je na območju novomeške komunale poraba v juliju povečala za desetino. Medtem iz Mestne občine Nova Gorica opozarjajo na alarmantno stanje v kmetijstvu, saj kmetje ne morejo nahraniti niti živine.

Izdatnost vodnih virov upada, raven podtalnice se niža, padavin pa je na območju novomeške komunale v zadnjih letih za 40 odstotkov manj. Brez teh in manjše porabe bo pitne vode zmanjkalo za vse uporabnike, opozarjajo na Komunali Novo mesto, ki oskrbuje 33 tisoč prebivalcev.

Namesto varčevanja še večja poraba

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo na Dolenjskem od lanskega julija za približno dve petini manj padavin. Če se bodo podobne suše nadaljevale, se bodo težave pri vodooskrbi še povečale, je napovedal direktor komunale Rafko Križman, ki opozarja, da se je kljub več pozivom k varčevanju poraba pitne vode na njihovem območju julija povečala za desetino.

Rešitev je za zdaj le v varčevanju, v primeru dodatnega usihanja vodnih virov pa si ne bi mogli pomagati niti z redukcijami. Zapiranje posameznih odsekov vodovoda bi namreč povzročilo izpraznitev sistema, pri vnovičnem polnjenju vodovoda pa bi prišlo do še večjih okvar, je dodal.

Ob okvari vodovoda brez vode že v eni uri

Ker so izgube na ravni slabe četrtine že zdaj relativno nizke, so po njegovem mnenju rešitve v izgradnji večjih vodohranov, kjer bi vodo shranjevali ponoči, in izgradnji novih oskrbovalnih cevovodov. Hkrati je opozoril, da je pri tem problematika Novega mesta, ki je ob okvari vodovoda ob sedanjih zalogah lahko že v eni uri brez vode, največja.

Po podatkih komunale na območju osmih dolenjskih občin – Novega mesta, Šmarjeških Toplic, Straže, Šentjerneja, Mirne Peči, Dolenjskih Toplic, Škocjana in Žužemberka – upravljajo s približno 900 kilometri vodovodnega omrežja, 18.300 vodovodnimi priključki in 18 vodnimi viri. Njihove vodne izgube v povprečju ne presegajo 23 odstotkov, poraba vode pa se je v zadnjih dvanajstih letih ob tem, da so je tudi manj načrpali, nekoliko zmanjšala.

Suša je neizprosna

Medtem iz Mestne občine Nova Gorica opozarjajo na alarmantno stanje v kmetijstvu. Kmetje poudarjajo, da so se neugodne razmere začele že v začetku leta z orkansko burjo, nadaljevalo se je s spomladansko pozebo, nato ponekod s točo, vse skupaj je kronala še suša, ki jo nenehno spremlja veter, kar dodatno izsušuje zemljo. Kmetje obupujejo, saj vode za namakanje ni, zaradi uničenega pridelka pa ne vedo, kako bodo nahranili živino.

Sklad zahteva najemnino ne glede na vse

Župan Matej Arčon je v Ozeljanu obiskal Marka Mladovana | Avtor: Arhiv MONG Arhiv MONG
Župan Matej Arčon je v Ozeljanu obiskal Marka Mladovana. Ogledala sta si polje koruze, storži so skorajda prazni. Krme letos ne bo. Mladovan ne ve, kje bo dobil potrebna sredstva za nakup krme. Dodatno ga bremeni plačevanje najemnine za zemljo, ki jo je najel pri Skladu kmetijskih zemljišč. Poudarja, da sklada ne zanimata suša in količina pobranega pridelka, najemnino zahteva ne glede na letino.

Komentarjev 1
  • zdrej 12:15 13.avgust 2012.

    citat:"Hkrati je opozoril, da je pri tem problematika Novega mesta, ki je ob okvari vodovoda ob sedanjih zalogah lahko že v eni uri brez vode, največja."A lahko bolj logično napišete, kaj ste hoteli povedati? A bo zaradi pomanjkanja vode ...prikaži več prišlo do okvare ali nasprotno?