Slovenija
35 ogledov

Večkrat je vohunil po proizvodnji

Slovenija 11.11.13, Peter Zupan, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Zupanu (na fotografiji) in Cekuti zaradi domnevnih zlorab grozi do osem let zapora.

"Patria je bila pri tem poslu naša neposredna konkurentka, vnaprej se je lahko dobro organizirala in vzpostavila stike z dobavitelji," je skoraj osem let po tem, ko je izgubil posel z državo, še vedno prepričan Milan Švajger, šef Sistemske tehnike. Včeraj ga je namreč zaslišala ljubljanska sodnica, ki sodi Petru Zupanu, upokojenemu vojaškemu brigadirju, in slikarju Juretu Cekuti. Zupan naj bi kot uslužbenec ministrstva za obrambo (Mors) zlorabil svoj položaj, saj naj bi slikarju dostavljal tajne podatke o tem, kakšne vojaške oklepnike potrebuje Slovenska vojska. Cekuta pa naj bi podatke v zameno za denarno nagrado sporočal finskemu podjetju Patria. Prav zato naj bi bila Patria v prednosti v primerjavi s Sistemsko tehniko, ki se je prav tako potegovala za ta posel.

"Cekuta je vohunil!"

Švajger je prepričan, da je zato kriv Cekuta, ki naj bi tudi sicer izvajal industrijska vohunjenja. "Ko je Sistemska tehnika pred časom odpirala nov prostor za proizvodnjo, smo na vhodu med vrati opazili tudi Cekuto, ki je na ta dogodek prišel nepovabljen," pravi Švajger. Cekuta je sodnici sicer takoj zagotovil, da se je prireditve udeležil zgolj kot umetnik in da nikakor ni za nikomer vohunil.

Zupan na drugi strani tudi ne verjame, da bi Sistemska tehnika zaradi Cekute izgubila posel in prednost pred konkurenco. "Zagotovo je bila zelo dobro obveščena o projektu, saj je bila hišno podjetje Morsa," meni Zupan.

Komentarjev 8
  • 1111 15:34 16.januar 2014.

    ...pobil brez kančka krivde! ...točno tako...BRAVO!

  • dragec 14:43 16.januar 2014.

    Veš Klobo, jaz sem ti kot ameba. Prenesel sem v življenju vse sisteme, oni so propadali, jaz pa ostal. Prenesel sem komunjare, boril se za to ljubo državo, ki zdaj trpi zaradi tako bolnih politikov, Gledal tega Ljeljaka, kako je ...prikaži veče deloval v KOS -u, agitiral za JJ, verjel v to bagro na oblasti (kako leve, tako desne), veselil se državi in njenem "vzponu" in zdaj jih sovražim tako, da bi jih najrajše.vse.......!!!!!!

  • dragec 14:37 16.januar 2014.

    tako je, ko omenim tega norega plešca, dobim moč, da ga omenjam še najmanj 50x. Ni osebe v tej državi, katero bi sovražil več kot tega norca (prav zaradi tega, da me je "napela"l, da verjamem v njegovo nedužnost ...prikaži več leta 1989 - 90). To, da sempsihični bolnik pa ne drži. Če bi bil,bi ti opisoval psihične težave tvojega velikega vodje, ki je zrel za zdravljenje v Ormožu. Bil bi najbolj vesel, če bi se zdravil na kliniki v Australiji.No, daj KLOBČEK, ti mi pojasni, zakaj ga toliko obožuješ????