Slovenija
5984 ogledov

Večna dilema pred dopustom: kartica ali gotovina

brezstična kartica plačilo
Za vse, ki so še vedno v dilemi, kako plačevati, koliko gotovine vzeti s seboj na dopust, so tu odgovori na najpogostejša vprašanja.

Pred nami je sezona dopustov, ko se velik del Slovencev odpravi v tujino. Mnogi se sprašujejo, koliko gotovine je smiselno vzeti s seboj, kje denar menjati in kako je s plačevanjem s karticami.

Menjava evrov v kune 
Nekaj gotovine je dobro imeti s seboj, ko se odpravljate na pot. Pred menjavo gotovine v tujo valuto se je treba pozanimati o veljavnih tečajih. Nimajo vse banke in menjalnice enakih tečajev, zato že pred odhodom preverite, ali se vam bolj splača gotovino menjati v domači banki, menjalnici na meji ali na Hrvaškem. 

Dvigovanje na bankomatu 
Pri NLB svetujejo, da večji dvig gotovine zaradi nizke provizije opravite na dopustniški destinaciji. Za dvig pa uporabite kartico osebnega računa, saj bo provizija nižja kot pri dvigu s kartico z odloženim plačilom Mastercard ali Visa. 

Bankomati v tujini pred dvigom vedno ponudijo dve možnosti - dvig s konverzijo in dvig gotovine v lokalni valuti. V prvem primeru bo pri preračunu v evre uporabljen tečaj lokalne banke, ki je lastnica bankomata. Če izberete dvig v lokalni valuti, bo preračun v evre izveden po tečajih mednarodnih kartičnih sistemov, ki so ugodnejši kot tečaji lokalnih bank. Pri Združenju bank Slovenije svetujejo, da izberete dvig v lokalni valuti brez konverzije. 

Da je dvig v lokalni valuti ugodnejši, z izračunom dokazujejo v NLB. "Pri dvigu gotovine na bankomatu z Maestro kartico v znesku 1.500 hrvaških kun brez konverzije – torej v lokalni valuti – bo vaš osebni račun obremenjen za znesek 203,16 €. Če temu prištejemo še 2,50 € za stroške dviga, vas na koncu celoten dvig stane 205,66 €. Pri dvigu gotovine na bankomatu z Maestro kartico v znesku 1.500 kun s konverzijo pa bo znesek v osnovi stal 204,09 €, po strošku dviga v višini 2,50 € in valutnem menjalnem tečaju – v našem primeru Zagrebačke banke – pa na koncu to pomeni 206,59 €. Razlike med zneskoma so sicer lahko še občutno višje, strošek konverzije pa je odvisen od banke lastnice bankomata oziroma terminala POS in ne banke, pri kateri imate odprt osebni račun," pojasnjujejo. Njihov izračun velja za tečaje, ki so veljali 17. junija 2019.

tuja valuta dolar štetje denarja banka bankovci Banke Slovenija Menjava gotovine v tujo valuto je lahko cel podvig

Plačilo s kartico na prodajnem mestu 
Tudi pri plačilu na POS terminalu vam ponudijo možnost plačila v lokalni valuti in možnost plačila s konverzijo. Velja enako kot v primeru dvigov na bankomatu. Če izberete možnost plačila v lokalni valuti, se bo preračun v evre izvedel po tečaju mednarodnih kartičnih sistemov. Če boste izbrali možnost plačila s konverzijo, bo preračun izveden po tečaju lokalne banke. Tako kot pri dvigu na bankomatu se tudi v tem primeru svetuje izbira plačila v lokalni valuti. 

brezstična kartica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Če potujete v države, kjer nimajo evra 

Pred odhodom poskrbite, da so osnovne stvari urejene in preverite, kaj morate vzeti s seboj, da se na poti po nepotrebnem ne znajdete v težavah. ZBS tako priporoča naslednje: 
- preverite veljavnost plačilnih kartic in višino razpoložljivega limita porabe
Če odhajate na daljši dopust ali potovanje, lahko limit v poslovalnicah bank in hranilnic ali z oddajo vloge preko spletne banke začasno povišate.  
- ne nosite večjih zneskov gotovine 
S kartico osebnega računa (debetna kartica Visa/Visa Electron, Maestro kartica, MasterCard debetna kartica) lahko gotovino ob nizkem znesku provizije dvigujete na številnih bankomatih po vsem svetu. Na skoraj 30 milijonih prodajnih mest lahko uporabljate vsaj eno od kartic z odloženim plačilom Mastercard ali Visa. Obe lahko uporabite tudi za dvig gotovine, a je zaradi višjih provizij to smiselno storiti le izjemoma.  
- razmislite o uporabi obeh mednarodnih kartičnih sistemov 
Razširjenost kartic Mastercarda in Vise je po svetu različna. Z vidika varnosti je smiselno znesek, ki ga lahko porabite v okviru svojih zmožnosti, porazdeliti na dve kartici. Tako lahko v primeru izgube, kraje ali zlorabe ene od kartic še vedno uporabljate drugo.  
- poskrbite za dodatno varnost kartic 
Razmislite o naročilu varnostnega SMS-sporočila. V primeru izgube, kraje ali zlorabe boste prek sporočila tako obveščeni, da se z vašo kartico dogaja nekaj nenavadnega. V takšnem primeru to takoj javite na številko, navedeno na vaši kartici. Telefonska številka je dostopna 24 ur na dan, 365 dni v letu. Številko si je smiselno zapisati ali zapomniti. Redno pregledujte promet na računu, da boste lahko pravočasno oddali reklamacijo za transakcijo, ki je niste opravili sami. Sum kraje plačilne kartice obvezno prijavite tudi najbližji policijski postaji, tudi če ste v tujini.     
- razmislite o možnosti dodatnega zavarovanja, ki ga je mogoče skleniti za primer izgube ali kraje kartice

Kartice imate lahko tudi v mobilnih denarnicah in tako plačujete s telefonom. "V mobilni denarnici NLB Pay lahko sami poskrbite za še večjo varnost, in sicer tako, da posamezni plačilni kartici, ki ste jo vnesli v mobilno denarnico, začasno onemogočite bodisi plačila v tujini bodisi prek spleta, dvig gotovine na bankomatu ali pa jo zaklenete za vsakršno uporabo," o tem, kako se lahko še dodatno zaščitite, svetujejo v NLB.

Tečaji mednarodnih kartičnih sistemov so dostopni na teh povezavah - Mastercard in Visa. 

Denar Slovenija Kako pogosto Slovenci še plačujemo z gotovino?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kapibara1 15:46 23.junij 2019.

    Je pa res: da s temi stroški dopusta, klinc gleda še evro gor dol.. saj dajemo za 2 tir v žakelj brez dna..