Slovenija
19672 ogledov

Menjava gotovine v tujo valuto je lahko cel podvig

tuja valuta dolar štetje denarja banka bankovci
Spremenjene navade potrošnikov so prinesle nekaj sprememb tudi v preprosto dejanje, kot je menjava gotovine v tujo valuto.

Zamenjati 200 evrov gotovine v tujo valuto na kateri od poslovalnic bank v Sloveniji ni več tako preprosto kot pred leti, še posebej v primeru kakšnih manj pogostih valut. Potrošniki seveda lahko za menjavo izberejo tudi menjalnice, a če se odločijo za katero od bank, morajo pri tem upoštevati kar nekaj stvari, o katerih včasih ni bilo treba razmišljati. 

Če nas zanima nakup valute, po kateri ni veliko povpraševanja, obstaja verjetnost, da je v banki sploh ne menjajo ali da boste morali želeni znesek naročiti. Upoštevati morate tudi, ali ste komitent banke, v kateri želite opraviti menjavo, ali ne. 

Banke v povprečju opažajo upad zanimanja za nakup tujih valut v poslovalnicah že od uvedbe evra. Razlog za to seveda tiči tudi v dejstvu, da se je povečal obseg negotovinskega poslovanja s karticami in število dvigov na bankomatih v tujini. V NLB, v nasprotju z ostalimi sogovorniki, niso zaznali opazne spremembe števila menjave valute.

bankomat NLB Slovenija Dvig na bankomatu na Hrvaškem bo več kot pol cenejši

Poleti se zneski zvišajo

V NLB opažajo, da se povprečen znesek menjave, ki znaša 200 evrov, v času letnih dopustov poviša na nekje med 600 in 1.000 evri. Povpraševanje po valutah je odvisno od sezone, praznikov in regij. Največ povpraševanja beležijo po hrvaških kunah (HRK), bosanskih markah (BAM), srbskem dinarju (RSD), britanskem funtu (GBP), švicarskem franku (CHF) in ameriškem dolarju (USD).

V Sparkasse opažajo, da je povprečen znesek gotovine, ki jo stranke menjajo, zelo različen glede na kraj poslovalnice. Vse leto beležijo največ povpraševanja po hrvaških kunah, vrhunec seveda v času poletnih počitnic, takoj za tem je povpraševanje po ameriških dolarjih. 

V Sberbanki večje povpraševanje po tujih valutah beležijo le še v obdobjih, ko ljudje množično dopustujejo. V poletnih mesecih je izrazito povpraševanje po hrvaških kunah. Takrat se povprečno v hrvaške kune menja od 500 do 700 evrov. 

Podobno povedo tudi v SKB. "Še vedno je najpogostejša valuta, s katero opravljamo menjalniške posle, hrvaška kuna, obseg čez leto niha, tudi v povezavi z dopustniškimi obdobji. Poleg hrvaške kune opravljamo menjave tudi za nekatere druge valute (USD, CHF, GBP, SEK (švedska krona), NOK (norveška krona), JPY (japonski jen), DKK (danska krona), CAD (kanadski dolar) in AUD (avstralski dolar))."

tuja valuta bankovci | Avtor: Profimedia Profimedia

Češke krone? Na vsaki banki jih ne dobite.

V NLB opravijo menjavo gotovine v osemnajst tujih valut ne glede na to, ali je stranka komitent banke ali ne. "Vendar stranke, ki niso imetniki NLB Osebnega računa, ob menjavi plačajo nadomestilo." Skladno s trenutnim cenikom nadomestilo znaša 1,20 % zneska menjave oziroma najmanj 5 evrov in največ 16 evrov. 

Ne glede na to, ali ste komitent banke ali ne, vam bodo gotovinsko menjavo opravili v Sberbank. "V naših bančnih poslovalnicah (in preko spletne/mobilne banke) stranke lahko zamenjajo evre v naslednje tuje valute: AUD – avstralski dolar, BAM – bosanska marka, CAD – kanadski dolar, CHF – švicarski frank, GBP – britanski funt, HRK – hrvaška kuna, RUB – ruski rubelj in USD – ameriški dolar," pravijo. Menjava valut je zelo sezonske narave. Čez celo leto beležijo največ povpraševanja po kunah, frankih, funtih, rubljih in ameriških dolarjih. 

"Valute, za katere je največje povpraševanje, imamo vedno na razpolago in jih tudi menjamo brez najave, če gre za manjše zneske. Menjavo večjih zneskov in valut, po katerih se poredko povprašuje, pa je treba najaviti," pojasnjujejo v NLB.

V Sberbanki je treba najaviti zneske zamenjave v gotovini nad protivrednostjo 2.000 evrov. 

tuja valuta menjalni tečaj | Avtor: Profimedia Profimedia

Če niste komitent, ne bo šlo

"Na banki Sparkasse menjalniške posle opravljamo le za stranke, ki imajo pri nas odprt transakcijski račun. Gotovinske menjave je možno opravljati s sledečimi valutami: švicarski frank, britanski funt, hrvaška kuna in ameriški dolar. Negotovinske menjave pa je možno opravljati poleg omenjenih tudi še s švedskimi kronami, avstralskimi dolarji, kanadskimi dolarji, češkimi kronami, danskimi kronami, madžarskimi forinti, japonskimi jeni, norveškimi kronami in poljskimi zloti," o tovrstnih poslih pravijo v Sparkasse. Dvige, ki presegajo 20.000 evrov, je treba najaviti dva dni vnaprej oz. ko gre za menjavo v vrednosti nad 3.000 evrov, je treba to najaviti en dan vnaprej do 11. ure, osebno v poslovni enoti ali po telefonu.

Primarno menjave opravljajo za svoje stranke tudi v SKB. "Menjave opravljamo predvsem za svoje stranke, menjavo pa lahko opravimo tudi v primerih, da ne gre za stranko banke. Strankam priporočamo, da potrebe po večjih zneskih sporočijo banki vnaprej, hrvaških kun pa imamo običajno dovolj na zalogi," pojasnjujejo v SKB.

"Če ima poslovalnica dovolj želene tuje gotovine, potem menjavo tudi izvršimo, sicer pa je potrebno menjavo napovedati vsaj tri dni prej," opozarjajo v NKBM.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • BozidarFrelih 13:57 22.maj 2018.

    Predvsem tisti ki ga imajo. :-)

  • mucek4 10:41 22.maj 2018.

    Kdo denar sploh še menja na bankah?

Sorodne novice