Slovenija
2666 ogledov

Kako pogosto Slovenci še plačujemo z gotovino?

denarnica denar euro
V času, ko obstaja vedno več plačilnih sredstev, smo se odločili preveriti, kako pogosto Slovenci še plačujemo z gotovino.

Ponudba različnih možnosti plačila je vedno večja, ponekod je celo možno brezstično plačevanje z uro. Kljub temu pa je po besedah slovenskih trgovcev in drugih prodajnih mestih gotovina še vedno najbolj priljubljen in najpogosteje uporabljen plačilni instrument v Sloveniji.  

"Stranke na naših prodajnih mestih z gotovino opravijo približno 50-odstotkov vseh nakupov. Med deležem plačevanja z gotovino in kartico praktično ni razlik," nam je dejal Aleksander Salkič s Petrola. Podobne številke imajo tudi pri Sparu: "V naših trgovinah je približno polovica nakupov plačana z gotovino."

Medtem pa v Mercatorju in Lidlu beležijo še nekoliko višji odstotek plačevanja z gotovino."Kupci v Mercatorju plačajo z gotovino nekaj manj kot 60-odstotkov nakupov, torej je gotovina še vedno najpogostejši način plačila nakupa," je dejala Tanja Durin. Njenim besedam se pridružuje tudi Tina Cipot iz Lidla: "Opažamo, da vse več kupcev uporablja negotovinsko plačevanje, predvsem pri višjih zneskih nakupa, ker je verjetno bolj praktično. Delež plačil z gotovino je trenutno približno 60-odstotkov."

Kar 80-odstotkov vseh nakupov plačanih z gotovino

Denar | Avtor: Profimedias Profimedias

Podatke slovenskih trgovcev potrjuje tudi zadnja raziskava ECB (European Central Bank), ki je bila opravljena v letu 2016 v vseh 19 državah Evrosistema. Raziskava je razkrila, da so slovenski potrošniki na prodajnih mestih (v trgovinah, restavracijah, kioskih, bencinskih servisih … ) z gotovino v povprečju plačali 80-odstotkov vseh nakupov. Vrednostno pa delež gotovinskih plačil za Slovenijo znaša 68-odstotkov. Za primerjavo; na ravni Evrosistema delež količinskih nakupov znaša 79-odstotkov in delež vrednostnih 54-odstotkov.

Slovenija v vrhu

Omenjeni podatki tako Slovenijo uvrščajo med države z višjo uporabo gotovine, kot je povprečje držav z evrom. Podobne deleže imajo tudi v Avstriji, Italiji in na Slovaškem. Nekatere južne države beležijo še višjo uporabo gotovine kot Slovenija. Med te države se uvrščajo Grčija, Malta in Ciper. Najnižjo uporabo gotovine pa beležijo na Nizozemskem, v Estoniji in na Finskem.

Delež plačil z gotovino počasi upada

Delež plačil z gotovino počasi upada, kar gre pripisati novim plačilnim instrumentom in menjavi generacij. Na Banki Slovenije so nam sicer dejali: "V pogovorih z nekaterimi večjimi trgovci v Sloveniji smo izvedeli, da se delež plačil z gotovino v zadnjih 10 letih ni bistveno spreminjal. Zaznati je sicer mogoče rahel upad, vendar se je med krizo tudi povečala uporaba gotovine". To so potrdili tudi slovenski trgovci. 

"Trend plačevanja z gotovino zadnja leta rahlo upada, s karticami pa narašča," so nam na vprašanje, če se je odstotek plačevanja z gotovino v njihovih poslovalnicah z leti spremenil, odgovorili pri Mercatorju. Podobna situacija je tudi v Sparovih poslovalnicah: "Kupci v naših trgovinah za plačilo največkrat uporabijo plačilno kartico. Opažamo, da delež gotovinskih nakupov nekoliko upada, je pa še vedno visok."

nakupovanje bančna kartica pos terminal | Avtor: Profimedia Profimedia

Z nekaj več številkami so postregli pri Petrolu, kjer pravijo, da se je delež uporabe gotovine v zadnjih 20 letih zmanjšal z 89-odstotkov na 50-odstotkov. "Procentualni podatki za gotovinsko in kartično plačevanje kažejo, da se v zadnjih letih povečuje delež plačevanja s kartico, medtem ko se uporaba gotovine počasi, vendar konstantno znižuje." V prejšnjem letu so zaznali ponovni upad deležov plačila z gotovino, in sicer na 50-odstotkov. Pri Petrolu dodajajo: "Prav toliko je znašal tudi delež plačevanja s kartico, v sklopu katerega največji delež predstavlja Petrol Klub plačilna kartica. Plačevanje z moneto predstavlja manj kot 2-odstotka vseh plačilnih kartic."

Moneto uporablja vedno več ljudi

moneta | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Eden izmed novejših načinov plačevanja je tudi Moneta. To je sistem brezgotovinskega plačila z mobitelom, v okviru razvejane mreže plačilnih mest po vsej državi. "Trenutno plačilo z Moneto omogoča več tisoč prodajnih mest, Moneto pa aktivno uporablja okoli 220.000 različnih uporabnikov," so podatke podali pri Telekomu Slovenije. Pravijo, da je pri uporabi Monete mogoče zaznati trend naraščanja tako pri številu transakcij kot tudi pri številu uporabnikov.

"V povprečju je bilo v letu 2018 z Moneto mesečno opravljenih okoli 260.000 nakupov. Največ nakupov je opravljenih v okviru večjih trgovcev z verigo lastnih prodajaln ter virtualnih plačil za nakupe na spletu in vozovnic LPP," so še dejali pri Telekomu.

Kakšna je prihodnost plačevanja z gotovino?

Naši sogovorniki so prepričani, da bo gotovina še naprej ostala pomembno plačilno sredstvo, vendar se zna zgoditi, da jo bo po priljubljenosti prehitela bančna kartica. Upad deleža plačevanja z gotovino je namreč že viden.

"Ne glede na priljubljenost plačevanja z gotovino ocenjujemo, da bo delež gotovinskih transakcij z leti zelo počasi upadal, predvsem na račun novih plačilnih instrumentov in menjave generacij. S tem mislimo na mobilno plačevanje in brezstično plačevanje," sklenejo na Banki Slovenije.

Medtem pa so pri Petrolu prepričani "da bo gotovina še naprej ostala pomembno plačilno sredstvo in zato bomo temu primerno tudi prilagajali naše poslovanje."

Komentarjev 3
  • dominik87 19:10 23.marec 2019.

    Plačujem z gotovino,prav na živce mi gre,ko pred mano nekdo plačuje s kartico in ni kritja na njej,pa potegne drugo itd,,,,,,,,na koncu še plačat ne more.Da ne govorim,ko ni internetne povezave in kasirka gleda,kdaj se bo kaj prikazalo na ekrančku.

Sorodne novice