Šport > Zimski športi
8779 ogledov

Tako so rešili zagato z denarnim skladom

mikaela shiffrin Saša Despot
Prvič v zgodovini Zlate lisice se je zgodilo, da sta na eni tekmi zmagali dve smučarki.

Ob vznožju pohorske strmine sta si zmago na veleslalomu za 55. Zlato lisico delili Američanka Mikaela Shiffin in njena največja konkurentka Slovakinja Petra Vlhova.

Slednja je smučala ob bučni podpori slovaških navijačev, ki so na trenutke celo preglasili slovenske in svoji ljubljenki pričarali vzdušje domače tekme.

ilka štuhec meta hrovat Ilka Štuhec Šport S karto v žepu in z eno nogo na letalu navdušila Maribor

"Najprej bi se rada zahvalila vsem navijačem, ki so mi dali ogromno moči. Med smučanjem jih nisem slišala, po prečkanju ciljne črte pa sem jih zagledala in bila sem zelo vesela. Počutila sem se kot doma. Lepo je zmagati pred svojimi navijači," je povedala Vlhova. 

Zlata lisica | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Po prvi vožnji je imela 48 stotink zaostanka za vodilno Shiffrinovo, po seštevku obeh pa sta imeli smučarki povsem identičen čas. "Po prvi vožnji sem bila druga, vendar sem vedela, kje sem naredila napako. V finalu nisem imela česa izgubiti. Naredila sem manjšo napako na zadnji strmini, vendar sem odpeljala zelo dobro. Druga zmaga in druge stopničke na veleslalomih za svetovni pokal. To je res izjemna sezona," je dodala Vlhova in pojasnila, kako ji je uspelo v zadnjem obdobju ogroziti primat ameriške smučarke. "Trdo smo trenirali, zato sem na vrhu. Po zmagah in stopničkah se ne ustavimo, vendar delamo še bolj zavzeto."

Zlata lisica Najboljša Slovenka Šport "Očitam si neumne odločitve"

Shiffrinova je vpisala 55. zmago v karieri in se na večni lestvici izenačila z legendarno Švicarko Vreni Schneider. "Včasih je lepo deliti. Vsak si želi zmage, vendar je lepo tekmovati v športu, kjer sta lahko dve zmagovalki. Danes sva si jo obe zaslužili. V drugih športih je tako, da je nekdo vedno razočaran. Danes tukaj ni tako," je povedala Američanka, ki bi jo nepazljivost pred ciljem skoraj stala uspeha.

Zlata lisica FOTO Šport Meta do prvih "lisičjih" točk, Ilka zakričala v cilju

"Presenečena sem bila, da sem prevzela vodstvo. Pri zadnjih vratih sem naredila napako, ker sem hotela prehitro v cilj. Skoraj se ne bi izšlo. Upala sem, da nisem vsega zapravila zaradi neke neumnosti. Končni razplet je bil kar pravi," je dodala Shiffrinova, ki je prost dan v štajerski prestolnici izkoristila za obisk frizerskega salona. "Rada tekmujem v Mariboru. Imam podoben občutek kot na mestni tekmi v Zagrebu. Občutek je zelo prijeten. Tudi strmina mi je všeč, saj omogoča napadalno smučanje. Tukaj sem preživela tudi prost dan. Pri Ilki sem preverila, če imajo v Mariboru kakšne dobre frizerje," je razkrila.

tina robnik Povratnica Šport "Poskušala sem samo preživeti do cilja"

Nagradni sklad 55. Zlate lisice je znašal 120.000 švicarskih frankov. Ker sta si tekmovalki zmago delili, se je porajalo vprašanje, ali se bo povečal nagradni fond tekmovanja. Kot so pojasnili organizatorji, sklada niso povečali, ampak so preprosto sešteli nagradi za prvo in drugo mesto, denar pa nato enakomerno porazdelil med Vlhovo in Shiffrinovo.

Komentarjev 3
  • oktipus 09:45 02.februar 2019.

    Kako ne štekaš... zdej če je bila nagrada za 1. mesto 120.000 švicarskih frankov, za 2. mesto pa 90.000 švicarskih frankov so to dvoje sešteli in dobili 210.000 švicarskih frankov. To vsoto so razdelili napol in tako sta Shiffrin kot ...prikaži več Vlhova dobili po 105.000 švicarskih frankov.

  • bebo2 00:12 02.februar 2019.

    Se pravi so dejansko podelili 2 nagradi za 2 mesto in 1 za prvo? Ne štekam.