Slovenija
11627 ogledov

Velik požar v bloku v Ljubljani: "Gorela so stanovanja nad mano."

Požar bloka, Clevelandska ulica v Mostah PGD Šmartno ob Savi
Sinoči nekaj pred 22. uro so bili policisti obveščeni o požaru v stanovanju v stanovanjskem bloku na območju Most v Ljubljani.

Na srečo so vsi stanovalci uspeli zapustiti stanovanja in nobena oseba ni poškodovana. Požar je bil do 3. ure pogašen, policisti so zavarovali kraj in bodo danes pričeli z ogledom kraja požara.

"Po doslej znanih podatkih je stanovanjski blok ob požaru zapustilo okoli 60 oseb in pri tem nihče ni bil poškodovan. So pa reševalci preventivno pregledali osebo, ki je ob dogajanju doživela šok. Do jutra so se stanovalci bloka lahko vrnili v svoja stanovanja, razen v štiri stanovanja, ki trenutno zaradi posledic požara niso primerna za bivanje," so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Gasilci PGD Šmartno ob Savi so na Facebooku sporočili, da je gorelo na Clevelandski ulici, ki je v njihovem požarnim okolišu. "Naše društvo na dogodku ni posredovalo, ker imamo svoje vozilo GVC 16/25 na rednem servisu. Ker pa v MO Ljubljana Javna gasilska služba deluje prav, so Gasilci GB Ljubljana, PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje, Tomačevo-Jarše, Črnuče, Zalog, Bizovik, Štepanjsko naselje in Ljubljana-Vič so požar pogasili, prezračili in s termovizijsko kamero pregledali prostore," so zapisali.

"Vsem gasilskim tovarišem, policiji in drugim službam se kot društvo zahvaljujemo za pomoč pri gašenju in reševanju," so še dodali.

Jančič: Gorela so stanovanja nad mano

Novinar Peter Jančič je na Twitterju objavil, da so gorela stanovanja nad njim, s tal kuhinje je pobrisal kakšnih sto litrov vode. 

"Včeraj zvečer, nekaj minut pred 22. uro smo prejeli klic, da gori stanovanje v Novih Jaršah. Ob prihodu na kraj dogodka smo ugotovili, da gre za velik požar stanovanja v 7. nadstropju, ki se širi v horizontali na sosednje stanovanje, predvsem pa v ostrešje večstanovanjske stavbe. Na lokacijo smo aktivirali še 4 prostovoljna gasilska društva, eno društvo pa je bilo vpoklicano na t. i. dežurstvo v Gasilsko brigado Ljubljana," so na Facebooku sporočili gasilci Gasilske brigade Ljubljana. 

Velike težave so bile z gašenjem ostrešja

"Nevarnosti, ki so bile ocenjene in so pretile so bile predvsem iz vidika višine, visoke temperature in možnosti zastrupitve. Požar v objektu je bil zelo hitro pogašen, velike težave pa nam je, zaradi dinamične in zahtevne strehe, povzročal požar v samem ostrešju. Vzpostavljenih je bilo več napadalnih skupin, ki so izvajale aktivno gašenje požara in preprečevale prehod požara na sosednja stanovanja ter v ostrešje. Požar smo dokončno pogasili okoli 0.30 ure. Za začasno namestitev evakuiranih prebivalcev je bil s strani podjetja Ljubljanski potniški promet na lokacijo pripeljan avtobus. Po končanih aktivnostih gašenja smo približno eno uro izvajali še požarno stražo," so še zapisali. 

Ob požaru ni bilo poškodovanih oseb, prav tako ni bilo poškodb gasilcev. Na intervenciji je sodelovalo skupaj 83 gasilcev s pomočjo 22 vozil. Poleg Gasilske brigade Ljubljana so aktivno sodelovale še operativne gasilske enote PGD Tomačevo Jarše PGD Ljubljana - Vič PGD Bizovik in PGD Štepanjsko naselje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Igxigx1 09:31 07.julij 2023.

    Pred par leti je bil glih en tak Požar nedaleč stran na Beblerjevem trgu.