Slovenija
74 ogledov

Velik skok cen bencina in dizla

Bencinska črpalka Saša Despot
Opolnoči se spremenijo cene 95-oktanskega bencina in dizla.

Opolnoči se občutno podražita bencin in dizel. 

Liter 95-oktanskega bencina se podraži za 3, 6 centa. Nova cena je 1,242 evra za liter. Za poln 50-litrski rezervoar bo treba po novem odšteti 1,80 evra več. 

Tretja najvišja podražitev letos

Gre za tretjo najvišjo podražitev 95-oktanskega bencina letos. Najbolj, za 4,5 centa se je podražil sredi marca, za 0,2 centa pa je bila višja še podražitev konec avgusta. 

Liter dizla se bo podražil za 3,7 centa, nova cena je 1,147 evra za liter. Za poln 50-litrski rezervoar bo treba po novem odšteti 1,85 evra več kot danes. Pri dizlu je jutrišnja podražitev četrta najvišja letos. 

Opec nas bo še udaril ... 

Gre za prvo podražitev po dogovoru naftnega kartela OPEC, ki se je prejšnji teden dogovoril, da bo zmanjšal načrpane količine nafte, čemur je sledila podražitev nafte. Slovenski model oblikovanja reguliranih cen goriva upošteva dvotedenske cene, kar pomeni, da je imel dogovor le minoren vpliv na tokratno podražitev, ga bo imel pa na spremembo cen čez dva tedna. 

Pozor, te cene so neregulirane

Ob tem velja opozoriti, da na avtocestnih postajališčih ne velja več najvišja dovoljena cena, ki jo določa država, ampak lahko ponudniki cene določijo sami. 

Prav tako ni več regulirana cena stooktanskega bencina in kurilnega olja.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
 • jozicamurn 23:57 09.december 2016.

  Smrt fašistom in kartelom ter mafiji, ki se dogovarja o cenah. Vsepovsod je ceneje a naša država nam na vsako stvar nabije davek in vse preplačujemo (tako kot v trgovinah). Nekoč smo si za tolarje privoščili več kot pa sedaj ...prikaži več z EUR. Razlika je 300kratna. Kradljivci eni državni, še malo pa bo anarhizem in si bomo vzeli svoje kar nam pripada. Preveč kradete ljudem pa nič ne date. Vedno se spomnem reka moje mame "Komunisti so kradli z eno roko, teli po njih pa z obema!" in pa "komunisti su krali ali su i nama dali" itd. pa daleč od tega da zagovarjam to komunistično moderno bando pri nas, ta je še najhujša (kot recimo SD kradljivci, ki so takoj povečali ceno vinjete ko so prišli na oblast in so pokradli še tisto malo kar je ostalo od Slovenije). Dejansko ta Cmerar je že prišel v okradeno in "bogi revež" nima kaj več ukrasti. Npr. Janša nam je dal poceni vinjete in če smo zaprli S.p.-je nam je oprostil dolgove ter se spravil na tajkune. Nisem za Janšo ma se mi zdi da je bil še celo najboljš

 • Avatar Leon
  Leon 19:47 05.december 2016.

  Za oblast je cena goriva nepomembna ,saj se vozijo s službenimi vozili ! Bo pa problem nastal pri policiji,vojski,reševalcih ,gasilcih ,ki bodo morali varčevat ! In zopet se vrtimo v krogu .........zato bo Cerar sklical sestanek na Brdu in se ...prikaži več o tem pogovoril ,kako naprej itd.

 • Avatar Leon
  Leon 19:43 05.december 2016.

  ...potem bodo pa z elektriko mešetarli !