Magazin > Lepota & telo
74 ogledov

Velika nevarnost toplotnega udara

glavobol Žurnal24 main
Vremenoslovci naprej napovedujejo visoke temperature ter zelo veliko toplotno obremenitev sredi dneva in popoldne. Nevarnost toplotnega udara je tako velika.

Najbolj so ogroženi starejši od 65 let, otroci do štirih let, ljudje s čezmerno telesno težo in z duševnimi motnjami ter tisti, ki opravljajo delo na prostem.

Takoj v senco

"Vročinski udar zaznamujejo glavobol, vrtoglavica, težave z dihanjem, motnje zavesti, krči, lahko tudi koma, prizadeti pa ob tem potrebuje strokovno medicinsko pomoč. Umakniti ga je treba v hladen in senčen prostor, potrebno je nadomeščanje tekočine in elektrolitov, pomaga pa tudi hlajenje z mokrimi obkladki," pravi zdravnica splošne medicine Nena Kopčavar Guček.

Opremite se z vodo

Na nevarnost vročinskega udara bodite še posebno pozorni tisti, ki se v prihodnjih dneh odpravljate na pot. Največjo nevarnost predstavlja, "ko je zunanja temperatura izjemno visoka in je hkrati najmočnejše sončno obsevanje", razlaga Kopčavar Gučkova in kot primere navaja zastoj v koloni na vročem soncu, čakanje na trajekt, pomanjkanje vode in grozečo dehidracijo.

Pozor na jadrnici

"Tudi vstopanje v vodo mora biti ob vročinskem valu postopno: omočite si zapestja, tilnik in gležnje. Skok v hladno vodo je lahko zelo nevaren, tveganje pa poveča poln želodec," opozarja Kopčavar Gučkova. Upoštevajte tudi, da odsev sonca na morski gladini podvoji intenzivnost sončnih žarkov, zato smo v vodi ali na primer na čolnu ali jadrnici sončnim žarkom še bolj izpostavljeni.

Dodatna sol ni potrebna

V vročini na dan popijte vsaj dva litra tekočine, najbolje vode, svetujejo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). Če greste redko na vodo, urin pa je temnejši, je to dodaten znak, da je treba zaužiti več tekočine. Ne uživajte pijač, ki vsebujejo kofein, alkohol ali veliko sladkorja – te pospešijo odvajanje tekočine iz telesa. Prav tako ne pijte zelo hladnih pijač, ker lahko povzročijo želodčne krče. Soli tekočini ni treba dodajati, razen v skrajnih primerih, kot so delo zunaj, hudi fizični napori in veliko potenja, dodajajo na IVZ.

Iz klimatiziranega avta postopoma

Preden iz ohlajenega avtomobila stopite na razbeljeno parkirišče, nekaj trenutkov počakajte v avtu z ugasnjeno klimatsko napravo, da se ta postopoma segreje, svetuje zdravnica Nena Kopčavar Guček. Temperatura v vozilih s klimatsko napravo naj ne bo prenizka – naj bo okoli 20 stopinj Celzija, da ni prevelike razlike glede na zunanjost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.