Slovenija
20747 ogledov

Rdeči alarm: Na Ptuju zatulila sirena

Stanje na Štajerskem, poplave, zemeljski plaz
1/5
Ministrstvo za obrambo
Reke naraščajo, nevarnost zemeljskih plazov.

Trenutno najmočneje naraščajo Kolpa in pritoki Krke, posledično je pričela naraščati tudi Krka vzdolž celotnega toka, so sporočili z Agencije RS za okolje. Poplavljene površine se povečujejo, so opozorili.

Ob krepitvi padavin ponovno naraščajo tudi reke v Podravju in Posotelju. Zvečer bo še deževno, ponoči bo dež slabel, so napovedali.

Novinar RTVS poroča, da se je na Ptuju oglasila sirena za neposredno nevarnost.

Poleg izrednih hidroloških dogodkov na vzhodu in jugu Slovenije pa poplavlja tudi slovensko obalo.

Na Štajerskem je tudi minister za obrambo Marjan Šarec, skupaj z državnim sekretarjem Rudijem Medvedom in v. d. generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leonom Behinom. Ogledujejo si razmere v Zgornjih Dobrenjah, kjer zemeljski plaz ogroža hišo.

"Največji problem so zemeljski plazovi. Že včeraj smo se dogovorili, da bo aktivirana inženirska enota Slovenske vojske z bagerji, tovornjaki, da zagotovimo nujno prevoznost. S tem uresničujemo tudi koncept, ki sem ga napovedal, da gre vojska takoj na teren. V vasi je objekt, ki ga je prizadel zemeljski plaz, na poti je že bivalni kontejner ali več njih, prva naloga namreč je, da zagotovimo varno bivanje ljudem in dostop do hiš," je po obisku Pesnice in Šentilja izpostavil minister Šarec.

Agencija RS za okolje je zaradi pričakovanih obilnih padavin za območje severovzhodne Slovenije za danes izdala rdeče opozorilo za območje ob rekah Pesnica in Ščavnica, ki lahko poplavita v večjem obsegu, ter za reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju, Halozah in v porečju Krke. Na območju severovzhodnega dela države grozi tudi več zemeljskih plazov.

Vodstvo obrambnega ministrstva in uprave za zaščito in reševanje zato na širšem mariborskem območju, kjer je velika nevarnost zemeljskih plazov, preverja stanje ter si ogleduje priprave pripadnikov civilne zaščite in drugih pristojnih služb, s katerimi želijo prebivalce kar najbolj zaščititi pred posledicami obilnih padavin, so sporočili z ministrstva.

Previdno tudi na cestah

Nekatere ceste so poplavljene, močno deževje ovira promet, pravijo na Prometno-informacijskem centru. Zaradi poplav so zaprte ceste Videm-Radenci, Smednik-Kostanjevica in Ptuj-Ormož, prav tako je zaprt mejni prehod Zavrč.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 8
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 05:45 17.maj 2023.

    Včeraj so v kleti na Trstenjakovi slovesno podelili tri nove nicke starim kretenom...Nazive je podelil Mahnjentić osebno. Po podelitvi je bil zakuska s šnopsom in pingo sokom..Namesto sendvičev je bila orgija, ker niso več pri koritu in ni denarja, prasci pa so ..

  • Hasan 20:26 16.maj 2023.

    Denar za naravne nesreče ni denar je samo za ileglane migrante EL tajku Rober Golob z vlado.

  • Avatar NemškiPartizan
    NemškiPartizan 19:14 16.maj 2023.

    Nesposobna vlada