Slovenija
5003 ogledov

Velika novost pri vseh socialnih transferjih

Denar, štetje denarja
Socialni transferji se bodo obračunavali po novem.

Z današnjim dnem začnejo veljati spremembe zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom, ki predvidevajo usklajevanje transferjev le enkrat letno, medtem ko se zdaj usklajujejo dvakrat.

Transferji se bodo po novem uskladili 1. marca z rastjo cen življenjskih potrebščin v preteklem letu. Tako bo višina uskladitve predvidljiva.

Vrtec Slovenija Tako si lahko zvišate otroški dodatek in pocenite vrtec

Spremembe naj bi po pričakovanju vlade prinesle večjo preglednost, poenostavitev in pravno varnost, medtem ko usklajevanja vsebinsko ne spreminjajo. Po vladnih navedbah bodo prinesle tudi razbremenitev centrov za socialno delo in upravnih enot.

Zakonske spremembe so poslanke in poslanci sprejeli konec septembra z 51 glasovi za in 30 proti. V poslanskih skupinah koalicijskih strank so v razpravi poudarili, da spremembe uvajajo celosten in pregleden način za izplačevanje transferjev. Vsi od 34 različnih transferjev, ki se izplačujejo iz različnih blagajn, se bodo po novem usklajevali enotno, so spomnili.

Spremembe po oceni NSi pomenijo korak k debirokratizaciji socialnih predpisov. Ker zmanjšujejo število usklajevanj, so jim bili naklonjeni tudi v SNS.

V SDS pa so izpostavili, da spremembe nimajo enakih posledic za vse prejemnike transferjev. Najbolj pa so se spremembam uprli v Levici, ker bodo po njihovih opozorilih zmanjšale obseg sredstev za transferje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 13:30 19.oktober 2019.

    odkrito povedano, da ni mi ni čisto jasno, zakaj tukaj sploh gre konkretno ... spet en članek kjer se našteva kaj vse bo, če bo, ja upam, da še ene 150 novih zakonov, se opravičujem, če gre to na račun ...prikaži več avtorja, ampak, nič nisem prebral, žal prazna slama