Slovenija
911 ogledov

Veliko je prodajalcev, ki se nikoli niso ukvarjali z dobavo zaščitne opreme

Respiratorne maske N95 Epa Respiratorne maske N95
Različni prodajalci domovom za starejše ponujajo zaščitno opremo.

"Ko se je število okuženih na Koroškem povečalo, smo vedeli, da bodo okužbe zašle tudi v naš dom"

Direktorica Doma starejših Prevalje Stanka Vauh je na današnji novinarski konferenci vlade opisala, kako so se v instituciji spopadali z epidemijo. Že marca so morali prenehati sprejemati nove stanovalce v dom in zagotoviti sivo in rdečo cono, pred osmim marcem so prenehali sprejemati obiske.

"V tem času smo si priskrbeli zaščitno opremo, dokler je nismo dobili iz državnih rezerv," je povedala.

Obiski so se nadaljevali v poletnih mesecih, osebje pa se je izobraževalo na temo zaščitne opreme. Vendar pa so prvi primer okužbe v domu zaznali že septembra, in sicer pri eni od zaposlenih, podobno so nov primer pri zaposleni zaznali tudi oktobra. "Ko se je število okuženih na Koroškem povečalo, smo vedeli, da bodo okužbe zašle tudi v naš dom," je dejala Vauhova. 

Nepojasnjena okužba v domu

4. novembra se je okužil eden od stanovalcev, česar niso znali pojasniti, saj so bili vsi zaposleni na oddelku negativni. Kasneje se je v dom iz bolnišnice vrnil še en okužen stanovalec. Rdečo cono so morali zaradi povečanega števila okuženih stanovalcev povečati, do danes je ozdravelo že 80 stanovalcev, v rdeči coni pa je še vedno nastanjenih 16 stanovalcev. 

Glede na število vseh zabeleženih smrti v enakem obdobju prejšnja leta letošnje leto precej odstopa od povprečja. Lani je denimo od 1. 1. do 14. 12. umrlo 55 ljudi, letos v enakem obdobju pa 68 ljudi. 

Tudi številni sodelavci v domu so zboleli za covidom-19, je povedala Vauhova, trenutno je odsotnih še 11 zaposlenih, na srečo pa so covid-19 preboleli brez težav, brez hospitalizacije.

S pomočjo hitrih testov odkrili dva asimptomatska okužena

Direktorica DSO Prevalje je poudarila tudi pomen hitrih testov, s katerimi so v zelo kratkem času odkrili dva asimptomatska zaposlena in tako preprečili širjenje virusa. Kako je z zaščitno opremo? "Opreme je trenutno dovolj, težava pa je v ceni in izbiri. Veliko je prodajalcev s takšnimi in drugačnimi certifikati, tudi takšnih, ki se nikoli niso ukvarjali z dobavo zaščitne opreme," je povedala Vauhova. 

Trenutno obiski potekajo za stekleno steno. "Težko je, a včasih pogled pove vse," je dodala. Tudi prazniki bodo drugačni, a se bodo potrudili, da jih bodo stanovalci vseeno preživeli v dobrem vzdušju, je zatrdila. "Vsi si želimo, da se vse to vrne nazaj na normalno obdobje, da ne ostanemo podaljšana roka bolnišnic," je še poudarila.

Evro Covid-19 Slovenija Razkrili podrobnosti glede prevare z maskami

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • nahipca 06:57 15.december 2020.

    www︎.︎imgb︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • gregor51 17:00 14.december 2020.

    a si spet iz štale ušla..jao boga mami..a ji kej daješ za hrano k te krmi v hotelu mama

  • Avatar ovca
    ovca 16:49 14.december 2020.

    Mhm, pa se citati ne znajo. Da ne omenjam,da ne vedo,katere papirje mors imeti proizvod. Inspekcija pa globi folk zaradi mask s tem,da ne vedo,kaj pise v Ustavi. Pa se 2 cuvaja ima inspektor,ki ju placujemo davkoplacevalci. Matr,res me zanima,ce ...prikaži več inspekcija sploh ve,kaj je njeno delo!