Slovenija
7982 ogledov

Vesel: Počivalšek naj pojasni, kaj so bili razlogi za njegova ravnanja

Tomaž Vesel Epa
Računsko sodišče je danes izdalo osnutek revizijskega poročila glede nabave zaščitne in medicinske opreme zaradi epidemije covida-19.

"Konkreten in profesionalen osnutek"

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je v izjavi za medije dejal, da so danes policiji poslali dokument, v katerem so 13 izvedenih pogodb označili kot takšne, kjer bi lahko bili zaznani sumi kaznivega dejanja. Vsebina ugotovitev revizorjev sicer ni javna, dokler se do nje ne opredelijo revidiranci in Računsko sodišče ne izda končnega poročila. Tako Vesel tudi ne razkriva, katere pogodbe bi lahko bile sporne.

Osnutek, ki so ga pripravili revizorji, je po njegovih besedah zelo konkreten in profesionalen. "Pregledali smo vse pogodbe in anekse, blizu 100 samo za zaščitno opremo, nekaj manj za ventilatorje za umetno predihavanje," je pojasnil Vesel.

Počivalšek naj pojasni, kaj so bili razlogi za njegova ravnanja

Revidiranci so v tem primeru vlada, ministrstva za obrambo, za gospodarstvo in zdravje ter zavod za blagovne rezerve. Računsko sodišče pa se je za revizijo odločilo maja, tudi po nekaterih razkritjih domnevnih nepravilnosti pri naročanju opreme, potrebne v spomladanskem valu epidemije.

Izdajo osnutka so sicer v pričakovanju, da bi utegnil biti obremenilen za ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška spremljale tudi špekulacije, da se z njegovo izdajo hiti, da bi se s tem vplivalo na politično situacijo v državi. Vesel je danes dejal, da je vidi razloga, zakaj takšno razburjenje glede izdaje osnutka, "saj je šele osnutek". Počivalšek, se bo imel možnost opredeliti do dokumenta, ki ga je danes prejel, je dejal Vesel in dodal: "Naj pojasni, kaj so bili razlogi za njegova ravnanja, boljše priložnosti, kot je ta, ne more imeti."

Revidiranci so namreč osnutek prejeli danes, v osmih dneh pa na Računskem sodišču pričakujejo reakcije nanj. Sledili bodo razčiščevalni sestanki, kjer bodo revidiranci imeli možnost, da pojasnijo svoja stališča.

Zdravko Počivalšek Slovenija Počivalšek: Vprašanja so nas že vnaprej obtožila, obsodba pred procesom

KPK prejela prijavo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v zvezi z opravljanjem dodatne dejavnosti predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela pri Fifi prejela prijavo, ki je v fazi predhodnega preizkusa. Pisnega mnenja, ki naj bi ga KPK pripravila že za časa prejšnjega predsednika Borisa Štefaneca, pa na KPK ne najdejo. Tako Vesela kot Štefaneca to čudi.

KPK v fazi predhodnega preizkusa zbira podatke, pojasnila in dokumentacijo, da bi ugotovila dejansko stanje in morebitne kršitve iz pristojnosti komisije, na podlagi tega se bo odločila o nadaljnjih postopkih, so sporočili iz KPK. Gre za preučevanje Veselovega hkratnega predsedovanja računskemu sodišču in neodvisni komisiji za revizijo in skladnost pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa).

Komisija naj bi sicer že v času, ko jo je vodil Boris Štefanec, Veselu v zvezi s tem že posredovala pisno mnenje. Vendar pa so danes na KPK zapisali, da ga v svojem dokumentarnem gradivu niso našli, zato vsebine ne morejo komentirati. "Po razpoložljivih informacijah je šlo pri podaji mnenja o opravljanju dodatne dejavnosti pri Mednarodni nogometni zvezi za neposredno komunikacijo med predstojnikoma obeh organov, kar lahko potrdi nekdanji predsednik komisije Boris Štefanec," so navedli.

"Name nihče ne vpliva ne z ene ne z druge strani"

Vendar pa to, da dokumenta na KPK ne najdejo, čudi tako predsednika računskega sodišča kot tudi prejšnjega predsednika komisije. Kot je v izjavi za medije dejal Vesel, ne more komentirati, kje KPK hrani dokumente in kako vodi evidence.

Sam konflikta interesov ob hkratnem opravljanju omenjenih dejavnosti ne vidi, kar da je v omenjenem mnenju potrdil tudi Štefanec. "Name nihče ne vpliva ne z ene ne druge strani, davke plačujem tako v Sloveniji kot v Švici, škode za javne finance ni," je pojasnil.

Sprašuje se tudi, kakšen bi bil lahko konflikt interesov med revizijo nabav zaščitne opreme za boj proti epidemiji in opravljanjem dela predsednika pri eni od Fifinih komisij, saj ne gre za koriščenje javnih sredstev. Kot je dodal, gre za zahtevno funkcijo, ki pa jo opravlja v prostem času.

Čudi tudi nekdanjega predsednika KPK

Tudi nekdanji predsednik KPK Boris Štefanec je za STA povedal, da ga čudi, da na komisiji tega dokumenta zdaj ne najdejo. Dobro se namreč spominja, da je KPK na Veselovo pobudo pripravila pisno stališče. Ali je bilo posredovano po pošti ali po elektronski pošti, ne more trditi, je pa dokument obstajal in tudi sam ga je podpisal, je zatrdil.

Predsednik računskega sodišča ga je sicer sprva ustno povprašal o tem, ali predsedovanje omenjeni Fifini komisiji predstavlja nasprotje interesov z opravljanjem funkcije predsednika računskega sodišča. Štefanec mu je dejal, da na prvi pogled deluje, da to ne bi smel biti problem. Dodal pa je, da tega ne upa zatrditi, zato sta se dogovorila, da Vesel v zvezi s tem na komisijo pošlje pisno vprašanje.

Potrdili, da je Vesel komisiji poročal o premoženjskem stanju

KPK je tako na njegovo pobudo pripravila pisno stališče. Kot je opomnil Štefanec, to ni bilo dovoljenje, saj komisija nima pristojnosti dajati dovoljenj. Je pa stališče po njegovih besedah šlo v smeri, da predsedovanje Fifini komisiji ni v nasprotju interesov z opravljanjem funkcije predsednika računskega sodišča.

Obenem pa so v stališču navedli, da je Vesel kot funkcionar dolžan dohodek od te dejavnosti prijaviti KPK, če se premoženjsko stanje poveča za več kot 10.000 evrov, je povedal Štefanec.

Na KPK so danes potrdili, da je Vesel komisiji poročal o premoženjskem stanju ob nastopu funkcije, med trajanjem funkcije pa tudi večkrat spremembe premoženjskega stanja. Vsebine prijav premoženjskega stanja zaradi varstva osebnih podatkov komisija ne more razkrivati. Da premoženje KPK prijavlja vsako leto, je danes dejal tudi Vesel.

Tomaž Vesel Slovenija Zaradi cincanja namestnika je Vesel povlekel radikalno potezo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 39
  • miha60 17:57 31.december 2020.

    Tovariši Vesel, predlagam samoprijavo na tožilstvo in KPK, daj vad vasi ne bojo hudo kaznovali.

  • miha60 17:53 31.december 2020.

    Tovariš Vesel za koliko ur dela na mesec vas plačujemo davkoplačevalci, da to znese letno ca 67.000 €?

  • botile 04:57 31.december 2020.

    www︎.︎FideLizy︆.︆net - oddličen projekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks