Slovenija
25452 ogledov

Veterinarska stroka na nogah: "To je za nas nesprejemljivo"

pes na verigi Shutterstock
Noveli zakona o zaščiti živali se obeta ustavna presoja

Poslanci bodo na današnjem nadaljevanju redne seje DZ med drugim obravnavali predlagane spremembe zakona o zaščiti živali glede katerega je julija v DZ potekala javna predstavitev mnenje. 

Zakon med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali. Z javnim razpisom naj bi pripravili razpis, s katerim bodo začeli javno-zasebno partnerstvo, možna pa je tudi oblika dela s koncesionarjem. Ustanovitelj zavetišča bi bila država – trenutno so ustanovitelji zavetišč občine.

Novelo zakona je v parlamentarni postopek vložila koalicijska poslanska skupina s prvopodpisano Meiro Hot. 
 

Zakon predvideva tudi popolno prepoved privezovanja psov na verige jeklenice in druge oblike priveza, ki psom omejujejo prosto gibanje.

Prepoveduje tudi uporabo živali v cirkusih ter vzpostavitev  mobilne klavnice in obveznega internega video nadzora v klavnicah.

Noveli se obeta ustavna presoja

Na parlamentarnem odboru je bila novela deležna številnih kritik, glavni očitek pa je, da v pripravo spremembe zakona ni bila vključena veterinarska stroka. Zakonu nasprotuje tudi pravna stroka, obeta se mu obravnava na ustavnem sodišču. Da je zakon v nasprotju z ustavo, je ugotovila že zakonodajnopravna služba državnega zbora. 

"Vsebinska pomanjkljivost oziroma pravna nejasnost je uvajanje instituta kvalificirani prijavljitelj, za katerega se ne ve, kaj točno pomeni. Gre za unikom. S svojimi pooblastili posega v delo uradnih veterinarjev in ogroža postopke proti močiteljem živali. To je za nas nesprejemljivo," je za Radio Slovenija povedal predsednik veterinarske zbornice Ožbalt Podpečan. 

"Pričakujem, da bo zaradi te točke največ pripomb," meni Meira Hot. "A dejstvo je, da je veterinarska inšpekcija kadrovsko podhranjena. Velika večina kršitev pride v javnost zgolj zato, ker nanje opozarjajo društva, ki tudi največ časa na terenu. A ukrepati žal ne morejo, kršitve lahko zgolj prijavljajo. Inšpekcija pa v vseh primerih ne more dovolj hitro ukrepati, zato živali še dolgo trpijo," je pojasnila.

Komentarjev 68
  • LukaMB 00:08 21.september 2023.

    Policijske šefe ter medijsko pristrankarstvo ter bulmastife in Kresalovo ter Senico katere šefi policije tako radi ščitijo, je treba nadzirati!

  • Kmodri 16:44 20.september 2023.

    Rednecke in hilibilije je treba imeti pod nadzorom!

  • Avatar Leon
    Leon 15:46 20.september 2023.

    Bulmastifi Atos, Atlas in Joy obtožujejo Vido Čadonič direktorico VURS neupravičene izrečene kazni usmrtitve . Kaj želi povedati veterinarska stroka katero zagovarja tudi poslanka Vida Č.Š. ?