Slovenija
17598 ogledov

Vido Petrovčič sodelavci javno obtožili, da manipulira

Vida Petrovčič RTVSLO
Oddaja naj bi bila namenjena blatenju stavkajočih, menijo.

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTV Slovenija in Sindikat novinarjev Slovenije opozarjata pred sporno oddajo, ki jo bo RTV Slovenija predvajala nocoj. V njej bo govora o noveli zakona o RTV Slovenije, ki bo spremenila sestavo programskega sveta in ki ji v opoziciji že ves čas nasprotujejo. Jo pa podpirajo novinarji.

Prav ti menijo, da bo oddaja znova manipulativna in uperjena proti delavcem, ki stavkajo. "V oddaji bo, kot piše v vabilu voditeljice Vide Petrovčič, govora o »najpomembnejšem, psihološkem vprašanju: kako ponovno vzpostaviti delovne odnose med ljudmi, ki so bili deležni mobinga, etiketiranja in socialnega izključevanja s strani stavkajočih novinarjev«. Toda predstavniki stavkajočih niti niso med vabljenimi gosti, za stališča stavkovnega odbora ali predstavnikov novinarskih sindikatov ni vprašal nihče. Voditeljica oddaje že v izhodišču manipulira in trdi, da so stavkajoči odgovorni za slabše delovne odnose, kar je v pristojnosti delodajalca, kot tudi navaja neresnično in tudi žaljivo trditev, da stavkajoči mobingirajo nestavkajoče. Trditve, da stavkajoči, ki jim ob vsaki stavkovni aktivnosti vodstvo grozi z izgubo dohodka in izvaja cenzuro, mobingirajo kogar koli, pa so zanikanje realnosti in oddaljitev od nje," so jasni.

Dodali so, da kljub jasni volji, ki jo je ljudstvo minulo nedeljo izrazilo na referendumu, vodilni ostajajo na RTV. 

Obenem pa da so zaradi "posegov vodstva v stavko zaposlenih in oviranja njihove ustavne pravice do stavke" v novinarskih sindikatih že večkrat podali prijavo na inšpektorat za delo. Po njihovem gre za pritiske nad stavkajočimi, za zlorabo delovnopravnega instituta z namenom ustrahovanja in discipliniranja delavk in delavcev.

"Pristransko in agitatorsko obveščanje o stavki v omizjih javne televizije, po navodilih in usmeritvah programskega vodstva TVS, je namenjeno ustvarjanju umetnega razkola med zaposlenimi, slabšanju delovnih odnosov in odvračanju pozornosti od bistva težav, v katere je zaradi ravnanja vodstva RTV zašla javna RTV. Obenem vodstvo RTV – z generalnim direktorjem RTV na čelu – z zaostrovanjem notranjih konfliktov vzdržuje pri življenju lastno neprofesionalnost in nekompetentnost. Tudi zato po več kot 190 dneh stavke ugotavljamo, da programsko vodstvo TV Slovenija nadaljuje javno šikaniranje zaposlenih in izvaja psihološke pritiske na stavkajoče na enak način, kot izpodjeda profesionalizem in poklicno avtonomijo javne RTV. S tem le še poglablja stavkovne razloge in onemogoča sporazumno razreševanje stavkovnega spora," so sklenili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 34
  • Avatar MS
    MS 13:04 30.november 2022.

    To so Vidini še zadnji trzljaji (iz obupa) kajti zaveda se da z zakonom o RTV v tej javni ustanovi ni več prostora za politiko! Vsi Janševi politični podtaknjenci za vedno odhajajo iz medijev!

  • jezero 12:00 30.november 2022.

    Šele sedaj na stara leta je stopila odkrito v bran JJ. No, in kaj potem?

  • Avatar Zala
    Zala 21:16 29.november 2022.

    Petrovčička, kamor pride dre.. meša. V bloku, kjer stanuje, je zgaga, da je nihče ne prenaša.