Slovenija
1590 ogledov

Vili Kovačič znova v boj s pritožbo

Vili Kovačič Anže Petkovšek Na vrhovnem sodišču javna obravnava v presoji zakonitosti referenduma o drugem tiru. Pred sodniki so pričali pobudnik referenduma Vili Kovačič, premier Miro Cerar in vodja projekta drugi tir Jure Leben.
Vili Kovačič se je vnovič pritožil na izid ponovljenega referenduma o drugem tiru, tokrat izpostavlja nedemokratičnost ustavne ureditve glede referendumskem kvorumu.

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani, kamor je vložil pritožbo na poročilo Državne volilne komisije (DVK) o izidu glasovanja na ponovljenem referendumskem glasovanju, je Vili Kovačič novinarjem vnovič pojasnjeval, da "želi umik spornega zakona", ki prav zaradi njegovih pritožb še niti stopil v veljavo.

Vili Kovačič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Vili Kovačič je izpostavil, da so okoliščine ponovljenega referenduma ostale nespremenjene oziroma so se celo poslabšale in zato je rezultat enak ali slabši. V svoji pritožbi, za katero računa, da jo bo vrhovno sodišče odstopilo ustavnemu, tako med drugim nasprotuje 90. členu ustave, ki določa referendumski kvorum oziroma določilo, da mora za zavrnitev zakon glasovati najmanj petina vseh volivcev. Na ponovljenem glasovanju je ravno zaradi tega pogoja zakon prestal referendumsko oviro, saj kvorum 20-odstotne udeležbe ni bil dosežen. Glasovalo je le 15,01 odstotka vseh volilnih upravičencev, število volivcev, ki so glasovali proti, pa je tako predstavljalo le 7,45 odstotka vseh volivcev.

Omenjeni 90. člen člen ustave, ki mu Kovačič nasprotuje, naj bi bil po njegovih zagotovilih v nasprotju s tretjim členom, ki govori, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. "Če ima v resnici oblast ljudstvo, potem ne sme biti omejevanja," je prepričan Kovačič, ki sicer izpostavlja, da si ne želi vnovične ponovitve referenduma.

Vili Kovačič vlado sicer vnovič poziva, naj umakne zanj sporni zakon, ki zaradi njegovih pritožb sicer še sploh ni stopil v veljavo. "Ni vprašanje, kdo drugi tir financira, ali gre za proračun ali evropska sredstva, glavni vir financiranja drugega tira je bistvena pocenitev projekta z novo traso," vztraja Kovačič, ki si še vedno prizadeva za spremembo trase drugega tira. "Obstaja alternativa, ki pa očitno ne sme priti v javnost," je še povedal.

Marjan Šarec in Brane Golubović | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Usoda v rokah nove vlade ...

 Usoda zakona oziroma način nadaljevanja drugega tira bo sicer v drogah nove vlade. V SDS, relativni zmagovalki volitev, so bili mnenja, da je prav zakon o družbi 2TDK največja ovira projektu drugi tir, pri LMŠ pa so napovedovali finančno revizijo projekta in novo finančno konstrukcijo. Zadnji osnutek koalicijske pogodbe stran, ki skušajo sestaviti vlado pod okriljem Marjana Šarca, sicer nakazuje možne premike v razmišljanju, saj so se zavzeli za nadaljevanje gradnje drugega tira. Vloga projektnega podjetja 2TDK, ki so mu najprej nasprotovali, pa v zadnji različici ni več razvidna.

Na prvem glasovanju septembra lani je na referendumu ob 20,55-odstotni udeležbi zakon podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je bilo 46,47 odstotka. A Kovačič se je že takrat na poročilo o izidu glasovanja na referendumu pritožil na vrhovno sodišče zaradi nepravilnosti, ki so nato vodile do novega glasovanja. Vnovič je glasovalo 49,94 odstotka, proti pa 50,06 odstotka volivcev, pri čemer pa zaradi nizke volilne udeležbe 20-odstotni kvorum ni bil dosežen. Zakon o drugem tiru je zato glasovanje prestal.

Komentarjev 28
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 22:47 10.julij 2018.

    A ga res ni junaka, ki bi enkrat za vselej prefukal tega ostarelega janšističnega idiota??? A mora res biti cela Slovenija talec te opice od Kovačića?

  • Janez_53 17:32 10.julij 2018.

    A bo kdo končno ustavil tega cepca, ki dela državi in državljanom le dodatno škodo - in to po naročilu nekoga drugega?

  • franke 16:41 10.julij 2018.

    ZATEM VSEM STOJI JJ. ZDAJ KER NE MORE SESTAVITI VLADE PA POČNE TOLE. NAŠI ZAKONI SO PA LUKNJASTI KOT EMENTALER.