Slovenija
26 ogledov

Vipavski sadjarji optimistični

Fructal Veronika Rupnik
Boris Bajc, direktor Kmetijske zadruge Vipava, je po pogovorih s predstavniki srbske družbe Nectar, kupcev Fructala, zadovoljen.

"Čutiti je bilo kolegialni odnos, sodelovanje želijo še povečati," je po pogovorih s predstavniki Nectarja, kupcev ajdovskega Fructala, dejal Boris Bajc, direktor Kmetijske zadruge (KZ) Vipava. "Zanimale so jih naše zadružne povezave, nas pa njihova predelava sadja, tako da bi se lahko učili eden od drugega," je dodal. Prek KZ Vipava sodeluje s Fructalom približno 400 sadjarjev, na letni ravni pa posel znaša nekaj pod milijon evrov. Večinoma gre za pridelovalce breskev, na novo pa se pogovarjajo tudi o prodaji hrušk. Da so kupci na pogovorih s sadjarji izkazali resnost, potrjuje tudi eden izmed večjih pridelovalcev breskev na Vipavskem Franc Vodopivec. "Obljubili so, da se za nas ne bo nič spremenilo, kvečjemu se bo odkup še povečal," je povedal. "Kot državljan pa prodaji nasprotujem, saj menim, da najboljših podjetij ne bi smeli razprodati," pripomni.

Občina zahteva obveze

Ajdovska občina, ki jo vodi Marjan Poljšak, je bila nad Nectarjem kot kupcem razočarana. Občina si je namreč prizadevala, da bi v Fructalu obvladovala kontrolni lastniški delež (25 odstotkov in eno delnico), za kar pa v Nectarju niso zainteresirani. "Poslali smo jim svoje predloge, med katerimi sta še posebej pomembna ohranitev 370 zaposlenih in Frucatala kot samostojne pravne osebe, odgovor pa pričakujemo popoldne," je sporočil županov svetovalec za gospodarske zadeve Peter Velikonja.

Obljubljajo razvoj

Nectar, v lasti Srba Slobodana Raduna, bo za Fructal skupaj s prevzemom kredita odštel okoli 50 milijonov evrov. Kupec obljublja, da Fructalovih blagovnih znamk ne bo ukinil, pač pa jih bo razvijal še naprej. Posel morajo potrditi še na skupščini Pivovarne Laško v soboto. Družba se je za prodajo odločila zaradi finančnih težav.

Komentarjev 1
  • privat 18:45 27.julij 2011.

    Poglejmo če so zadovolne žrtve v vojni ali morilske pohode četnikov ....no pravijo da ne smeš gledat volka ko ti enkrat pokaže svojo narav...Jaz osebno bojkotiram vse fruktalove proizvode!! Zakaj??? Volk dlako menja ,narav nikoli!! V srbske roke??? Ja nekateri ...prikaži veči tega niso preživeli!!!!