Slovenija
40 ogledov

O Virantu nadaljujejo v petek

Gregor Virant Roman Jakič
1/4
Anže Petkovšek
Razprava o interpelaciji zoper ministra Viranta se nadaljuje v petek. Na ministrstvu za notranje zadeve delamo na polno in problemov ne pometamo pod preprogo, poudarja minister.

Poslanke in poslanci so po osmih urah končali razpravo o interpelaciji zoper notranjega ministra Gregorja Viranta in jo bodo nadaljevali v petek. Na voljo za izmenjavo mnenj bodo imeli še osem ur.

"Ni s od suma niti k od kršitve"

Večerni del današnje razprave je zaznamoval dialog med poslancem SDS Brankom Grimsom in Virantom. Slednji je namreč opoziciji dejal, da je v interpelacijo uvrstila očitke, o katerih "nobena državna inštitucija ni ugotovila s od suma niti k od kršitve". Opozicija po njegovih besedah veliko govori o etičnosti, na drugi strani pa ima del opozicijskih poslancev po besedah Viranta vodjo, ki ga je sodišče - sicer še nepravnomočno - obsodilo zaradi korupcije, komisija za preprečevanje korupcije pa je pri njem ugotovila hude kršitve. "To govorim zato, da bo tudi tistim, ki to gledajo, vidno iz vesolja, da gre za totalno dvojna merila," je dejal Virant.

"Ko je bil gospod Virant v neki drugi vlogi, je na vse kriplje nasprotoval zakonu o protikorupcijski komisiji in ocenjeval, da je komisija slaba. Potem, ko je ta komisija dala neko stališče, ki mu je v tistem trenutku ustrezalo, da je zamenjal strani, pa je to mnenje edino sveto in zveličavno," pa mu je odgovoril Grims.

Virant je nato pojasnil, da je komisiji nasprotoval, ker zaradi slabega zakona ni imela pomembnejših orodij za spopad za korupcijo. Zakon smo leta 2010 spremenili, podprla pa ga je tudi SDS. "In zdaj, ker se ta zakon izvaja tako, kot je treba in ker je doletel napačnega, je pa hudo," je dejal.

Grims pa je ocenil, da sodba, ki je bila izrečena zoper predsednika SDS Janeza Janšo, ne bo nikoli vzdržala. To menijo tudi nekateri pravniki izrazito leve provenience, je dejal.

"Očitki so v resnici dosežki"

Po ministrovih besedah je interpelacija v celoti neutemeljena ter je zgolj nepotrebno tratenje časa in davkoplačevalskega denarja. Kot je dejal, bi veljalo čas in denar porabiti za bistveno pomembnejše zadeve, s katerimi se sooča država. "Vse, kar mi očitate, so v resnici dosežki, na katere sem ponosen," je poudaril.

Virant je dejal, da bi si interpelacijo zaslužil ravno v primeru, če tega, kar mu očita opozicija, ne bi storil. Kot je dodal, si je interpelacijo SDS, SLS in NSi očitno zaslužil z učinkovitim delom: "Popolnoma jasno mi je, da če minister dela veliko in aktivno, da dviguje prah. Zato ni čudno, da sva se s kolegom Čuferjem prva znašla na opozicijskem seznamu za odstrel."

Pohvalil policijo

Po ministrovih besedah odločitve, ki jih sprejema, vselej dobro premisli in jih sprejme v skladu s svojimi vrednotami, ki so pravna država, pravičnost, svoboda, strpnost, medsebojno spoštovanje, dialog in pametno, racionalno upravljanje države. Virant je med drugim izpostavil pozornost, ki jo namenja strokovni samostojnosti policije in izpostavil pomen boja proti gospodarskemu kriminalu in korupciji. Kot je pojasnil, so bila v prvih devetih mesecih letošnjega leta na področju gospodarskega kriminala uspešno preiskana kazniva dejanja, ki so skupaj povzročila 318 milijonov evrov škode.

Virant zavrača očitke

Po Virantovih besedah so na ministrstvu pripravili številne projekte, ki jih bodo v kratkem poslali v politična in javna usklajevanja: "Prepovedati nameravamo pravnomočno obsojenim posameznikom, da bi delovali v politiki. Županom v manjših občinah nameravamo dati nepoklicen namesto poklicnega statusa. Omogočiti nameravamo odpoklic župana skladno s predlogi Komisije za preprečevanje korupcije."

Kot je dejal minister, so pripravili tudi spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, in sicer v smeri poenostavitve in večje prožnosti plačnega sistema.

Virant je v nadaljevanju zagovora zavrnil očitek opozicije, da s svojim ministrovanjem ogroža sistem lokalne samouprave in skladnega regionalnega razvoja. Po njegovih besedah je tudi očitek o škodljivosti stavkovnega sporazuma in dogovora s sindikati o dodatnih ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v celoti neutemeljen. Za v celoti neupravičen je Virant označil tudi očitek predlagateljev interpelacije v zvezi z zakonom o odškodninski shemi za izbrisane.

Danes "črni četrtek"

Opozicija želi z današnjo obravnavo interpelacije zoper notranjega ministra Viranta opozoriti na njegove "stranpoti", je v imenu predlagateljev interpelacije dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Koalicijske poslance je opozoril, da bi s podporo Virantu prevzeli tudi odgovornost za njegovo politiko. Predlagatelji interpelacije Virantu po Toninovih besedah očitajo, da ogroža skladen regionalni razvoj, na novo zaposluje v javni upravi in diskriminira javne uslužbence glede na članstvo v sindikatih ter nepravično ureja problematiko glede izbrisanih.

Tonin pravi, da je danes črni četrtek, saj je odkrita ogromna bančna luknja, koalicija pa obenem napoveduje podporo "zgrešeni politiki ministra Viranta".

Mu bo škodila včerajšnja preiskava?

Opozicija za izglasovanje interpelacije potrebuje večino glasov vseh poslancev. Čeprav so se ob vložitvi interpelacije pojavili namigi, da bi nekateri koalicijski poslanci utegnili podpreti interpelacijo, se zdi, da ima Virant za zdaj zadostno podporo in da bo interpelacijo prestal.

Po navedbah nekaterih medijev je tudi zaradi sredine kriminalistične preiskave, ki je potekala med drugim tudi pri obrambnem ministru Romanu Jakiču iz vrst PS, vprašljiva podpora dela poslancev PS ministru Virantu. Virant je za nekatere medije odgovoril, da bi mu bilo v čast, če bi padel zaradi profesionalnega in pogumnega dela policije. "Če bi me odnesla neka korupcijska koalicija Janša-Janković, bi bil to padec, na katerega bi bil še posebej ponosen," je dejal.

Argumenti opozicije slabi

Predsednik SD Igor Lukšič se sicer strinja, da je gotovo čudno, da obrambnega ministra, ki je varovana oseba, obiščejo kriminalisti, še zlasti, ko ga ni bilo doma. "Taista policija, ki njega varuje, ne ve, da ga ni doma in pride na njegov dom z drugimi ekipami, to je res čudno za državo," je v izjavi za medije po sestanku političnega vrha glede stresnih testov v bankah ocenil Lukšič. A pri tem, kot poudarja, ne cilja na notranjega ministra Viranta.

Lukšič obenem napoveduje, da bodo poslanci SD glasovali proti interpelaciji, ker so argumenti, s katerimi prihaja opozicija, slabi in na trhlih nogah.

Tudi predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec ocenjuje, da so očitki v interpelaciji, da Virant škoduje lokalni samoupravi, zelo pavšalni, argumentacija za njegovo interpelacijo pa precej šibka. Po Erjavčevih besedah se Virant pri svojem delu trudi in ni storil nič nezakonitega. Erjavec tako pričakuje, da interpelacija ne bo uspela in da bo Virant še naprej minister. 

Komentarjev 4
  • vladek 07:11 13.december 2013.

    Pa zna se kdo je plačal protestnike v Mariboru,da se odstavijo Slovenci in postavijo opankarje in njegove ritoliznike

  • astibo8020 00:09 13.december 2013.

    Rdeča nit politike SDS-a je : priti na oblast in se tam obdržati, če pa niso na oblasti pa nujno uporabiti vsa sredstva, da se obstoječa oblast zruši, pa tudi če vsi pocrkamo.

  • zztop 18:11 12.december 2013.

    Ej nekaj napiš od PPPPPSSSSSS, da bomo vedl za kaj gre. Ker na 3 programovTVS jih nč ne razumeš, kva serjejo opoziciji in ljudstvu. :)