Slovenija
6008 ogledov

Višje cene vrtcev

Vrtec Otona Župančiča Jerca Božič Kranjec
Ponekod bodo starši za vrtec plačali tudi 8,7 odstotka več.

Za vrtec bo treba plačati več v Slovenj Gradcu, Kranju, Velenju in Celju. Razlog za podražitve je povišanje stroškov dela zaposlenih v vrtcu zaradi odprave anomalij pri plačnih razredih.

Vrtec Slovenija Spremembe tudi pri plačilu vrtca

V Slovenj Gradcu za skoraj devet odstotkov več

Najbolj so se podražili vrtci na območju Mestne občine Slovenj Gradec. Nove cene programov v vrtcih so svetniki potrdili na seji 11. oktobra. Za vse starostne skupine so se zvišale že s 1. novembrom, in sicer za od 7,1 do 8,7 odstotka. Enaka cena kot doslej pa ostaja za razvojni oddelek.

V Kranju za 5,36 odstotka več

V Mestni občini Kranj so svetniki spremembe cen vrtcev potrdili na septembrski seji. Tako so se s 1. oktobrom cene programov v povprečju zvišale za 5,36 odstotka, so pojasnili na občini in dodali, da sedaj cene za prvo starostno obdobje znašajo 482 evrov, za drugo pa 354 evrov mesečno.

V Celju o podražitvi novembra

V občini Velenje so se cene vrtcev v skladu s sklepom mestnega sveta 26. septembra zvišale za 1,5 odstotka. Cene pa nameravajo zvišati tudi na Celjskem. Na novembrski seji mestnega sveta bo podan predlog za spremembo cen programov javnih vrtcev. Za koliko bodo višje položnice, pa pred sejo ne razkrivajo.

V Novem mestu dražji že od junija

V Mestni občini Novo mesto so v veljavi višje cene že od 1. junija. Zvišale so se za tri odstotke za prvo in drugo starostno obdobje. Kot so pojasnili, so se za to odločili zaradi povišanja stroškov.

Glavni razlog za dvig cen v vrtcih je v podpisanih aneksih h kolektivnim pogodbam avgusta letos, s čimer so se plačni razredi zaposlenih v vrtcih zvišali.

Nova Gorica: Podražitev z novim letom

V Mestni občini Nova Gorica so cene v vrtcih zadnjič spreminjali na seji mestnega sveta 10. marca lani. Kot so povedali na  novogoriški občinski upravi, pa pripravljajo novo spremembo cen. Pred svetniki naj bi bil predlog sprememb predvidoma konec leta in bi nove cene tako veljale od 1. januarja 2018.

Podražitve tudi v obljubljanskih občinah

O povišanju cen vrtcev razmišljajo tudi v večini obljubljanskih občin. Cene naj bi dvignili za okoli pet do šest odstotkov. V občinah so prepričani, da podražitev ne bo razveselila staršev, a se zaradi povečanih stroškov dela temu ne bo možno izogniti. Na Vrhniki nove cene, v povprečju višje za šest odstotkov, veljajo že od 1. novembra. Cena za prvo starostno skupino po novem znaša 450,97 evra, za drugo pa 343,10 evra.

Tudi v občini Dol pri Ljubljani predvidevajo višje cene vrtca, a natančnega zneska še niso izračunali, bo pa povečanje za okoli pet odstotkov glede na sedanjo ceno. Morebitne nove cene v Medvodah bodo začele veljati decembra ali januarja,

V Kamniku naročili revizijo cene vrtca

V kamniški občini so prav tako že prejeli predloge vrtcev za spremembe cene. Vsi so predlagali povišanje, zato so naročili revizijo cene javnega vrtca. Ta bo predstavljala osnovo za nadaljnje odločitve oziroma predloge občinskemu svetu. "Zagotovo morebitna podražitev ne bo po godu nikomur, vendar pa se bojimo, da se ji zaradi povečanih stroškov dela, ne bo mogoče izogniti," so pojasnili z občine.

V Ljubljani cen ne bodo spreminjali

V Ljubljani pa trenutno cen ne bodo spreminjali. Kot so sporočili za STA, bodo razliko za plače zaposlenih v predšolski vzgoji zagotavljali iz mestnega proračuna, katerega spremembo za leto 2018 je mestni svet potrdil oktobra.

Prav tako cen do konca leta ne bodo spreminjali v Moravčah, Logatcu in Grosupljem ter Litiji, kjer zaenkrat od vrtcev niso prejeli predloga za povišanje cen predšolskega varstva. A pričakujejo, da bodo vrtci podali pobudo za spremembo cene v prihodnjem letu.

vrtec Slovenija Začenjajo veljati novosti v vrtcih

Na Ptuju podražitev zavrnili

Manj uspešna v takšnih prizadevanjih je ptujska mestna oblast, ki prejšnji mesec ni uspela prepričati večine svetnikov v spremembe cen vrtcev, ki jih je pripravila uprava Vrtca Ptuj na podlagi priporočil Inštituta za javno finančno pravo.

Cene za prvo in drugo starostno obdobje bi se v primeru, da bi jih sprejeli, za starše zvišale minimalno, a so imeli ptujski mestni svetniki vrsto pomislekov o dodatnih obremenitvah mladih družin. Čeprav so nekateri pozvali, naj točko preloži na naslednjo sejo, je župan Miran Senčar vztrajal pri glasovanju, kjer pa je doživel prepričljivo zavrnitev.

Brez podražitev v Mariboru, Murski Soboti in Kopru

Tudi cene programov v mariborskih javnih vrtcih zaenkrat ostajajo enake. Cena programa za prvo starostno obdobje tam znaša 453 evrov, za drugo starostno obdobje pa 325 evrov mesečno. Na enakih cenah kot doslej ostajajo tudi v vrtcih v Murski Soboti.

Sprememb cen vrtec ne načrtujejo niti v Mestni občini Koper, vendar podražitve v prihodnje ne izkjučujejo. "V kolikor bo ugotovljeno, da se bodo elementi stroškov pri vrtcih bistveno spremenili zaradi ukrepov, ki imajo za posledico povišanja plač, bomo primorani cene prilagoditi spremembam".

Otroci v vrtcu Slovenija Ista država, različne cene
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.