Slovenija
629 ogledov

Vlada bo dobaviteljem elektrike in plina razdelila 350 milijonov evrov

elektrika Profimedia
Vlada je danes sprejela dve uredbi, s katerima se bo dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina zagotovilo nadomestilo, ker morajo energente prodajati po najvišji določeni ceni. Vrednost ukrepa je po besedah ministra za infrastrukturo Bojana Kumra od 340 do 350 milijonov evrov na letni ravni.

"Uredbi sta bili že dolgo časa napovedani in sledita ukrepom, pripravljenim v okviru draginjske skupine pri predsedniku vlade," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Kumer. Z njima se ureja povračilo zaradi izpada prihodkov vsem dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina.

"S tema dvema uredbama naslavljamo draginjske ukrepe in dobaviteljem kompenziramo izpad, ker morajo prodajati po najvišji zamejeni ceni tako pri električni energiji kot pri zemeljskem plinu," je dejal Kumer.

Za izplačilo nadomestil dobaviteljem bo pristojna družba Borzen kot organizator trga. Z uredbama se prav tako določa kriterije za upravičenost posameznega dobavitelja do nadomestila, merila, način izplačila ter postopek izplačila.

Cene omejene pod tržnimi

Cene elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in nekatere zaščitene odjemalce so zamejene od septembra lani, regulacija se nadaljuje tudi v letu 2023. Obenem je decembra lani sprejela uredbo, s katero je za leto 2023 cene omejila še za javne zavode, javne gospodarske zavode, javne agencije, javne sklade in občine.

Vlada je danes tudi nekoliko spremenila uredbo o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja, ki jo je sprejela konec lanskega decembra. Gre za manjše popravke, in sicer se kot referenčno leto namesto celega leta 2021 določa obdobje od 1. julija 2021 do 30. junija 2022. S tem se zajame tudi tista podjetja, ki so imela v t.i, covidnem letu manjšo porabo ter zato premalo upravičenosti pri regulaciji cene, je pojasnil Kumer.

Zaradi prilagoditev s to uredbo je vlada sprejela predlog novele zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, je povedal gospodarski minister Matjaž Han. Ker bo regulacija cen trajala do konca junija, so v zakon zapisali, da se podjetja, ki bodo uveljavljala pomoč, ne bodo mogla prijavljati na razpise Spirita. Za zemeljski plin pa to ne velja, je dodal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • mirror 17:33 12.januar 2023.

    Golob naj pojasni, kam je šla nekajkratna razlika med proizvodno in prodajno ceno elektrike. To bo treba razčistiti.

  • lojs 17:19 12.januar 2023.

    to je tko kot stavka za javno zdravstvo, sam sebi stavkaš, potem pa tkole, ko je omejitev, plačajo kazen oz. razliko , ja spet KDO to plača ... pa tile bebci pri vsej tej upravi kar je imajo, nimajo nekega ...prikaži več pravnika, ki bi prebral kakšne zakone ... šalabajzerji do daske

  • Naklonsky 15:24 12.januar 2023.

    Sama sebi. Torej mr. Taubi pod ceno izvozil el. energijo, sedaj jo dražje uvaža, razliko pokrije država… in ljudstvo je srečno… živela svoboda!