Slovenija
2596 ogledov

Vlada imenovala visokega predstavnika za sodelovanje z Evropskim parlamentom

nova vlada RS Anže Logar Saša Despot
Vlada za čas predsedovanja EU imenovala visokega predstavnika za sodelovanje z Evropskim parlamentom.

Vlada je na današnji seji zunanjega ministra Anžeta Logarja imenovala za visokega predstavnika za sodelovanje z Evropskim parlamentom, ki ga mora država članica, ki predseduje Svetu EU, tudi imenovati. Do njegovega imenovanja prihaja v okviru nove organizacijske strukture za priprave in izvedbo letošnjega predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Kot so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje, visoki predstavnik predstavlja Svet EU v odnosih z Evropskim parlamentom in je pristojen za sodelovanje s parlamentom na njegovih plenarnih zasedanjih kot predstavnik predsedujoče države Svetu EU. Lahko nastopa tudi v imenu visokega predstavnika EU za zunanje zadeve in varnostno politiko, pogosto pa nastopa tudi v imenu predsednika Evropskega sveta, največkrat v razpravah o pripravah na zasedanje Evropskega sveta.

Visoki predstavnik predstavi tudi zakonodajne in politične prioritete predsedujoče države pred konferenco predsednikov odborov, predstavi prioritete na področju splošnih in institucionalnih zadev na pristojnem odboru za ustavne zadeve ter sodeluje na medinstitucionalnih pogajanjih, ki se nanašajo na institucionalne dosjeje, so še sporočili z Ukoma. Slovenija bo EU pol leta predsedovala v drugi polovici leta.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 10
 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 09:35 29.april 2021.

  Ali je JJ preveril znanje angleščine pri tem kandidatu? verjetno Ima Google translate certifikat.

 • migi 09:03 29.april 2021.

  zdaj pa mislijo,da bo en "gozdar" rešil EU...pha, še bolj se bomo osmešili!!!!!!

 • Detel5ica 08:20 29.april 2021.

  Joj koliko pametnih komentarjev. Vsi ste globoko užaljeni, ker vlada ni imenovala vas.