Slovenija
2074 ogledov

Vlada izdala uredbo o STA-ju

STA Slovenska tiskovna agencija Saša Despot
Vlada izdala uredbo o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA), ki podrobneje ureja opravljanje javne službe STA in njeno financiranje.

Vlada za izvajanje uredbe glede STA-ja pooblašča Ukom. Uredba opredeljuje vrste in obseg storitev javne službe, določitev nadomestila za opravljanje javne službe, sklenitev letne pogodbe o opravljanju javne službe, izvedbo nadzora nad prekomernimi nadomestili, obveznost hrambe podatkov in poročanja o državnih pomočeh in prehodno ureditev za leto 2021, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Podrobnosti iz sporočila niso razvidne, glede na predlog, ki ga je pridobila STA, pa uredba določa, da mora STA v okviru javne službe objavljati povzetke novic v slovenskem jeziku, tako da so ti jasno ločeni od celotnih novic, ki jih agencija prodaja medijskim in drugim naročnikom, in brezplačno dostopni vsem pod enakimi pogoji. Enako velja za prevode povzetkov novic v angleškem jeziku. V okvir javne službe spadajo tudi besedila radijskih novic, avtorsko zaščitene fotografije o najpomembnejših dogodkih ter v celoti vsebine o manjšinah, ki morajo biti objavljene v posebni rubriki.

Način financiranja

Določa se tudi način določanja zneska za nadomestilo za opravljanje storitev javne službe tako, da se posamezno poslovno leto določi v višini neto stroškov, ki nastanejo pri opravljanju storitev javne službe STA. Neto stroški se izračunajo kot razlika med celotnimi stroški, potrebnimi za opravljanje javne službe, in prihodki, ki so jih ustvarile storitve javne službe, ter presežki iz tržne dejavnosti STA.

Ob tem se med prihodke javne službe vključijo tudi dotacije ali druga namenska sredstva, ki jih STA pridobi neposredno ali posredno za financiranje razvoja svojega poslovanja iz državnih, lokalnih ali drugih javnih virov.

STA Slovenska tiskovna agencija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Uredba tudi o tržni dejavnosti STA-ja

Letno pogodbo o opravljanju javne službe skleneta STA in vlada, pri čemer je za pripravo, podpis in izvajanje pogodbe pooblaščen direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Uredba o opravljanju javne službe STA se dotika tudi tržne dejavnosti agencije. Med drugim določa, da lahko STA izvaja le takšne tržne storitve, ki niso v konfliktu interesov s splošno sprejetimi strokovnimi standardi za uresničevanje načel resničnosti, točnosti, objektivnosti, neodvisnosti, nepristranskosti in javne odgovornosti pri opravljanju storitev javne službe STA, še izhaja iz predloga, ki je bil v obravnavi na vladi.

STA Slovenska tiskovna agencija Slovenija To vlada pripravlja glede STA

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 9
 • Avatar Leon
  Leon 08:06 11.junij 2021.

  Narod si bo pisal sodbo sam .

 • Ender3 20:40 10.junij 2021.

  Pred to vlado je, malokdo vedel za UKOM, sedaj ima odločilno vlogo pri odločanju o delovanju in financiranju medijev pod vodstvom nekredibilne osebe, ki ga je nastavila vlada, katera nima več nikakršne podpore in deluje celo, protiustavno.

 • jakec1575 19:30 10.junij 2021.

  A bo kdo ze tega pezdeta iz ukoma po pi......

Sorodne novice