Slovenija
18 ogledov

Vlada klecnila pred sindikati

Branimir Štrukelj Saša Despot
Pogajanja vlade in sindikatov javnega sektorja: dosegli so dogovor, sredin protestni shod odložen, vsi so zadovoljni.

Današnja pogajanja so trajala več ur. Vsebino dogovora o varčevalnih ukrepih so že parafirali,prišla sta tudi premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor.

Kot je v izjavi novinarjem poudaril Cerar, sta obe strani danes dokazali, da "znamo vsi skupaj z obojestranskim popuščanjem doseči pameten, dober in konstruktiven dogovor".

Mramor pa je dejal, da je danes parafirani dogovor skrajna možnost, da Slovenija v prihodnjem letu uspe zmanjšati javnofinančni primanjkljaj pod zahtevane tri odstotke BDP. Na vprašanje, kje bo vlada dobila razliko do načrtovanega prihranka, pa je odgovoril, da imajo določene ideje. Predloge bodo pripravili do januarja oziroma februarja prihodnje leto, ko je predviden rebalans proračuna, je napovedal.

Nefinančni izplen ni zanemarljiv


Glavni vladni pogajalec in minister za javno upravo Boris Koprivnikar je povedal, da s finančnim izplenom sicer res ne morejo biti povsem zadovoljni, a da se ne sme dati premajhne teže nefinančnemu izplenu: sodelovanju, skupnemu prevzemanju bremena in predvsem socialnemu miru.

Zadovoljna sta tudi vodji obeh sindikalnih pogajalskih skupin, Branimir Štrukelj in Drago Ščernjavič. Ob tem je Štrukelj pojasnil, da je podpis dogovora predviden za prihodnji teden v torek, dotlej pa se morajo sindikati še posamezno izreči o vsebini parafiranega dogovora. Tako je za sredo napovedan protestni shod "za zdaj odložen, dokler sindikati ne odločijo o sprejetju dogovora".


Finančni učinek bo nižji

Jasno je, da bo finančni učinek ukrepov precej manjši, kot si je sprva obetala vlada. Poleg 313 milijonov evrov prihranka s prenosom trenutnih ukrepov je namreč vlada želela v javnem sektorju privarčevati še 127 milijonov evrov. Nato je to mejo spustila na 70 milijonov evrov, po neuradnih informacijah pa naj bi zdaj dodatni prihranek znašal le še okoli 20 milijonov evrov.

Minister prišel z novimi predlogi

Minister Koprivnikar je pred današnjimi pogajanji dejal, da ima nekaj novih predlogov, ki ne bodo neposredno in takoj vplivali na plače, zato je pričakoval, da bosta obe strani toliko zreli, da bodo poiskali mirno pot reševanja tega problema.

Štrukelj je na današnji tiskovni konferenci ob 11.30 povedal, da so k protestnem shodu v sredo, ki bo, če ne bo dogovora, povabili tudi vse druge sindikate, na današnjem sestanku pa je pripravljenost za shod izrazilo 24 sindikatov. 

"Na shodu bodo sodelovali tudi policisti, če pa se je en od sindikatov odločil, da na shodu ne bo sodeloval, je to vaša informacija, sindikati so svobodni v svojih odločitvah. Naše zahteve popolnoma enake za vse sindikate, noben sindikat nima specifičnih zahtev, vsi ukrepi, za katere se zavzemamo, zadevajo vse zaposlene v javnem sektorju," je poudaril Štrukelj. "Pričakujemo tudi podporo sindikatov zasebnega sektorja, " dodaja.

Če dogovora danes ne bi dosegli, bi bil v sredo ob 15. uri na Gregorčičevi ulici v Ljubljani pred poslopjem vlade protestni shod.

Janez
Komentarjev 21
  • Tupamaros 08:01 02.december 2014.

    Luzerja po tej gledališki predstavi z imenom »maratonska pogajanja« in glede na izid volitev vnaprej znanim izidom, nista ne vlada ne sindikat. Luzerji smo davkoplačevalci, ki bomo ves ta cirkus plačali z novimi davki.

  • Leader88 07:28 02.december 2014.

    Ah Klobo ne se razburjat ampak kaj čmo takšna so DEJSTVA! Danfos? a mislš Danfoss, ki se ukvarja z proiuzvodnjo črpalk in kompresorjev? No po podatkih vsez zbranih neto plač v Sloveniji, se je od leta 2008 plača v tej ...prikaži več panogi dvignila iz 800€ na 1030€ kar pomen cca 30% več kot pred krizo To so REALNI podatki obračunanih plač po klasifikaciji C28.130 Proizvodnja črpalk in kompresorjev. Kar se pa tvoje dojemanje družbenega ustroja tiče se pa vidi, da nisi imel kaj dosti stika z javnim sektorjem, verjetno te je mama rodila doma v štali, porodil te je osel, v vrtec in šolo nisi hodil, saj sta te doma učila volk ali bednec, bolan tudi nikoli nisi bil, če pa že te je zdravil lokalni vrač, namesto v lekarno pa si po zdravila zavil v gozd in nabral šipkov čaj. S tabo sem opravil še en "kmetavz" u glavo, ki zna samod zganjat demagogijo.

  • maresem 06:59 02.december 2014.

    Idiot si!