Slovenija
46 ogledov

Vlada: Kolarjeva lahko podpiše sporazum s Fidesom

Vlada, seja, 1.12.2016 Vlada RS
Vlada je s preglasovanjem SD in Desus potrdila sporazum, ki ga je ministrica Milojka Kolar parafirala s Fidesom.

Vlada je na današnji seji ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc pooblastila za podpis sporazuma  o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti. Prvak Desus Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan sta po odhodu z vlade sporočila, da so njihovi ministri tej odločitvi nasprotovali.

Sporazum, ki ga je ministrica parafirala s Fidesom pred dobrim tednom, so na vladi tako potrdili s preglasovanjem ministrov SD SD in DeSUS.

"Razumem, da sta koalicijska partnerja zaradi preglasovanja v nelagodnem položaju, ampak to je bilo treba narediti, da se lahko premaknemo naprej. Želimo si kakovostno javno zdravstvo, manj korupcije, krajše čakalne dobe. Tu stopamo naprej. Jasno, da v vsaki koaliciji nastopijo tudi trenja, ampak mi jih konstruktivno rešujemo," dogodke na današnji sejni vlade pojasnjuje predsednik vlade. 

Po besedah prvaka DeSUS Karla Erjavca ni razloga za izstop DeSUS iz koalicije, bojijo pa se, da pot, po kateri stopa premier Miro Cerar, ne zagotavlja njenega preživetja. Po podpori vlade sporazumu s Fidesom le z glasovi SMC Erjavec ocenjuje, da je koalicija pred hudo oviro, ob čemer izpostavlja pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja.

Ni enostavno, dodaja Cerar in poudarja, da so za medsebojno usklajevanje porabili veliko časa. V 14 dneh pričakuje, da bo ministrica Kolar Celarčeva predložila paket zakonov na področju zdravstva.

Glede sporazuma s Fidesom pa pravi, da je bilo v koaliciji tega veliko pogovorov. "Kljub temu je bilo treba na tej točki uporabiti preglasovanje na seji vlade," poudarja premier. "Gre za to, da bodo zdravniki, ki bodo delali več za odpravo čakalnih vrst, bodo za to nagrajeni." 

Koliko dodatnega denarja?

Sporazum prinaša priznanje normativov za delo zdravnikov, kot so jih ti predvideli v modri knjižici,  dodatek za delo prek normativa in za krajšanje čakalnih vrst, odpravo najvišjega, 57. plačnega razreda ter hitrejša napredovanja mladih zdravnikov. Glede na prilogo, ki pa naj ne bi bila del sporazuma, naj bi bilo potrebnih dodatnih 53 milijonov evrov na leto.

"Na točki sporazuma s Fidesom smo se razšli glede interpretacije. Naročil sem razlago sporazuma in izkazalo se je, da je imela ministrica prav, zato je sporazum danes dobil podporo," pojasnjuje Cerar. 

"Narobe razumete..."

"Dejali so nam, da dporazum narobe razumemo. Da so le usmeritve, o katerih se bo razpravljalo v okviru kolektivnih pogodb. Mi še vedno menimo, da posega v enotni sistem plač," je po seji vlade povedal Dejan Židan SD. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, naj bi do 12. 12. predstavila reformno zakonodajo. "12. decembra dobimo na mizo vso potrebno zakonodajo, ki naj bi učvrstila javni zdravstveni sistem. Jasno naj bi bilo tudi, kje so viri. Če bo skladno s koalicijsko pogodbo, bomo podprli, a še tega ne poznamo," še pravi Židan.

Tudi v Desusu menijo, da je ministrica šla preko dogovora koalicije in da sporazum posega v enotni plačni sistem javnega sektorja, SMC meni, da temu ni tako. Prvak Desusa Karl Erjavec je ponovil, da tako preglasovanje pri sporazumu ni dobro in to lahko pelje v nestabilne razmere.

Koalicijski partnerji na sestanku pred sejo vlade dogovora o sporazumu niso sprejeli, premier Cerar se je kljub temu odločil, da ga uvrsti na sejo vlade.

"Današnja potrditev dogovora bo morda zamrznila stavko zdravnikov, a skoraj zagotovo sprožila novo – stavko zdravstva, stavko ljudstva!" pa so danes zapisali v SPUKC, Sindikatu zdravstva Slovenije in dodali, da niso proti sporazumu, ampak da želijo biti del sporazuma.

Kaj bodo naredili drugi sindikati?

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se z ostalimi sindikati javnega sektorja še pogaja o podaljšanju varčevalnih ukrepov, v nasprotnem primeru se bodo z začetkom leta 2017 sprostili vsi varčevalni ukrepi v javnem sektorju. To bi pomenilo dodatnih 215 miljonov evrov.

Če vlada s sindikati ne bo dosegla dogovora, bo morala v državni zbor vložiti interventni zakon s katerim bi omejila rast izplačil. Desus in SD sta že napovedala, da tega ne bosta podprla. V Desusu tudi zahtevajo, da premier Cerar glasivanje o interventnem zakonu veže na zaupnico vlade.

Vsi sindikati se morajo seznaniti s sporazumom, je odločen Cerar, ki upa, da bo vlada že v naslednjih dneh z njimi spet začela dialog: "Ministru Koprivnikarju sem že naročil, naj z njimi čimprej vzpostavi stik." 

Napovedi o padcu vlade pa predsednik vlade komentira: "Skoraj vsak drugi mesec nam napovedujejo volitve ali padec vlade. Mi delamo dobro, o predčasnih volitvah ne razmišljam. Mi smo dobili mandat za štiri leta in kot odgovorna vlada bomo vztrajali. Zdaj je ključni trenutek, ko je treba biti pogumen in odstop v tem trenutku ne pride v poštev."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • Avatar Leon
    Leon 14:44 02.december 2016.

    Vlada: Kolarjeva lahko podpiše sporazum s Satanom .............to je Cerarjeva vladna garnitura ! Ni važno kaj znaš ,samo da si naš .

  • nostradamus 12:43 02.december 2016.

    skoda besed za zafurano in skorumpirano zdravstveno elito je denar za vse ostale ga pa ni tako je ce drzavo vodijo lobiji in mafija.

  • Avatar čavez
    čavez 08:52 02.december 2016.

    Kakšni luzerji vodijo to državo, da se ti kozla.