Slovenija
24449 ogledov

Vlada: Konec fiktivnih vpisov

dijaki Saša Despot
Po več letih napovedovanj, da se obeta konec fiktivnih vpisov v srednje šole, je vlada sprejela zakon, ki bo uvedel spremembe. Obeta se tudi omejitev trajanja dijaškega statusa.

Tako kot študenti bodo po novem predlogu ministrstva za izobraževanje, ki ga je danes vlada poslala v državni zbor, tudi dijaki lahko izkoristili le eno ponavljanje ali en prepis. Le izjemoma pa se dijaku s posebnimi potrebami, dijaku, ki se vzporedno izobražuje, perspektivnemu in vrhunskemu športniku, dijaku zaradi starševstva, bolezni ali izjemnih družinskih oziroma socialnih okoliščin, status izjemoma podaljša tudi za dve šolski leti.

Ena od največjih sprememb, ki jo prinaša zakon o poklicnem in strokovnem izobraževanju, pa je gotovo ukinitev pravic, ki pripadajo rednim dijakom, za izredno vpisane posameznike, ki niso zaposleni. Prav te ugodnosti v obliki študentskega dela, zavarovanja po starših, olajšav pri dohodnini in cenejših vozovnic so do zdaj predstavljale razlog za fiktivne vpise.

Na nekaterih šolah so tako ravnatelji odkrito priznavali, da polovice vpisanih na izrednem poklicnem izobraževanju po prvem obisku ne vidijo več.

(Foto: Šolski center Velenje) Slovenija Fiktivni vpisi: Polovica se jih po vpisu na šoli ne oglasi več

Večina predlaganih dopolnitev oziroma popravkov obstoječih določil po navedbah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ne prinaša konceptualnih sprememb, ampak le izboljšuje jasnost zakonskih določil in njihovo usklajenost z drugimi strateškimi dokumenti in predpisi ter uveljavljeno prakso. Med drugim zakona noveli zakonov o gimnazijah in o poklicnem in strokovnem izobraževanju natančneje določata tudi dolžnosti dijaka in razloge, zaradi katerih je lahko izključen iz šole.

Izenačujejo pa se tudi pravice do srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja za tujce, ki v naši državi plačujejo davke in prispevke. Zagotavlja se tečaj slovenščine za dijake, katerih materni jezik ni slovenski jezik ali niso končali osnovnošolskega izobraževanja v Sloveniji. 

Komentarjev 7
  • ebise007 14:16 28.julij 2017.

    brez veze na faks, za gospodarskega ministra ne rabiš faksa

  • partizanka 08:37 28.julij 2017.

    hitro se vsi vpišite na pravo, da ne bo prepozno. Lahko boste nekoč mandatar

  • partizanka 08:35 28.julij 2017.

    včasih je to izhod v sili, človek potrebuje zavarovanje.