Slovenija
1092 ogledov

Vlada naj pojasni toleriranje rumenih jopičev

Tanja Fajon, Matjaž Nemec Saša Despot
Stranka SD je danes pozvala k preiskavi afere Pegasus v Sloveniji in nadzoru nad t.i. rumenimi jopiči.

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec je napovedal, da bo v zvezi s tem konec avgusta sklical sejo Komisije, kjer bosta lahko med drugimi povabljenimi tudi premier Janez Janša in direktor Policije Anton Olaj lahko državljanom obrazložila ''toleriranje'' že omenjene skupine.

Predsednica stranke Tanja Fajon je uvodoma dejala, da je premier Janez Janša močno pospešil vzporedni državni aparat, ki naj bi bil zadnji pogrom nadzora nad družbo, s čimer naj bi Janša ''nujno varnost preusmerjal v nadzor družbe.''

V luči mednarodne afere Pegasus, s katero so prisluškovali številnim politikom, novinarjem, aktivistom, je pozvala k neodvisni forenzični preiskavi mobilnih aparatov, ''na prvem mestu prvakom političnih strank, tudi preiskovalnih novinarjev, prostovoljno tudi civilni družbi, da bomo v resnici vedeli, ali se to dogaja tudi v Sloveniji,'' in kaj bi lahko bil namen prisluškovanja. Obenem je pozvala k pojasnitvi, kaj se je Janša dogovarjal s predstavniki izraelske družbe, ki prodaja opremo za vohunjenje, na svojem obisku Izraela v decembru 2020.

Slovenija Fajonova šla na Triglav, Janševi udarili po njej, a jih je elegantno utišala

Poslanec Matjaž Nemec je nadaljeval s trditvijo, da Janša varnost zamenjuje z nadzorom. Navezal se je na pritiske, ki jih doživlja Policija. Po njegovih besedah se ti izvajajo zlasti na področju pooblastil in notranje zaščite, sektorju za pooblastila in pri imenovanju za delovno-pravne ukrepe. ''Za posege Ministrstvu za notranje zadeve dajejo pooblastila s področja financ in kadrovske politike, čemur do sedaj nismo bili priča,'' je dodal.

Kot je zatrdil Nemec, naj bi do konca tedna direktor policije Olaj izdal opomine pred odpovedjo vseh vodilnih, ki so sodelovali pri preprečitvi konflikta na enem izmed petkovih protestov, ki je vzniknil med t.i. rumenimi jopiči in protestnicami in protestniki. ''Gre za izjemne pritiske na policijo z namenom, da si nihče ne bo več upal varovati državljanov pred t.i. rumenimi jopiči,'' je dejal. Kot je zaključil, naj bi obstajale konkretne povezave med SDS in nekaterimi posamezniki t.i. rumenih jopičev. Podali bodo predlog za sklic Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri bodo med drugim skušali razjasniti razlog, da vlada tolerira omenjeno skupino in preprečuje delo policiji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Naklonsky 18:06 29.julij 2021.

    Pa kdaj, za vraga, bodo ta rdeči tudi sami spoznali, da pač niso bili nikoli udeleženi takrat, ko so delili pamet!

  • dusan11 15:52 29.julij 2021.

    Večjih budal kot sta ta 2 sđ jevca ni na svetu

  • dare326 15:25 29.julij 2021.

    SD bi spet rada podtaknila nekaj, kar so sami počeli. Policija je prestreljena z njihovimi kadri, podobno Sova.