Slovenija
34974 ogledov

Vlada namerava razsekati RTV in uvesti drugačen prispevek

Novice: Informativni program RTV Slovenija zapušča še en znan obraz Anže Petkovšek RTV Slovenija
Osnutek sprememb zakona o RTV predvideva razdelitev RTV prispevka in izločitev enega najbolj dobičkonosnih delov javnega zavoda.

Osnutek sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki jih pripravljajo na ministrstvu za kulturo, predvideva rešitev, po kateri bi del rtv-prispevka razdelili med druge medije, je STA povzel poročanje Dnevnika. Na RTVS dvomijo v ustavnost takega posega.

Glede na osnutek, ki so ga pridobili na časniku, naj bi tri odstotke prispevka namenili za financiranje Slovenske tiskovne agencije (STA) in pet odstotkov za uresničevanje javnega interesa na področju medijev.

Pri Dnevniku sklepajo, da bi lahko šlo za t. i. "sklad za pluralizacijo medijev", ki je sicer v skladu z zakonom o medijih doslej deloval na podlagi sredstev iz proračuna. Poleg tega pa naj bi iz sistema RTVS izločili dejavnost oddajnikov in zvez in jo prenesli na novo gospodarsko družbo, ki bi bila v 100-odstotni lasti Republike Slovenije.

Kot poroča MMC, bi bil zaradi razdelitve prispevka javni zavod ob okoli 6,7 milijona evrov na leto. Z izločitvijo enote Oddajniki in zveze pa še za 7,6 milijona evrov. 

Novice: Informativni program RTV Slovenija zapušča še en znan obraz Janša na TV Slovenija Pred RTV-jem protesti proti vladi in ukinitvi Tarče

Manever, ki bi okrepil prijateljske medije?

Ob tem Dnevnik opozarja, da je v ozadju nameravana izločitve enote oddajnikov krepitev televizijske dejavnosti Nova24TV in Planeta TV, potem ko tudi slednji prihaja iz Telekoma v lastništvo madžarskega kapitala, tesno povezanega z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, zaveznikom slovenskega premierja Janeza Janše. 

MMC še navaja, da je RTV lani s prispevkom zbral okoli 96 milijonov evrov. Po novi razdelitvi bi STA dobil okoli 2,9 milijona evrov na leto. Lani je imela agencija STA okoli štiri milijona evreov prihodkov, od tega jih je več kot polovico zaslužila iz tržne dejavnosti.

Položnica za RTV-prispevek | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Kadunc: To bi sodišče težko dopustilo

Po izračunih generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca bi s takšno spremembo izgubili okoli 14 milijonov prihodkov letno. Ob tem je opozoril, da dosedanje ustavno-sodne odločitve s tega področja kažejo, da bi bil takšen poseg v prihodke javnega zavoda dopusten le, če to ne bi ogrozilo njegovega delovanja. "Ker pa v tem trenutku za normalno delovanje RTVS že manjka več kot osem milijonov evrov, bi verjetno to sodišče težko dopustilo," je povedal.

Direktor STA Bojan Veselinovič pa je opozoril, da na STA niso seznanjeni s kakšnimi načrti sprememb financiranja. Dodal je, da je stabilno in zadostno financiranje temelj avtonomnega javnega servisa, ki ga zagotavlja STA. Zato bi lahko brez celovite rešitve tega vprašanja zrušili nekaj, "kar dela dobro, kar je v pomoč drugim medijem, kar je bilo rojeno hkrati s samostojno državo Slovenijo in ima ugled v domači in tuji javnosti".

Pojasnil ministrstva za kulturo STA še ni uspela dobiti, tudi na Dnevniku nanje še čakajo.

Komentarjev 41
  • kapibara1 04:38 05.julij 2020.

    Moram ponovno omeint, kako so si eno izmed vseh 13 plač- Božičnic potalal: Prodali satelicki program ( kupljen z našim denarjem) kupnino prikazali kot dobiček, in dobiče spremenili v 13 plačo- Božičnico..

  • kapibara1 00:16 05.julij 2020.

    ..." Na RTVS dvomijo v ustavnost takega posega. " - A sedanji pa je ustaven ali nam je enostavno VSILJEN..

  • grascak 22:38 04.julij 2020.

    Koncno....pa mater sej se nisem narocu na rtv pa moram placvat.....zakaj le za zelo slab program......koncno