Slovenija
59 ogledov

Vlada ne bo podprla Peterletove kandidature

 11.11.07, volilni stab, Lojze Peterle, predsedniske volitve, f Dejan Mijović
Lojze Peterle se je nadejal podpore vlade pri kandidaturi za generalnega sekretarja Sveta Evrope, a jo, kot kaže, ne bo dobil. Erjavec meni, da je neresen.

Evropski poslanec Lojze Peterle si želi kandidirati za položaj generalnega sekretarja Sveta Evrope, in kot je sporočil v soboto, upa, da bo vlada do izteka roka podprla njegovo kandidaturo. Rok za njeno vložitev se sicer izteče danes.

Kot je STA izvedela neuradno, naj do potrditve njegove kandidature s strani vlade ne bi prišlo. Po neuradnih informacijah namreč zunanje ministrstvo ne bo vložilo predloga kandidature, kot naj bi predvideval postopek.

Erjavec meni, da ni resen

Zunanji minister Karl Erjavec pa je kasneje pojasnil, da je Peterle zunanje ministrstvo šele v petek pisno seznanil z željo po kandidaturi in predlagal, da vladi predlagajo njeno potrditev, kar se mu zdi neodgovorno in neresno. "Če bi imel resen namen kandidirati, bi bilo pričakovati, da bi o tem bistveno prej obvestil zunanje ministrstvo in vlado, ki na koncu o tem odloča," je dejal za STA in dodal, da bi v tem primeru lahko skupaj kandidaturo ustrezno pripravili.

Poleg tega gre pri kandidaturi za položaj generalnega sekretarja Sveta Evrope po besedah Erjavca za zelo zahtevno kandidaturo, ki da rabi podporo s strani držav članic Sveta Evrope. Peterle predlogu ni predložil nobene pisne podpore, je dejal.

"Zgodba o kandidaturi vse bolj slovenska"

Na Erjavčevo izjavo se je odzval tudi Peterle. Navedel je, da je bil na kandidaturo nagovorjen sredi novembra, teden dni zatem pa je s tem seznanil tudi predsednika republike Boruta Pahorja, ob vedenju, da predsednik ni predlagatelj. "Predsednik Pahor je dejal, da podpira take kandidature ne glede na strankarsko pripadnost. Dejal je, da me bo javno podprl, če se bom odločil in bo govoril s premierko," je zapisal Peterle.

Peterle trdi, da bilo Ministrstvo za zunanje zadeve o njegovi možni kandidaturi neformalno obveščeno že na začetku decembra, s predsednico vlade pa je govoril po telefonu prejšnji petek (6.12.). "Predsednica vlade je zadevo vzela vljudno na znanje in obljubila obravnavo znotraj koalicije. V ponedeljek sem govoril z ministrom Virantom, ki me je izrecno podprl. Naslednji je bil gospod Lukšič, ki mi je dejal, da bi imel s takim predlogom pri nekaterih težave. V torek sem uspel govoriti z ministrom Erjavcem,  ki je idejo pozdravil in dodal, da moramo pri takih zadevah gledati na interes Slovenije in ne na stranke. Kandidature oziroma podpore kandidaturi Jaglanda ni omenil. Pri tem mi ni dal nobenih tehničnih navodil glede postopka," je zapisal Peterle.

 Karel Viktor Erjavec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zadevo naj bi "uredili drugače"

V nadaljevanju je pojasnil, da je preteklo sredo (11.12.) na kabinet predsednice vlade naslovil tudi pisno prošnjo za obravnavo kandidature na vladi. "V četrtek sem ugotovil, da vlada kandidature ni obravnavala. Neuradno sem bil obveščen, da bodo zadevo uredili 'drugače, da je še čas in da se rešuje.'" Peterle je, po njegovih besedah, novo presenečenje doživel ta petek, ko ga je poklical minister Erjavec in mu povedal, da so že novembra podprli kandidaturo sedanjega generalnega sekretarja Jaglanda. Minister mu je dejal, da ga njegova kandidatura spravlja "v veliko zadrego".

"Moja zadrega  po današnji ministrovi izjavi ni manjša, kajti to pot je zamenjal izjavo o novemberski podpori Jaglandu z neformalnim zadovojstvom z njegovim delom. Zadeva ni blia tehnična, ampak je očitno zelo politična, če mi je MZZ v enem tednu o isti zadevi sporočil tri različna stališča. Ne gre za neko kandidaturo, najmanj za Lojzeta Peterleta, gre za vprašanje, kako poslujemo. Predvsem pa gre za državni interes. Če bi vlada odklonila mojo kandidaturo na seji vlade, bi kot demokrat rekel  - v redu. Da pa se je kandidatura obravnavala tako poniglavo, mi pa govori, da ostaja Slovenija samo za 'naše'," je zaključil Peterle. Celotno Peterletovo izjavo si lahko preberite tukaj.

Jagland že ima podporo

Aktualni generalni sekretar Thorbjørn Jagland je položaj v Svetu Evrope za petletni mandat nastopil 1. oktobra 2009. Volitve generalnega sekretarja bodo potekale naslednje leto. Na predlog norveške vlade se bo Jagland vnovič potegoval za položaj.

Komentarjev 42
  • privat 08:13 17.december 2013.

    pozdravljam odgovorno dejanje vlade...strici iz ozadja naj odpirajo s.p-je ,če hočejo sploh še delati! Pa naj vidijo kaj so sejali...

  • rogg 23:09 16.december 2013.

    Kurac naj gre že delat nekaj koristnega, že cel čas samo meglo seje, da bi ga hudič....

  • rogixl 09:08 16.december 2013.

    Kaj pa izbrisani? Ali je lahko tak človek evropski komisar?