Slovenija
2123 ogledov

"Vlada ne spoštuje ne šolnikov, ne staršev, ne učencev"

Učilnica
Vlada šolam ni dala dovolj časa za pripravo, izpostavljajo šolniki.

Ob odpiranju šol v združenju ravnateljev opozarjajo, da vlada šolam ni dala dovolj časa za pripravo, je poudaril predsednik združenja Gregor Pečan. Dodal je, da vladna komunikacija kaže na nespoštovanje zaposlenih, učencev in staršev.

Kot je Pečan pojasnil za STA, je ukrep pričakovan in bodo pouk lahko organizirali. Težave pa imajo pri organizaciji prevoza v šolo, šolske prehrane in podaljšanega bivanja.

Kot je prikazal na primeru osnovne šole Janka Modra v Dolu pri Ljubljani, kjer je Pečan ravnatelj, v šolo z avtobusi prihaja 178 učencev. "Ukrepi na področju avtobusnih prevozov niso bili zrahljani. Tako se ob upoštevanju priporočil lahko v 50-sedežnem avtobusu vozi 14 učencev," je povedal.

Organizacijo pa še dodatno otežuje kratek čas, ki ga imajo na voljo za pripravo. "Vse te usmeritve in okrožnice dobivamo pozno. To smo dobili v četrtek in naj bi jo izvajali že v ponedeljek. Večinoma smo do sedaj dobivali ob petkih, tudi popoldne in pozno zvečer," je Pečan kritičen. Za uresničevanje vladnih odločitev morajo tako skrbeti med vikendi, kar po njegovih navedbah otežuje tudi komunikacijo s starši.

Milan Krek Po odpiranju šol Slovenija Milan Krek: "Razmišljamo o karantenah vasi in mest"

"Nespoštovanje politikov"

"Tukaj se s strani politikov kaže zelo veliko nespoštovanje do učencev in staršev. Da ne omenjam spoštovanja do zaposlenih v šoli in do vodstva šol," je dejal. "Ne moremo obveščati ljudi na način, bodite pripravljeni, če bo morda ali pa ker je verjetnost, da se bo zgodilo nekaj. To ne gre. Tukaj so vendarle v igri ljudje, zdravje in življenja. Ni dostojno, da se te stvari pelje na tak način," je opozoril.

Tudi Branimir Štrukelj iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je kritičen do sprejemanja odločitve o odpiranju šol. Za STA je poudaril, da šolniki niso sodelovali pri sprejemanju te odločitve. S tem po njegovih besedah vlada sporoča, da učiteljstvo nima pravice sodelovati pri oblikovanju šolskih politik in se dogovarjati o vrednotenju dela.

Fitnes Koronavirus Slovenija Rahljanje ukrepov: Vse to se odpira v ponedeljek

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
 • Avatar Andisdella
  Andisdella 01:00 29.maj 2020.

  Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi >>> B︆︆r︆︆e︆︆d︆︆h︆︆o︆︆t︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

 • omas67 23:46 28.maj 2020.

  mi nismo druga švica , ampak švica na kvadrat , kako dobro nam dejansko gre zraven teh delomrznežev, protestnikov, nevladnikov, marginalcev, lgtb.....še kdo sploh dela razen nas nekaj revčkov...

 • Petea 21:58 28.maj 2020.

  Je bilo pričakovano, da bo sedaj pa šolstvo reklo, da ni bilo pripravljeno. Saj so imeli skoraj tri mesece časa pa naj bi pripravljali možne scenarije. 100% plačo so pa lahko dobivali.

Sorodne novice