Slovenija
17558 ogledov

Vlada pripravlja drugi protikoronski sveženj. To prinaša.

Denar, evro Profimedia
Več podrobnosti bodo predstavili jutri, nekaj smernic je znanih že zdaj.

Vlada je na današnji seji začela s pripravo drugega protikoronskega svežnja, ki bo šel z ukrepi v smeri zagotavljanja likvidnosti v slovenskem gospodarstvu. Vlada bo preučila tudi predloge in pripombe, prejete ob obravnavi prvega paketa, in jih bo poskušala zajeti v tem, drugem zakonskem predlogu.

Naglica kot ob prvem ni več potrebna

Vlada se je priprave novega paketa lotila dan po sprejetju prvega v DZ. Kot so pojasnili v uradu, so danes pripravili časovnico sprejemanja svežnja, pri oblikovanju katerega želijo delati z nekoliko manj naglice kot pri prvem paketu, ko se je vladi mudilo s pripravo najnujnejših ukrepov. Pri tem bodo po napovedih sodelovali z različnimi deležniki, tudi opozicijo in sindikati.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin, vlada preučuje predloge dopolnil različnih poslanskih skupin, vloženih k že sprejetemu mega zakonu, ki niso bili sprejeti, ker se je s potrditvijo zakona mudilo. "Te stvari želimo presejati, uskladiti, pripraviti za drugi paket," je poudaril.

Koronavirus - UKC Ljubljana Koronavirus Slovenija Infektolog Tomažič: Bojim se, da podcenjujemo število okuženih

Pripravljen v desetih dneh?

Hkrati ministrska ekipa, tako Kacin, preučuje možne ukrepe za povečanje likvidnosti gospodarstva. Prav ta dva sklopa, torej nesprejeti predlogi dopolnil in ukrepi za povečanje likvidnosti, bosta "bistvo drugega svežnja".

Vlada si po Kacinovih besedah želi, da bi bil drugi protikoronski sveženj sprejet v desetih dneh. V DZ bo sicer romal takoj, ko bo pripravljen, je še navedel.

OZS in GZS v pričakovanju

Sprejem prvega paketa ukrepov so danes že pozdravili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), kjer so ocenili, da je država z ukrepi pokazala, da želi pomagati ohraniti podjetja in delovna mesta. Pričakujejo, da bodo do pomoči upravičeni vsi obrtniki in podjetniki, ki jih je prizadela epidemija.

Pričakovanja za naslednji paket ukrepov so izrazili tudi v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Obžalujejo, da prvi zakonski sveženj ni bil dopolnjen s predlogi iz gospodarstva, "saj bodo nekatere odločitve gospodarstvu po nepotrebnem povzročile nove probleme".

Zato pričakujejo, da bo vlada, kot je potrdil premier Janez Janša na zadnjem srečanju s predstavniki gospodarskih organizacij, te predloge upoštevala v naslednjem koraku v drugem velikem zakonodajnem paketu. GZS ocenuje, da bi moral biti drugi paket, da bi podjetjem omogočil obstoj in ponovni zagon, vreden okoli tri milijarde evrov.

Evro Slovenija Kdaj bodo samozaposleni dobili finančno pomoč

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Albatroz 09:46 04.april 2020.

    Glavno da so bilo prvo penzionisti tisti ki so dobili. In kaj je tisto ki jih opravičuje do dodatka? Doma so kot prej,vjutro vse razvzamejo kot prej, in delat ne hodijo kot prej. Kaj je pri njih drugače.

  • fasader56 09:35 04.april 2020.

    V zadnjem času se najbolj splača biti klošar (nezaposlen). Samo bedaki delamo in plačujemo dajatve...........

  • sam50 07:49 04.april 2020.

    A bo Grims ostal brez dela,sedaj ,ko je migrantska kriza,ki nas je z njegovim vsakodnevnim jamramjem od prvega mraka pa do zore spravila v hiše,praktično,bili smo že v neki samoizolaciji,sedaj pa njegov firer čez noč pljune v njegova usta in ...prikaži več sprosti migrantom prosto pot v našo okuženo domovino....

Sorodne novice