Slovenija
473 ogledov

Vlada sprejela, kako bo ovrednotila nepremičnine

ljubljana 23.03.2010 BS3, stanovanja, stanovanjski bloki za Bezigradom v Ljublja Saša Despot
Uredba o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin je bila sprejeta. Državljani lahko naslednji mesec pričakujejo informacije o tem, koliko so vredne nepremičnine

S sprejeto uredbo do določeni modeli vrednotenja nepremičnin. Uredba za vsak model vrednotenja določa pripadajoče klasifikacije namenske in dejanske rabe, območja vrednostnih con in vrednostnih ravni, formule, tabele, točkovnike, faktorje in grafe, način uporabe teh elementov, datum modelov vrednotenja ter podatke za pripis posplošene vrednosti.
 
Množično vrednotenje nepremičnin je prvenstveno namenjeno izvajanju javnih funkcij države in občin, zato se uporablja za različne statistične namene, za upravljanje javnega premoženja, pa tudi za ugotavljanje premoženja lastnikov v različnih upravnih postopkih (npr. ugotavljanje upravičenosti do socialnih transferov, ipd.). Množično vrednotenje nepremičnin je pomembno tudi za zagotavljanje pravne varnosti prebivalcev, saj daje pomembne informacije, ki pomagajo pri odločanju na trgu nepremičnin, pri zavarovanju hipotekarnih kreditov, pri sodnih in drugih postopkih, itd.

Hiša Nepremičnine Pod streho Po 50 letih sem izvedel, da imam v hiši dve stanovanji, eno veliko le 6 m²
 
Modeli vrednotenja opredeljujejo, katere lastnosti nepremičnine vplivajo na njeno vrednost na trgu in velikost njihovega vpliva, ter omogočajo istočasen, sistematičen in enoten pripis posplošene vrednosti večjemu številu nepremičnin. Modeli vrednotenja se oblikujejo za vrednotenje treh skupin enot vrednotenja: za stavbe in dele stavb, za zemljišča in za posebne enote vrednotenja.
 
Vsi lastniki nepremičnin bodo predvidoma aprila prejeli zbirno potrdilo o vrednosti vseh nepremičnin. Lastniki nepremičnin lahko še naprej nemoteno urejajo podatke o svojih nepremičninah, saj gre za redne upravne naloge Geodetske uprave. 

Podrobnejše informacije o množičnem vrednotenju nepremičnin so dostopne na Portalu množičnega vrednotenje https://www.mvn.e-prostor.gov.si/. Za vsebinsko pomoč in vprašanja so vzpostavljene kontaktne točke: klicni center 080 20 09, poštni naslov Geodetska uprava RS – Vrednotenje, p. p. 35, 1001 Ljubljana in elektronski naslov vrednotenje@gov.si.

Stanovanja v Borovnici Spremembe Slovenija Preverite, ali boste po novem plačevali več ali manj kot do sedaj!
Komentarjev 1
  • Naklonsky 10:09 13.marec 2020.

    Zadnji dan vlade in sprejmejo ovrednotenje nepremičnin. Zadnji dan šarcizma - res bedno!

Sorodne novice