Slovenija
789 ogledov

Vladi očitajo, da zdravstvo namenoma peha v privatizacijo

zdravstvo Saša Despot
Opozicijske LMŠ, Levica, SD in SAB so pripravile več dopolnil, ki jih bodo usklajene vložile k rebalansu letošnjega proračuna. Nanašajo se na področja javnega zdravstva, raziskav in razvoja, stanovanj, delovnih mest ter kulture. Ob predstavitvi dopolnil so bili poslanci omenjenih strank enotni, da smer, v katero ta vlada pelje državo, ni prava.

Napovedali vložitev dopolnil

Poslanec Levice Miha Kordiš je na današnji novinarski konferenci rebalans proračuna označil za "eno veliko razočaranje, ki na cedilu pušča socialno državo in ljudi, hkrati pa izrisuje prihodnje zapravljanje denarja za orožje".

Skupaj z opozicijskimi strankami LMŠ, SAB in SD so tako v Levici napovedali vložitev dopolnil za pet ključnih področij, ki zagotavljajo dodatna sredstva za javno zdravstvo, raziskave in razvoj, stanovanja, ustvarjanje novih delovnih mest in kulturo.

Za javno zdravstvo je po Kordiševih besedah v rebalansu namenjenih 100 milijonov evrov premalo, "čeprav je ravno javno zdravstvo tisto, ki nas je pripeljalo skozi epidemijo in ga v trenutku drugega vala potrebujemo celo bolj kot kadarkoli prej". "Vlada ga pušča podhranjenega že pri tekočih izdatkih, kaj šele pri investicijah in na ta način verjetno namerno peha v privatizacijo," je dejal.

"Čakalne vrste so se podaljšale"

Maša Kociper (SAB) pa je izpostavila dolge čakalne vrste. Za njihovo krajšanje bi v SAB namenili dodatnih 50 milijonov evrov, saj se je problem, ki je obstajal že prej, po njenih besedah v času epidemije samo še poslabšal.

"Čakalne vrste so se podaljšale in to pomeni za mnoge med njimi ne samo možno poslabšanje zdravja, ampak v skrajnem primeru tudi smrt," je opozorila. Problem je po besedah poslanke SAB še toliko večji, ker že na primarni ravni v času covida ljudje težko prihajajo do zdravnika, kaj šele na sekundarni ravni, kjer so tisti, ki potrebujejo resnejšo obravnavo.

Podhranjeni tudi kultura in znanost

Med "poraženkami" rebalansa so poslanci izpostavili tudi področje kulture ter znanosti in razvoja. "Vlada se je namreč odločila, da bo človeško ustvarjalnost in prihodnost te družbe žrtvovala," je bil kritičen poslanec Levice, kjer želijo z dopolnilom zagotoviti dodatnih 15 milijonov evrov za znanstveno-raziskovalno dejavnost.

Na področju kulture so v LMŠ, Levici, SD in SAB uskladili štiri dopolnila. V SAB bi po besedah Kociprove dodatna dva milijona evrov namenili področju kulturne dediščine. "Menimo, da se kulturna dediščina ne sme zanemarjati, kajti predstavlja multiplikator razvoja, zelo pomembno vpliva tudi na razvoj turizma in gospodarstva," je dejala.

"Da režejo na kulturi, je samo odraz tega, kako si predstavljajo Slovenijo, našo dediščino, ki smo jo skozi leta gradili," je dodala poslanka LMŠ Jerca Korče. V LMŠ so se na področju kulture osredotočili na založništvo, "kajti vedeti moramo, da ljudje moramo brati, da so knjige tiste, ki dajejo širino, in da s knjigami lahko naredimo preboj na drugih področjih".

"In če si Janez Janša oz. ta vlada zamišlja naš razvoj v smeri hujšanja v možgane, potem je prav, da opozicija reče ne," je poudarila poslanka LMŠ.

Skrbi jih tudi za okoljsko politiko

Po besedah poslanca SD Janija Prednika je zaskrbljujoče tudi področje varovanja okolja. "Vsi vemo, da največja vladna stranka na nek način ne priznava podnebnih sprememb in to se izkazuje v rebalansu, kajti na postavkah zelenih delovnih mest in varovanja okolja jemlje več 10 milijonov evrov," je opozoril.

Z amandmajem bi SD zagotovil dodatna dva milijona evrov za kreiranje delovnih mest, s katerimi bi omilili učinke krize.

"Mladi danes po normalni poti ne moremo priti do lastnega stanovanja"

Korčetova je opozorila še na stanovanjsko problematiko. Z amandmajem bi LMŠ zagotovila dodatnih pet milijonov evrov za stanovanjsko dejavnost, s čimer bi se približno podvojila proračunska sredstva za gradnjo stanovanj, kar je po oceni stranke nujno, saj v Sloveniji manjka okrog 10.000 javnih najemnih stanovanj.

"Ta politika govori o demografiji in demografskem skladu na eni strani, na drugi pa očitno v tem rebalansu pozablja na to, da se demografija še kako navezuje na stanovanjsko politiko in da mladi danes po normalni poti ne moremo priti do lastnega stanovanja," je poudarila.

Prednik upa, da bodo nekatera od dopolnil na sobotni seji odbora DZ za finance sprejeta. "Se pa zavedamo, da naši amandmaji pomenijo zgolj minimalne korekcije akutnih zadev, nikakor pa nimamo čarobne paličice, da bi popravili to neumnost, ki jo je naredila vlada Janeza Janše, da je v dobre pol leta skopala za dobre 4,2 milijarde evrov veliko luknjo, ki jo bodo plačevale prihodnje generacije," je sklenila Korčetova.

Janez Janša v Bruslju Slovenija Janši kaže še bolje kot prej

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • bogdan76 10:19 19.september 2020.

    ZAKAJ NE POSTAVIJO KORDEŽA ZA MINISTRA ZDRAVSTVA ZA DOBO 1LETA DA STVARI UREDI PO PARTISKI LOGIKI.

  • Ender3 16:17 17.september 2020.

    Sedaj, ko paktirajo z Američani, si verjetno želijo posnemat njihov zdravstveni sistem. Nekaterim bogatunom bo to verjetno ustrezalo, za reveže pa veliko manj.

  • Frice 15:57 17.september 2020.

    Saj to tudi je rešitev za nas uporabnike. Sedaj ne moreš izbirati kdaj, h kateremu zdravniku boš šel za denar ki gavplačujemo v zavarovalnico. Ta določa kam, kdaj h komu boš šel, pa če moraš zato čakato nekaj let. To ...prikaži več ni zadovoljevanje ustavne pravice za vsakega do svobodne izbire zdravljenja. Državno zdravniški lobi bi to kanaliziral samo v svoj žep, to pa potem ni več javno, ampak državno zdravstvo.

Sorodne novice