Slovenija
733 ogledov

Vložena interpelacija zoper ministra Vizjaka: to vse mu očitajo

Andrej Vizjak Saša Despot
Interpelacija zoper okoljskega ministra ima štiri glavne očitke.

Opozicijske poslanske skupine LMŠ, SD, Levica, SAB in skupina NeP so danes vložile interpelacijo zoper ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka. Osnutek interpelacije je bil spisan že avgusta, danes pa so predstavili njeno vsebino.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je dejal, da bi moral biti minister za okolje varuh okolja, narave in javnega interesa, kar minister Andrej Vizjak ni, saj naj bi ''razumel svojo funkcijo tako, da je varuh parcialnih interesov''.

Ključni očitki interpelacije so nezakonito in netransparentno delovanje v škodo državo, pri čemer je spomnil na afero Glupi davki, kršenje korporativnega prava pri nakupu Petrolovih delnic in današnje delovanje v Termah Čatež, ko je kljub nasprotovanju strokovnih priporočil dovolil povečanje črpanja termalne vode.

Očitki se nanašajo tudi na neposredno odgovornost za sprejem Zakona o vodah, ki je bil v nasprotju z ustavo, mednarodnimi konvencijami, zakonu o varstvu okolja in skupne cilje celostnega upravljanja z okoljem, ki so ga ustaviti šele ljudje na referendumu: ''To je bil prvi trenutek, ko bi moral minister, če bi bil odgovoren, odstopiti,'' je dejal Golubović.

Tretja točka se nanaša na načrtno omejevanje stroke in nevladnih organizacij pri sodelovanju pri pripravi okoljske in gradbene zakonodaje. Opozicija v četrti točki interpelacije ministru očita favoriziranje parcialnih interesov na račun javnega interesa, pri čemer se je Golubović ponovno navezal na sprejem zakona o vodah.

Golubović je še dodal, da nosi največji delež odgovornosti za razgreto ozračje v državi vlada s svojo ministrsko ekipo in pozval ministra Vizjak k odstopu, saj bi tudi s tem pripomogel k umiritvi razmer.

Opozicijske stranke so v začetku septembra že vložile interpelacijo zoper ministrico za šolstvo Simono Kustec ter pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, pred nekaj dnevi pa tudi zoper ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa.

Soniboj Knežak iz SD je uvodoma dejal, da se minister Vizjak ne ukvarja z okoljsko problematiko, temveč svetuje, kako se izogibati plačilom davkov, namesto, da bi varoval narave in dodal, da je ''tudi brez naše intervencije jasno, da ne more biti minister za okolje, saj je sam največja grožnja boju proti podnebnih spremembam.''

V SD mu očitajo, da vidi zeleni prehod kot priložnost za osebno okoriščanje. Očitajo mu tudi netransparentno ravnanje, v nasprotju z javnim interesom in pravnim redom: ''Predlagal je škodljiv zakon o vodah, ne ukvarja se z okoljsko problematiko, podnebno krizo, nenazadnje pa tudi ne s škodljivim frackingom,'' je še povedal Knežak.

Nataša Sukič iz Levice je dejala, da je Vizjak  minister proti okolju, ki ne dela za korist države, temveč korist kapitala. ''Po referendumu bi vsak minister z integriteto nemudoma odstopil,'' je dodala. Ministru očitajo soodgovornost, da se je včeraj že četrtič zavrnil zakon o prepovedi frackinga v Petišovcih. S tem naj bi pokazal, da je na strani kapitala, saj ni zavrnil možnosti črpanja zemeljskega plina na način, ki je škodljiv za zdravje ljudi in ohranitev okolja.

Andrej Rajh iz SAB se je pridružil predhodnikom in ugotavljal, da so ministru največjo nezaupnico izrekli državljani na julijskem referendumu.

Jurij Lep iz NeP je dodal, da se pridružujejo interpelaciji in obsojajo prakso, da želi politika vplivati na odločitve nadzornih odborov gospodarskih družb, ki so delno tudi v državni lasti.

Spomnimo

Leta 2007 se je za prevlado v Termah Čatež boril podjetnik Bojan Petan, takrat pa naj bi prišlo do pogovora med njim in takratnim gospodarskim ministrom Andrejem Vizjakom o nakupu delnic Term Čatež, kot tudi o tem, na kakšen način se izogniti plačilu davka. Minister Vizjak je zavrnil vse očitke. Podvomil je v avtentičnost posnetka, ki je prejšnji teden prišel v javnost, in dejal, da za vsem stoji "smetarska mafija".

Volivci so na referendumu 11. julija letos z visokim odstotkom volilne udeležbe zavrnili novelo zakona o vodah, ki je po mnenju večine stroke in nevladnih organizacij omejeval dostop do javne dobrine in ogrožal vodna telesa. Vizjak se je po referendumu odzval s trditvijo, da so bili volivci zavedni.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 13
  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 15:57 27.oktober 2021.

    Vse to na podlagi zmontiranega posnetka lastnika Dnevnika in hkrati vodilnega manipulatorja z odpadki. V dobri družbi se gibljejo tile predlagatelji.

  • Dusan12 15:50 27.oktober 2021.

    A vete, ne vetem, kaj je sedaj Židan, a vete, da živite v Sloveniju ne na Madžarskem, A vete, A vete, da se vam buksl nekaj posebnega dogaja, a vete, kaj govorite v DZ . Lej ga šmenta, a vete, ...prikaži večvete, a se bo koalicija kdaj, Piki pojdi past pujske v Moldavijo. Kapiš

  • bogdan76 15:18 27.oktober 2021.

    Odlaskovi novinariji sose zakalkulirali posebno smeško Cirman in pop tv sedaj nevejo kaj in kako ker posredi so smeti in miljoni.