Slovenija
5030 ogledov

Vložena ovadba iz afer, v katere je bila vpletena Pivčeva

Aleksandra Pivec Saša Despot
Kriminalisti so sklenili preiskavo in vložili kazensko ovadbo.

Koprski kriminalisti so vložili ovadbo iz afer, v katere je bila v letih 2019 in 2020 vpletena nekdanja ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Kot poroča mmc, njenega imena v ovadbi ni. Od vseh vpletenih v aferi Izola in Vinakras so kriminalisti ovadili le izolskega župana Danila Markočiča. Ovadba ga bremeni suma zlorabe položaja, ker je hotelsko nastanitev ministrice Aleksandre Pivec in njenih otrok v hotelu Marina plačal z občinskim denarjem in s tem ministrici omogočil korist. 

Kriminalisti, še poroča mmc, pa niso ugotovili, ali je v zameno za plačan vikend paket občini obljubila kakršnekoli ugodnosti iz naslova njene ministrske funkcije ali od vlade nasploh ali da bi bile kakšne ugodnosti že izpeljane. 

Preiskava potrdila 

Kot je znano, junija leta 2020 je takratna kmetijska ministrica v Izoli skupaj z županom urejala projekt ribiškega muzeja, nato pa obisk podaljšala čez vikend. Prenočitev zanjo in njena sinova je plačala občina. Po izbruhu afere sta z računa izginili imeni sinov in ena soba. 

Preiskovalci so po informacijah mmc-ja ugotovili, da so vse rezervacije prenočitev izpeljali preko kabineta župana. Že vnaprej se je vedelo, da ministrica v Izolo prihaja z družino in takratno podpredsednico DeSUS-a, ki si je obisk plačala sama. Šlo naj bi praktično za zasebni obisk, čeprav je Pivčeva trdila, da je reševala problematiko ribičev. 

Ti so v preiskavi zanikali, da bi se srečali z njo ali da bi se pri njih oglasila. Prvi dan je sier kosila z županom, drugi dan pa je bila prisotna pri podpisu pisma o nameri za ribiški muzej, udeležila se je sestanka lokalnega odbora stranke DeSUS, zvečer se je družila na terasi hotela Marina, v nedeljo pa z ladjo v lasti družine njenega svetovalca na ministrstvu plula po zalivu. 

Predlani poleti je Pivčeva na račun gostitelja z družino prenočevala tudi na Krasu, a se je račun v tem primeru "zavrtel" v krogu zasebnih podjetij in javna sredstva niso bila oškodovana. Zato je ta afera, predhodnica izolske, izpadla iz policijske preiskave.

Robert Golob Slovenija Pivčevi dovolijo soočenje z Janšo, Golobu pa ne Aleksandra Pivec Intervju Slovenija Aleksandra Pivec: "Komaj čakam, da to vprašate Goloba"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • milan41 17:22 30.marec 2022.

    Dej Pivčeva ne se blamirat ! Pej kaj delat , v politiki si pogorela ! Ne znaš lagati in zavijati stvari v celofan !

  • eminenca 11:12 30.marec 2022.

    župan plačal nočitev ministrici, pa malo so vino degustirali in to je že afera ... v letih 2019, 2020, ... ja celo dve leti je trajala afera ... tolk se trudite nardit eno štalo, eno veliko afere, pa ne gre, ...prikaži več nakako ne gre ker bi radi naredili afero iz NIČ

  • Friderik1950 06:59 30.marec 2022.

    Toliko slik Aleksandre, da bi preprosti gledalec od raziskovalnih novinarjev počasi že pričakoval kako s teleopterjem narejeno sliko Aleksandre v spodnjem perilu.