Slovenija
5366 ogledov

Voda odnesla hišo, štirje ljudje ostali brez strehe nad glavo

Tržič Tanja Poličnik, MOP
K sreči žrtev ponedeljkovega divjanja narave ni. Škoda, ki je nastala, pa je ogromna.

Tržiški župan Borut Sajovic je predsedniku vlade Marjanu Šarcu predstavil razmere v občini, ki jo je ponoči zajela ujma. V Tržiču na Cankarjevi ulici je voda odnesla hišo, v kateri so živeli štirje ljudje. "Tukaj je bila manjša hiša, ki je ni več," je ob prikazu posnetkov s terena, dejal Sajovic. K sreči so se pravočasno rešili iz stavbe. Sajovic je povedal, da so zanje že poskrbeli in jih namestili v stanovanje. 

Vodna ujma, ki je ponoči zajela vas Jelendol, je 190 prebivalcev odrezala od sveta. Danes so jim zagotovili elektriko, vodo in hrano, še vedno pa je do njih nemogoče priti po cesti. Do vasi so se prebili prek slapa in doline. "Višje kot greš, slabše je in ne preprosto ne moreš verjeti, da je kaj takega res možno. Škoda je ogromna, manjka 20 mostov in sedem do osem kilometrov dolga cesta je na številnih mestih odsekana," je pojasnil Sajovic. "Do te vasi bomo, če bo sreča mila, v roku treh dni prišli po 30 kilometrskem obvozu," je pojasnil Šarcu in dodal, da bo sanacija ceste trajala več kot dve leti. 

Predsednik vlade, ki se je v Tržič pripeljal skupaj z obrambnim ministrom Karlom Erjavcem, je obljubil pomoč pri sanaciji nastale škode. Kot je povedal, so prostovoljni gasilci in vse ostale službe tudi v Tržiču in vasi Belca pri Mojstrani, ki jo je popoldne prav tako obiskal, dobro opravili svoje delo, posledice močnega deževja in naraslih vodotokov pa so velike. 

Tržič ujma | Avtor: Uprava RS za zaščito in reševanje Uprava RS za zaščito in reševanje

Policist moškemu rešil življenje

Na terenu je okoli 200 gasilcev in predstavnikov interventnih služb, ki pomagajo ljudem. Na pomoč so jim priskočili tudi helikopterji slovenske vojske. "Ljudje so optimistični in držijo skupaj. Tukaj v Alpah nas marsikaj udari, ampak zlomi nikoli," je izpostavil Sajovic. Dodal je, da k sreči ni bilo nobene človeške žrtve. Eno osebo je voda skoraj odnesla, a jo je policist v civilu rešil. 

S Policijske uprave Kranj so zaradi tega kolegu Draženu Papcu čestitali za hrabrost. "Nesrečni starejši domačin je želel na delu, kjer je bila še včeraj cesta, prečkati reko, ko mu je deroča voda spodnesla noge. Zato je padel, velika količina vode pa ga je takoj začela zalivati in odnašati proti zelo narasli reki Tržiške Bistrice. Policist, ki takrat ni bil v službi, je brez obotavljanja skočil v vodo in ga potegnil na varno. Če ga ne bi bilo zraven, bi moškega voda najverjetneje odnesla," so sporočili.

Prednost bodo dali cestam

Poplavljene so bile tudi nekatere hiše. "Vem, da je ljudem v poškodovanih hišah težko, ampak ker nekateri ljudje ne morejo domov in je zima pred vrati, bomo dali prednost sanaciji ceste," je poudaril Sajovic. Uničene ceste so občinske. Sajovic, ki škodo ocenjuje na več kot 10 milijonov evrov, pa računa, da jim bo na pomoč priskočila tudi država.

Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon je zagotovil, da bosta pri sanaciji občina in država sodelovali. "To, kar se je danes zgodilo tukaj, je nekaj, kar se ne bi smelo zgoditi. Gre za izjemen dogodek, ki so mu botrovali močan veter in ogromne količine vode," je poudaril Prijon in dodal, da so to situacije, ki naj bi se zgodile vsakih sto let, sedaj pa se zaradi podnebnih sprememb dogajajo pogosteje. Čeprav so glavni onesnaževalci planeta drugje, tudi mi lahko po svojih najboljših močeh prispevamo, da bo prihodnost boljša, je prepričan.

Zemeljski plaz v Gorjah pri Cerknem Vreme Slovenija Evakuacija ljudi z domov zaradi nevarnosti

"Na srečo ni bilo človeških žrtev, saj so se naše službe, ki so opozorile na nevarnost, civilna zaščita, občinske uprave in gasilci res izkazali," je izpostavil Prijon in dodal, da se je v izjemnih dogodkih, ko pridejo v tako kratkem času tako velike količine vode, brez dobre organizacije in takojšnjega ukrepanja nemogoče izogniti človeškim žrtvam.

Območno združenje Rdečega križa Tržič odprlo poseben račun, kamor je možno nakazati finančno pomoč za občane, ki jih je prizadela katastrofalna ujma.

Prispevki se lahko nakažejo na TRR SI56 0510 0801 0063 548- UJMA 2018.

Takšnih posledic niso pričakovali

Direktorica Urada za upravljanje z vodami na Direkciji RS vode Suzana Stražar je povedala, da se je vse skoncentriralo na ozkem območju in da takšnih posledic niso pričakovali. V ureditev tržiških vodotokov so že po ujmah leta 2003 in 2007 vložili okoli dva milijona evrov. Vendar je v kratkem obdobju priteklo toliko vode, da tudi ukrepi iz poplavne študije tega ne bi prenesli.

"Škoda je precejšnja. Moramo počakati, da voda odteče, da bomo videli dejansko razsežnost," je povedala Stražarjeva, ki računa, da bodo prihodnji teden znane bolj točne številne. Najprej se bodo lotili intervencijskih del za vzpostavitev pretočnosti vodotokov, nato se bodo odločali o nadaljnjih sanacijskih ukrepih, ki so po takem dogodku nujni.

Vremenska ujma, Občina Tržič | Avtor: Facebook Facebook

Zavarovalničarji šli na teren

Kjer je to mogoče, so zavarovalničarji že danes popisovali škodo. O obsegu in višini ne morejo govoriti, saj je za to še prezgodaj. 

Zavarovancem svetujejo, naj najprej poskrbijo zase in za svoje premoženje. O škodi naj obvestijo zavarovalnega zastopnika ali asistenčni center, škodo fotografirajo in naj začnejo s popravilom šele, ko so razmere dovolj varne. Poskrbeti morajo, da se do prihoda cenilca ohranijo dokazila o nastali škodi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • blueone 23:57 30.oktober 2018.

    Globoko spoštovanje do policista in njegovega junaškega dejanja. Bravo!

  • Avatar Zala
    Zala 21:43 30.oktober 2018.

    Pridružujem se čestitki za pogumno dejanje policista.

Sorodne novice