Slovenija
5972 ogledov

Vodstvo RTV-ja "priznalo poraz", Janša pač ne

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
Andrej Grah Whatmough sporočil, da spoštuje današnjo ustavno odločitev. Sejo bo sklical v predpisanem roku.

V. d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough je v odzivu zapisal, da spoštuje današnjo ustavno odločitev, po kateri je začasno zadržanje izvajanja pri delu novele zakona o RTVS odpravljeno. V skladu s sklepom ustavnega sodišča bo v predpisanem roku sklical prvo sejo novega sveta zavoda, so sporočili z RTVS.

Novice: RTV URADNO Slovenija Ustavno sodišče spremenilo svojo odločitev o RTV Slovenija

Ustavno sodišče je namreč danes objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja pri delu novele zakona o RTVS. Iz njega izhaja tudi, da se novi svet zavoda skladno z novelo konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi tega sklepa v uradnem listu. V tem roku vršilec dolžnosti generalnega direktorja oziroma oseba, ki ga nadomešča, skliče prvo sejo novega sveta, piše v sklepu. Posledično se lahko konstituirajo tudi drugi novi organi zavoda, ki jih predvideva novela.

Če je vodstvo RTV-ja na čelu z Grah Whatmoughom sprejelo poraz, pa ga v svojem slogu ni mogel Janez Janša, predsednik največje opozicijske stranke SDS. Ta je imel v Grah Whatmoughu in Urošu Urbaniju na RTV-ju kader, ki ga je nastavila njegova vlada. Na Twitterju je pokomentiral odločitev sodišča in zapisal, da "od danes Ustavno sodišče RS ne obstaja več"

"Na Ministrstvu za kulturo pozdravljamo današnjo odločitev Ustavnega sodišča, ki je odločilo, da novi zakon o RTV Slovenija v celoti stopi v veljavo. Zakon o RTV Slovenija je julija lani potrdil Državni zbor, nato pa še volivke in volivci na novembrskem referendumu. Do začetka letošnjega leta so stekli in zaključili postopki imenovanja novega sveta RTV Slovenija, po delnem zadržanju zakona s strani Ustavnega sodišča pa so se postopki konstituiranja novih vodstvenih organov RTV Slovenija zaustavili. Zdaj se bodo lahko nadaljevali. Ustavno sodišče je ugotovilo, da ne obstaja večinsko stališče, da bi bila nova ureditev kot taka protiustavna," pa so danes v odzivu na odločitev ustavnega sodišča sporočili iz Ministrstva za kulturo. 

V poslanski skupini Svoboda ob današnji odločitvi ustavnega sodišča kot ključna vidijo tri sporočila ustavnih sodnikov, med drugim, da zakon o RTVS iz leta 2005 dopušča mnogo večji vpliv politike na imenovanje članov programski svet RTVS, kot ga dopušča novela na sestavo novega sveta RTVS, je poudarila poslanka Svobode in prvopodpisana pod novelo zakona o RTVS Mojca Šetinc Pašek.

Pozdravljajo tudi dejstvo, da je ustavno sodišče kot pomembno okoliščino upoštevalo odločitev višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je razsodilo, da je bilo imenovanje generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha na prvem razpisu nezakonito. Ob tem je Šetinc Pašek izpostavila še ugotovitev sodišča, da v aktualni sestavi za zdaj ni mogoče priti do vsebinske odločitve glede ustavnosti novele zakona o RTVS in je tako odpravilo začasno zadržanje.

Mojca Šetinc Pašek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Odločitev ustavnega sodišča v Svobodi vidijo kot zmago ljudi, ki so podporo zakonu izrazili tudi na referendumskem odločanju ter simbolno zmago vseh zaposlenih na RTVS, ki že več kot leto dni opozarjajo na kršitve profesionalnih novinarskih standardov. "Gre torej za žarek razuma pri tehtanju dveh pravic, pravice oziroma privilegija posameznih pritožnikov na ustavno sodišče, ki so si zaželeli neskončne mandate na RTVS in pravico javnosti do objektivne obveščenosti," je prepričana Šetinc Pašek.

To je po njenih besedah eden od zadnjih korakov k ohranitvi javnega medija, "politični barbarizem in pogrom" nad RTVS pa se končuje. Da gre RTVS od tega trenutka po poti depolitizacije, je prepričan tudi vodja poslancev SD Jani Prednik. Pričakuje, da bo javni zavod v prihodnosti zgolj rasel in se vrnil na pot stare slave. Kot je spomnil, so stranke koalicije že v kampanji pred lanskimi parlamentarnimi volitvami obljubile depolitizacijo RTVS, a so se v zadnjem letu soočali s številnimi ovirami opozicije.

"Ta odločitev je pomembna za vse, ki so v zadnjem letu trdo delali za to, da se javni servis osvobodi vseh političnih pritiskov, predvsem pa je to znak zaupanja in trenutek veselja za vse zaposlene, ki so neumorno opozarjali na vse nepravilnosti na RTVS," je ocenil vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec.

Matej T. Vatovec na sestanku predsednikov strank | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Po njegovih besedah je to tudi priznanje vsem, ki so v referendumski kampanji prispevali podpise podpore in novelo zakona podprli tudi na samem referendumskem glasovanju. "Danes je dan, ko si lahko oddahnemo in gledamo naprej, kako bo RTVS spet zaživela kot polnopravni oziroma čistokrvni javni servis za vse gledalce, ne samo za točno določeno skupino ljudi," je prepričan.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 50
  • Grof 08:41 27.maj 2023.

    Nekje sem bral, da Pašek Šetinčeva, gradi razkošni hotel v bližini Kopra ob finančni podpori g. Mandarića. Če ta novička vzdrži, sem jaz papež, Golob prvi.

  • lojs 08:19 27.maj 2023.

    glede na to, da us sploh še ni vsebinsko odločala, pač pa je zaradi neznosnih pritiskov svobode, zadevo prekinilo ... seveda na precej sporen način ... pri tem je pa najbolj pomembno, da imamo t.i. poraženca ... zaslediti je seveda ...prikaži več močne emocije in klic po revanšizmu, seveda tudi nad novinarji ... ste proti totalitarizmu, čeprav bi zopet uporabili barbarske metode bivšega sistema ... dobro so vam oprali možgane, samo še vprašanje časa, kdaj se med seboj pokoljete

  • jezero 08:04 27.maj 2023.

    Pirkovič, Rosvita... Precej jih je.