Slovenija
46 ogledov

Vojska ostaja na najnižji ravni sposobnosti

slovenska vojska Saša Despot
Slovenska vojska ostaja na najnižji ravni sposobnosti delovanja.

V letnem poročilu o pripravljenosti Slovenske vojske v letu 2016, ki ga je pripravil Generalštab Slovenske vojske, je pripravljenost vojske za delovanje v miru ocenjena z oceno zadostno, pripravljenost vojske za delovanje v krizi ali vojni pa nezadostno, je na novinarski konferenci po srečanju z ministrico za obrambo Andrejo Katič in načelnikom Generalštaba Slovenske vojske Andrejem Ostermanom pojasnil Pahor. Tako je bilo delovanje in pripravljenost vojske ocenjeno že lani. 

Pahor: Mednarodne varnostne razmere se slabšajo

Med problematičnimi področji je Pahor izpostavil popolnjenost enot s kadri in opremo, stanje opreme, njena razpoložljivost in sposobnost dolgotrajnejšega delovanja.

Mednarodne varnostne razmere so se v zadnjih letih poslabšale, je opomnil predsednik republike. Slovenija sicer ni neposredno vojaško ogrožena, zato se na to poslabšanje varnostnih razmer odzove s postopnim in premišljenim povečanjem izdatkov za obrambo in posodobitev nacionalnega varnostnega sistema.

"Nič ni usodno zamujenega, vendar ne smemo več odlašati"

V primeru bistvenega in nenadnega poslabšanja varnostnih razmer v neposredni bližini, pa bi bilo treba Slovenski vojski hitro in izdatno finančno pomagati, je povedal Pahor. Po njegovi oceni "še nič ni usodno zamujeno glede tega, ne smemo pa več odlašati".

Predsednik republike je ob tem izpostavil, da se kljub naštetemu še vedno lahko zanesemo na Slovensko vojsko. Najpomembnejši od vseh je namreč človeški faktor, ki je izjemno pozitiven. "Predanost in profesionalnost častnikov in vojakov sta izjemni," je poudaril.

Obenem pa je opozoril, da vojaški poklic v slovenskem okolju ni več konkurenčen, zato ga je treba postopoma "ponovno ovrednotiti tako glede statusa kot glede plačila".

Komentarjev 3
  • Božidar Dinič 19:27 10.marec 2017.

    pa naj štrajkajo ,kdo pa jim brani in naj nehajo hodit upokojencem nezaposlenim samohranilkam itd hrano oz pakete vkraj nositi lepo vas prosim

  • Avatar Leon
    Leon 15:46 10.marec 2017.

    Vojska se ocenjuje po svojem poveljniku ! Kakšen predsednik takšna vojska ......Barbika - vojska .

  • dragec 15:21 10.marec 2017.

    IN kdo naj bi odstopil???V demokratskih državah odstopita minister/ ka - po politični nesposobnosti ter strokovni vodja - NGŠSV - po strokovni nesposobnosti. Vrhovni poveljnik pa itak ne odgovarja za nič.